Kış mevsiminde cilt bakımı

Kuru cilt ve sivilcelerden kurtulmak için köpürmeyen ve krem temizleyicileri tercih etmeye çalışın.
Kuru cilt ve sivilcelerden kurtulmak için köpürmeyen ve krem temizleyicileri tercih etmeye çalışın.

Kış demek lapa lapa kar demek. Ama maalesef bu yıl kara hasret kaldık. En azından ben bu satırları yazarken henüz İstanbul’a ve ülkenin büyük kısmına kar yağmamıştı. Kar kendini göstermese de önden soğuğunu gönderdi, yakında o da gelir. Zira özledik kendisini…

Kış hazırlıklarını annelerimiz, nenelerimiz, babalarımız, atalarımız yazdan tamamladı. Biz de gardıroplarımızı temizledik, düzenledik, fazlalıklardan kurtulduk, alışverişimizi yaptık, eksiklerimizi giderdik. Kışa hazırız. Ama peki ya cildimiz? Her ne kadar kıyafetlerimizle kışa hazır olsak da “En güzel giysiniz cildiniz!” diyorlar ya, işte cildimizi de kışa hazırlamamız gerekiyor. Hepimizin bildiği gibi cildimiz kışın daha kuru ve daha hassas, bu nedenle ekstra bakıma ihtiyacı var. Havanın sert soğuğunun görünüşümüzü bozmasına izin vermemeliyiz diye düşündüm. Hem daha parlak ve daha sağlıklı bir cilde sahip olmak için hem de sivilcelerden kurtulmamızı sağlayacak birkaç öneri derledim.

Sağlıklı beslen, sağlıklı görün

Cildimizin nemini korumak için nazik bir temizleyiciye yönelmek son derece önemli.
Cildimizin nemini korumak için nazik bir temizleyiciye yönelmek son derece önemli.

Cildimiz dinamik bir organdır, dış ortamla sürekli etkileşim hâlindedir. Soğuk havalarda sıcaklık düştükçe nem azaldığı için cildimiz de nemini kaybeder ve cilt bariyeri bozulabilir. Sıvı tüketimimizin azalması, yaza nazaran daha stresli hayatımız cildimizi kuru, kaşıntılı ve tahriş olmuş hissetmemize neden olabilir. Daha parlak ve daha canlı bir cilt istiyorsak günlük sıvı alımımızı artırmalı, sağlıklı beslenmeye dikkat etmeliyiz. Özellikle paketli yiyecekler ve dışarıda yediğimiz yemekler sağlığımızın dolayısıyla cildimizin en büyük düşmanı. Sağlıklı beslendikten sonra tabii ki kozmetik ürünlerden destek alabiliriz. Cildi soğuk havanın zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olmak için cilt bariyerini destekleyen iyi bir nemlendirici seçerek işe başlayabiliriz. Ancak yazın kullandığımız ürünler kışın işe yaramayabilir. Hatta deniz kenarında kullandığımız ürünlerle rakımı yüksek yerlerde kullandıklarımız aynı etkiyi vermeyecektir. Mevsimine ve yaşadığımız yere göre ürün seçmemiz gerekir.

Kışın da güneş kremi sürülebilir

Yazın olduğu gibi kışın da güneş koruyucularımızı aksatmamamız gerekiyor. Hem kış güneşi hem de kar parıltısı -yağarsa tabii- cildimiz için zararlı. Bu nedenle evden çıkmadan yarım saat önce ellerimize ve açıkta kalan tüm cilt bölgelerimize en az 30 faktör olacak şekilde cilt tipimize uygun güneş koruyucu kremlerimizi sürmeliyiz. Bu, cildimiz için olmazsa olmaz. Kızı, erkeği yok. Özellikle tatilde kayağa gidecek arkadaşlar, yüksek bölgelerde güneş ışınları daha da zararlı olacağından dermatolog onaylı bir güneş kremi sürmeden dışarı çıkmayalım. Uzun süre dışarıda kalacaksanız uzmanlar iki saatte bir kreminizi yenilemenizi tavsiye ediyor.

