Motivasyonunuzu nasıl bulabilirsiniz?

Motivasyon aslında hayat amacınızı bularak gerçekleşir.
Motivasyon aslında hayat amacınızı bularak gerçekleşir.

Nereden çıkıyor bu motivasyon meselesi?

Hepimizin aslında yaparken sevdiği, sabah erkenden kaldıran bir şeyler vardır. Fakat bu şeyin ne olduğunu bulamıyoruz. Çünkü çoğu zaman alternatifleri çok az deniyoruz. Hayatın olağan akışında dikkatimizi dağıtan, karar vermekte güçlük yaşadığımız, hatta uykularımızı kaçıran birçok problem ile karşılaşıyoruz. Bütün bu akış içerisinde zamanı da iyi yönetemiyorsak neye nereden başlayacağımız konusunda da endişelerimiz başlar. İşte, burada yaşam motivasyonu devreye giriyor. Hayatımıza en çok temas eden konudan en az etki edene doğru bir sıralama yapabiliriz. Çok yönlü verilen yaşam mücadelesi bizi yıpratabilir. Düşüncelerimizi ve zamanımızı esir alan etmenlerle teker teker mücadele verirsek motivasyonumuzu da sağlamış oluruz.

Yunus Emre'nin bir sözü var, şöyle diyor: "Derdi olan yollara düşer." Motivasyonun en temel kaynağı derttir.

Peki, nasıl dert sahibi olacaksınız?

Ayran gönüllü olmak lazım. Özellikle lisede ve üniversitede çok şey denemeniz lazım. Neyi sevdiğinizi anlamak için bir sürü denemede bulunmanız gerekiyor. Mesela bunun için hep önerdiğim şey kulüplere ve sivil toplum kuruluşlarına üye olmanız ve bu kuruluşlarla işbirliği yapmanızdır.

Peki neden? Motivasyon aslında hayat amacınızı bularak gerçekleşir.

O da çok şey deneyerek mümkün olur. Deneyimlerinizi nasıl daha pratik hale getirip uygulayabilirsiniz? Bunu yaparken heyecanınız ve diğer duygularınız neler? İşte buradaki hissiyatınız sizin motive olma derecenizi açığa çıkarır. Bir hedefler listesi yaparak kendinizi ait hissedebileceğiniz, sempati duyduğunuz alanlara yönelerek ilk adımı atabilirsiniz.

Bazen kendinizden büyük hedefler seçin ve bu hedefinizin peşinde koşmaya çalışın. Yani öğretmen olmak değil çocuk yetiştirmek olmalı hedefiniz. Avukat olmak değil adalet sağlamak olmalı hedefiniz. O zaman günden güne hedeflerinizi yükseltir, başarılı olabilir ve motive olursunuz. Sevgili arkadaşlarım! Motive olmak istiyorsanız, kitaplardan ya da YouTube videolarından bir şeyler beklemeyin. Motivasyon sizin denemenizle, pratik yapmanızla, hayatın içine girmenizle ve sevdiğiniz şeyi defalarca denemenizle sağlanır. Motivasyon sevmediğiniz şeyleri bularak, onları eleyerek ve olumluya odaklanarak gerçekleşir. Hayata karışmanız için projeler yapmanız, kulüpleri girmeniz, sivil toplumlara girmeniz, tercih yapmanız, denemeniz, hata yapmanız ve tekrar denemeniz gerekebilir. Hayatınız boyu sevdiğiniz şeylerle geç olmadan tanışabilmeniz ve yaşam motivasyonunuzu bulabilmeniz dileğiyle.