Norveç'te bisiklet kullanımı

Norveç'te bisiklete olan ilgi son yıllarda birçok sebepten hızla arttı.
Norveç'te bisiklete olan ilgi son yıllarda birçok sebepten hızla arttı.

Norveç, dağlık arazisi ve uzun yol tünelleri nedeniyle genel bisiklet turu için Avrupa’daki en iyi ülkelerden değildir. Rotalarınızı dikkatli seçerseniz, trenleri ve feribotları iyi kullanırsanız, iyi bir tur oluşturabilir ve bacak kaslarınızla sıkı çalışmanızın karşılığını alabilirsiniz.

Avrupa’da bisiklet kullanım alışkanlıkları farklılık gösteriyor. Bu farklılıkların sebepleri de genelde halkın alışkanlıkları, altyapı yatırımları gibi etkenler olarak karşımıza çıkıyor. Fakat söz konusu yerler kuzey bölgeleri ise fiziksel koşullar da bisiklet kullanımı için birinci derecede etkili olabiliyor. Bu yazımızda İskandinavya ülkesi Norveç’te bisiklet kullanımını ele alacağız.

Norveç'te bisiklete olan ilgi son yıllarda birçok sebepten hızla arttı. Bazı yerel ve ulusal girişimler, ülkeyi Avrupa'nın en iyi bisiklet durağı hâline getirmek amacıyla çalışıyor.

Copenhagenize Bisiklet Dostu Şehirler endeksine göre Oslo, dünyada bisikletliler için en uygun 20 şehir arasında. Ülkenin farklı yerlerinde; kanal, fiyort, sahil şeridi bölgelerinde gelişmiş bisiklet rotaları mevcut.

Norveç'te bisiklet sürmek

Norveç, Arktik Kuzey Burnu'ndan güneydeki sahillere kadar yaklaşık 3000 km mesafede uzanır. Batı fiyortları ve dağları, Kuzey Avrupa'daki en büyüleyici manzaralardan bazılarıdır.

Norveç, dağlık arazisi ve uzun yol tünelleri nedeniyle genel bisiklet turu için Avrupa’daki en iyi ülkelerden değildir. Rotalarınızı dikkatli seçerseniz, trenleri ve feribotları iyi kullanırsanız, iyi bir tur oluşturabilir ve bacak kaslarınızla sıkı çalışmanızın karşılığını alabilirsiniz.

Norveç’te bisiklet turuna çıkmak için en iyi zaman, günlerin daha uzun ve sıcaklıkların daha ılıman olduğu hazirandan eylüle kadar olan aralıktır.

Kıyı şeridi

Copenhagenize Bisiklet Dostu Şehirler endeksine göre Oslo, dünyada bisikletliler için en uygun 20 şehir arasında.
Copenhagenize Bisiklet Dostu Şehirler endeksine göre Oslo, dünyada bisikletliler için en uygun 20 şehir arasında.

Kıyı rotası, ulusal bisiklet rotalarının en uzunudur -yaklaşık 4.500 kilometre- ve arazi koşulları bölgeden bölgeye değişir. Aynı zamanda, tüm Atlantik rotasını ve Kuzey Denizi rotasının bazı kısımlarını kapsayan Avrupa uzun mesafe bisiklet rotaları EuroVelo'nun bir parçasıdır.

Ülkedeki en iyi bilinen bisiklet parkurlarından biri, Travel and Vacation dergisi tarafından Norveç'in en iyi bisiklet yolu olarak adlandırılan Rallarvegen'dir. Bu bölge, dağlardan başlayıp fiyordun bitişiğinde dik inişler ve şelalelerle kaplıdır. Fiyortların etrafındaki uzun dolambaçlı yollardan kaçınmak için feribot gibi alternatif deniz yollarını kullanmak mümkündür.

Oslo'da Bisiklet Ambulansı. Tam teçhizatlı iki doktor tıbbi bakım sağlamak için bisiklet sürüyor.
Oslo'da Bisiklet Ambulansı. Tam teçhizatlı iki doktor tıbbi bakım sağlamak için bisiklet sürüyor.

Altyapı yatırımları

Bisikletliler trafikte özellikle etrafına dikkat etmeden araç kullanan şoförlerle problemler yaşıyor.
Bisikletliler trafikte özellikle etrafına dikkat etmeden araç kullanan şoförlerle problemler yaşıyor.

