Kurşun geçirmez düşler

Kurşun geçirmez düşler.
Kurşun geçirmez düşler.

Filistin’de yaşanan soykırıma uluslararası düzeyde dikkat çekmeyi amaçlayan “Kurşun Geçirmez Düşler: Gazzeli Çocuk Ressamlar” Sergisi yoğun ilgi gördü. İstanbul Taksim Meydanı'nda ziyarete açılan sergi, yaşanan insanlık dramının boyutlarını Filistinli çocukların gözünden anlatmasıyla akıllarda yer etti.

Moloz yığınları arasında bir fotoğraf makinesi, bir kamera ve bir stetoskop gibi eşyalar, ziyaretçilerin tek kelime ile yüreğini burktu.
Moloz yığınları arasında bir fotoğraf makinesi, bir kamera ve bir stetoskop gibi eşyalar, ziyaretçilerin tek kelime ile yüreğini burktu.

Geçtiğimiz günlerde sona eren ve kısa bir süre ziyarete açık kalmasına rağmen büyük ilgi gören “Kurşun Geçirmez Düşler: Gazzeli Çocuk Ressamlar” Sergisi, hiç şüphesiz sıradan bir etkinlik değildi. İstanbul Taksim Meydanı’nda açılan sergi, İsrail'in saldırılarıyla Gazze'de savaşa tanık olan çocukların duygularını, yaşadıkları travmaları, acılarını ve içinde bulundukları zorlu koşulları sanat aracılığıyla ifade ederek hafızalara kazındı.

Serginin kendisi kadar, ortaya çıkma fikri de son derece çarpıcıydı. 2008 ile 2009 yıllarında Gazze'de, İsrail tarafından düzenlenen Dökme Kurşun Operasyonu sırasında annesi roketle hedef alınıp şehit edilen Gazzeli Mona'nın çizdiği bir resim, sergiye giden yolun ilk adımı olmuştu. Annesinin ardından ailesinden 26 kişinin katledilmesine tanık olan altı yaşındaki Mona’nın acısından yansıyan çizgiler, dünya çapında ses getiren bir sergiye dönüştü. Projenin fikir babası olan gazeteci Abdullah Aytekin ise yaşananları dünya kamuoyuna duyurmak için Gazzeli çocukların çizdiği resimleri itina ile topladı. Nihayet 266 resim arasından seçilen eserler, uzun gayretlerin sonunda İstanbul’da bir sergiye dönüştü.

Serginin girişinde İsrail’in son saldırılarında hayatını kaybeden gazeteci ve doktorlar için özel bir bölüm de yer aldı.
Serginin girişinde İsrail’in son saldırılarında hayatını kaybeden gazeteci ve doktorlar için özel bir bölüm de yer aldı.

Toplam bin 350 metrekarelik alana kurulan “Kurşun Geçirmez Düşler: Gazzeli Çocuk Ressamlar” Sergisi’nde, Gazzeli çocukların resimlerinden oluşan fiziksel enstalasyonlar ile yine resimlerin orijinallerinin aktarıldığı dijital gösterim bölümleri yer aldı. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin yakın ilgi gösterdiği etkinlikte, kimisi saldırılarda hayatını kaybetmiş çocukların eserleri, İsrail’in zulmünü tüm gerçekliği ile teşhir etti. Etkinliğin bir diğer bölümünde ise İsrail'in barbar saldırılarının ardından şehit olan çocukların eşyaları ile savaşı ve yıkımı tasvir eden moloz yığınları sergilendi.

Serginin girişinde İsrail’in son saldırılarında hayatını kaybeden gazeteci ve doktorlar için özel bir bölüm de yer aldı. Moloz yığınları arasında bir fotoğraf makinesi, bir kamera ve bir stetoskop gibi eşyalar, ziyaretçilerin tek kelime ile yüreğini burktu. Bu bölümün karşısında ise İsrail’in son saldırılarıyla şehit olan çocukların eşyaları, yine savaşı ve yıkımı tasvir eden moloz yığınları arasında sergilendi. Çocukların yıkılan okullarına ve şehit olan yakınlarının acısına yıkılan hayaller ve kaybolan anılar eşlik etse de yeni nesil intifada ruhu her ziyaretçide biraz daha güçlendi.