Kutup Işıklarının Sesi

Arşiv.
Arşiv.

Kuzey ya da Güney Kutbu'na yakın olan bölgelerde meydana gelen hayranlık uyandırıcı doğal ışık gösterileri aurora ya da kutup ışıkları olarak adlandırılıyor.

Bu zamana kadar kutup ışıklarına eşlik eden bazı seslerin de olduğu görgü tanıkları tarafından dillendirilse de herkesin duyamadığı bu sesler bilim insanlarını ikna etmeye yetmemişti. Çünkü kutup ışıklarının Dünya'nın 100 kilometre üzerinde oluşması ve ışıkların nadiren 80 kilometrenin altına indiğinin belirlenmesi, ışıkların neden olabileceği seslerin yüzeye iletilmesinin imkânsız olduğu anlamına geliyordu. 2016 yılında Finlandiya'da yürütülen bir araştırmada ise kuzey ışıklarının gerçekten de insan kulağıyla duyabilecek bir ses ürettiği iddia edildi.

Kanadalı astronom olan Clarence Chant Chant’a göre ise kuzey ışıklarının hareketi Dünya'nın manyetik alanını değiştiriyor ve ciddi bir mesafede bile atmosferin elektriklenmesinde değişikliklere neden olabiliyordu. Ancak ses üretme mekanizmasının tam olarak nasıl çalıştığı konusundaki tartışmalar hâlâ devam ediyor. Kesin olansa kutup ışıklarının nadiren de olsa çatırtı ve vızıltı gibi insan sesinin duyabileceği frekansta sesler çıkarabilmesidir. Ancak bu sesleri duymak için bile kutup bölgelerindeki karlı dağların tepesinde önemli miktarda zaman harcamanız gerekebilir.