Monokrom moda

Monokrom moda bize sadeliği, şıklığı ve konforu sunuyor.
Monokrom moda bize sadeliği, şıklığı ve konforu sunuyor.

Artık yok öyle “Kırmızı ile siyah yakışır, grinin üzerine mor giyilmez. ” gibi klişeler. Monokrom moda bildiğimiz tüm tabuları yıkıyor. Onun için sadece bir renk var. Açığı koyusu, kalını incesi , yünlüsü derisi nasıl olursa olsun; ama tek renk olsun.

Bu moda tam benlik olmuş. Tek başınayken çok beğendiğim ama asla başka bir parçayla kombinleyemediğim parçalarım var dolabımda. Üstüne dolabımdaki hiçbir rengin uymadığı pantolonlarım mesela. İçine uygun bir bluz bulamadığım için giyemediğim ceketlerim de. Benim gibi muzdariplerin sayısı fazla olacak ki monokrom modayı çıkarıvermişler.

Yukarıdan aşağı tek renk takımlar giymek ya da benzer renklerin birkaç tonunu tercih etmek artık bir moda. İsminden de anlaşılacağı üzere tek renk yapılan kombinlere deniyor monokrom. Bizde yeni moda olduğuna bakmayın, 1950-60’lı yıllarda Jackie Kennedy ve Audrey Hepburn gibi moda ikonlarının genelde tek renk kombinler tercih ettiğini fark etmişsinizdir.

Hatta daha da geçmişe uzanıp Chanel’in 1920’lerde yaptığı defilelerde tek renk takımlar kullandığını görebilirisiniz. Tabii bu modanın bize ulaşması biraz zaman almış ama olsun. Biz de artık tek renk kombinlerimizle zamana uyum sağlayabiliriz.

Monokrom moda tek renk ama hangi renk? O da sana kalmış. Sen hangi rengi seçersen, o gün modun hangi rengindeyse moda o renk: kırmız, beyaz, siyah… Dolabını monokrom modaya uygun hâle getirerek kıyafet seçme süreni minimuma indirebilirsin.

Monokrom moda bize sadeliği, şıklığı ve konforu sunuyor. Modacılar, monokrom modanın kadınları aynı anda hem güçlü hem de zarif gösterdiğini konusunda hemfikir. Küçük dokunuşlarla aynı parçaları ister iş yerine istersen de sokak stiline uydurabilirsin. Pazartesiden pazara kadar her gün için kolaylıkla kombinler yapabilirsin. Dolabındaki parçaları renklere göre ayırmakla başlayalım bu işe.

Pantolonları, kazakları, bluzları, hırkaları, etekleri ayrı ayrı yerleştir. Bu, işini çok kolaylaştıracak. Sonrasında belirlediğin renge göre parçaları eşleştir. Hangi parçaları daha çok kullanabileceğini, hangilerinin işe yaramaz olduğuna da görmüş olacaksın. İşte, bu kadar kolay. Ne giysem diye düşünme derdine son. Tüm kombinlerin, hem çok sade hem şık hem de zarif görünmeni sağlayacak.

Renkleri, açıklı koyulu yani ton farkı ile de kullanabilirsin. Kıyafetine farklı bir hava katmak istersen farklı dokularda kombin yapabilirsin. Bu şekilde kombinine derinlik katacaksın. Kot ve şifon, deri ve pamuk, süet ve ipek, yün ve payetler ile eşleştirmeyi deneyebileceğin bazı doku alternatifleri... Ayakkabıları da unutmamak gerek. Deri, rugan, süet veya saten kombinine uygun parça ile şıklığını tamamlayacaksın.

Hele ki kış aylarında kat kat giyerek daha şık olmak mümkün. Balıkçı trikolar, örgü hacimli kazaklar, hırkalar, üzerine mont, altına pantolon ve şık bir çanta ile güzel bir kombin yapabilirsin. Tek renk biraz sönük kaldı dersen ayakkabı ile kombinini parlatabilir, aksesuarlarla hareketlendirebilirsin.

Tabii ki bu moda sadece kadınlar için değil. Cem Yılmaz, Acun Ilıcalı ve hatta Steve Jobs tek renk giyimleriyle meşhur. Onlar her zaman siyah rengi seçse de kahverengi bir balıkçı triko, gabardin taba renk -ki benim favorimdir- pantolon ve yine koyu kahve bir ayakkabı ile dikkatleri üzerine çekebilirsin. Kombinini kaban ve saatle de destekleyebilirsen senden havalısı yok ortamlarda.

Günümüze uyarlanmış monokrom modanın en önemli parçası da kombininle uyumlu maskeler. Günümüzde sağlığımızın olmazsa olmazı maskeleri her renk ve dokuda bulmak mümkün.

Adı ister monokrom olsun ister başka bir şey, içinde kendini iyi hissettiğin her kombin aslında senin modan. Sen kendine yakışanı bul ve ışığını saç…

İclal Şahin Bayındır-Yazar