Kış sivilcelerinden kurtulma yolları

Kış aylarında havanın geç aydınlanması, erken kararması; genellikle kasvetli olması sebebiyle stresimizi artırabiliyor. E tabii okulu da unutmamak lazım. Hem bu stresli ortam hem de iç-dış mekandaki hava değişiklikleri sivilceler için ideal bir ortam sağlıyor. Hepimiz cildimiz kuruduğunda sivilcelerimiz çıkmaz sanıyoruz ama cildimizin aşırı kurumasının da sivilce oluşumunda etkisi var. Bu nedenle, cildimizin nemini korumak için nazik bir temizleyiciye yönelmek son derece önemli. Kuru cilt ve sivilcelerden kurtulmak için köpürmeyen ve krem temizleyicileri tercih etmeye çalışın. Önemli bir nokta: Cildinizi günde iki defadan fazla temizlemeyin, fazlası ters etki yaratabilir.

Sivilce ve akne oluşumuna müsait ciltler için ilk akla gelen krem ve losyonlardan uzak durmak olabilir ancak bu kesinlikle doğru değil. Uzmanlar cildi tahribatlara, kuruluğa, pullanmaya ya da soyulmaya karşı korumak için gözenekleri tıkama olasılığı düşük olan (komedojenik) ürünlerin düzenli olarak kullanılmasını tavsiye ediyor.

  • Cilt bakımı sadece piyasada satılan nemlendiricilerden ibaret değildir. Cildi nemlendirmeye içten başlamak lazım. Günde en az 8-10 bardak su içerek kısa sürede cildini gözle görünür oranda nemlendirebilirsin.

Hidrasyonu artırmak için içerisine biraz limon ekleyebilirisin. Ancak sağlık problemlerin varsa sadece su da cildin için yeterli. Kahve ve diğer kafeinli içeceklerden de uzak durmalısın, bunlar cildi kurutacağı gibi sivilce oluşumuna etki eder.

Sivilce ve akne oluşumunu engellemek için bir diğer dikkat etmemiz gereken husus da yastık kılıfları. Evet, yastık kılıfı. Yastık kılıfımız saçlarımızdan ve cildinizden geçen, akne gelişimine yol açabilecek yağ ile doludur. Bu nedenle yastık kılıflarımızı en az haftada bir kez değiştirmek gerekir. Ayrıca ellerimizi sürekli yıkamak ve elimizi yüzümüze sürmemek de önemli. Özellikle kuru bir cilde sahipsen, ellerindeki bakterilerin cildine geçmemesi için yüzüne dokunmaktan kaçınmalısın. Nemlendiricini de ellerini yıkadıktan sonra cildine uygulamayı alışkanlık haline getir. Daha hijyenik olması açısından pompalı kremler kullanmanı tavsiye ederim.

Sıcak suyun altında dakikalarca durmak insanı bütün stresinden arındırıyor sanki değil mi? Ama uzun ve sıcak duşlar cildi kurutur. Sonrasında nemlendirici sürsek de kışın duşumuzu ılık suyla almak en sağlıklısı. İlla sıcak suyla duş almak isteyenler ise duş süresini kısaltarak hem israfı hem de cildinin zarar görmesini önleyebilir.

  • Cilt bakımı rutinine akne önleyici bir jel eklemeyi ihmal etme. Bu seni yalnızca sivilcelerin dehşetinden kurtarmakla kalmayacak, aynı zamanda cildinin de her zaman nemli kalmasını sağlayacak.

Çatlak dudakların ne kadar sızladığını bilmeyen yoktur. Cebinizde bulunduracağınız ufak bir dudak nemlendiricisi de dudaklarınızın çatlamasını önleyecektir. Ufak ama işlevsel bir ürün.

Cildimize iyi bakmak kadar moralimizi, motivasyonumuzu yüksek tutmak da çok önemli. Unutmayalım ki her şey gelir geçer. Kış biter; bahar gelir, yaz gelir… Kar yağmasa da kışın tadını çıkarmak en güzeli. Bu ayın mottosu da bu olsun: Hava nasıl olursa olsun, bizim havamız iyi olsun…

Sevgiyle kalın…

İclal Şahin Bayındır / Yazar