Norveç, kış aylarında ciddi soğuk olan bir ülke ancak Körfez Akıntısı’nın (Gulf Stream) etkisi ile bu etki biraz yumuşuyor. Gerçek sorun ise şu: Uzun, karanlık ve çetin kış şartlarında bisikletle yolculuk o kadar da güvenilir olabilecek mi? Ancak bu endişelere Norveçliler çok özgüvenli şekilde yanıt veriyor. Çünkü Norveç hükümeti bu ihtiyaçlara uygun bisiklet yolları inşa edeceğini söylüyor.

  • Ülke yönetimi bisiklet altyapılarının geliştirilmesi için uzun vadeli planlar yapıyor. 2014 senesinde başlatılan Oslo Bisiklet Stratejisi Planı’na g öre 2015’ten itibaren kullanılmak üzere 500 milyon dolar tutarında kaynak, bisiklet kullanımının geliştirilmesi için ayrıldı. Aynı plana göre 2025 yılında 1 milyar doların bu plan için ayrılması hedefleniyor.

Bisiklet otelleri

Oslo yakınındaki Lillestrøm şehrinin tren istasyonunun meydanında, adı “Sykkel H otell” olan, bisiklet sürücülerinin bisikletlerini park etmeleri için rahat ve geniş bir alan sağlayan proje inşa edildi.

Bisiklet kullanımının yüksek olduğu Norveç’te son zamanlarda tren istasyonlarının yakınında birçok bisiklet oteli ardı ardına açılmaya başlandı. Bu proje, Norveç Ulusal Demiryolları başta olmak üzere kurumların – şirketlerin işbirliği ile gerçekleştirildi.

Yapı, son derece basit şekilde tasarlanmış. Bina, cam bir kutu olarak düşünülmüş ve üstüne ahşap bir çatı yerleştirilmiş. Şeffaf cam duvarlar ise gün boyu doğal ışığın iç mekana taşınmasına yardımcı oluyor. Isı yalıtımı gibi imkanlar da bisiklet otelini daha cazip hâle getiriyor.

Dünyanın ilk bisiklet asansörü

1993’te Norveç Trondheim'da dünyanın ilk bisiklet asansörü yapıldı. Tampre isimli 130 metre uzunluğundaki asansör 200.000 civarı bisikletliyi Brubakken tepesine çıkardı. Asansör, 2013’te yeni güvenlik önlemlerinin alınmasıyla birlikte yenilendi. Asansörü aynı anda 5k işi kullanabiliyor ve saatte 300 kişi bu asansörle yukarı çıkabiliyor. Ayrıca bebek arabası olanlar, scooter kullananlar ya da benzeri başka tekerlekli aletleri sürenler de bu asansörden yararlanabiliyor.

Kamp alanları

Norveç'te yaklaşık 1100 kamp alanı vardır ve popüler alanların çoğu iyi bir şekilde kullanılmaktadır. Çoğu alan mayıs ortasından eylül başına kadar açıktır. Norveç yaşam için gerçekten pahalı bir ülkedir ancak kamusal alanların kullanımında serbestlik vardır. Hava ılıman olduğu sürece, müsait bulduğunuz her yerde bir gece konaklama şartıyla kamp yapabilirsiniz.

Bisiklet için bazı kurallar

Bir çocuğun kendi bisikletini trafiğe açık bir yerde sürebilmesi için en az 10 yaşında olması gerekir. Ayrıca çocuğun trafiğin işleyişini anlayacak olgunlukta da olması gerekir. Bunun haricinde genel kurallar Avrupa’daki kurallarla aşağı yukarı aynıdır.

Bisiklet yolundaki zorluklar

Bisikletliler trafikte özellikle etrafına dikkat etmeden araç kullanan şoförlerle problemler yaşıyor. Motorcular da bisiklet kullananlar için problem oluşturuyor. Bir ankete göre bisikletlilerin neredeyse yarısı, dikkatsiz sürücüler yüzünden kendilerini trafikte rahat hissetmiyor. Bunun yanında bisiklet kullananların dörtte biri de son 5 sene içinde araç sürücüleri ile tartışma yaşadıklarını kaydetmiş.

Norveç'te bisiklet yarışları Arctic Race of Norway (Norveç Arktik yarışı)

Norveç Arktik Yarışı, Kuzey Norveç'te düzenlenen yıllık çok aşamalı bir bisiklet yarışıdır. Bu yarışların ilki 8 - 1 1 Ağustos 2013 tarihleri arasında dört gün olmak üzere yapıldı. Yarışmanın düzenleyici ortaklarından olan A maury Spor Organizasyonu (ASO) önceki yazılarda da ele aldığımız Tour de France gibi bisiklet yarışlarından bazılarını düzenlemektedir. Bu anlamda Norveç Arktik Yarışı da dünyadaki diğer yarışma programlarıyla uyumludur.

Ladıes Tour of Norway (Norveç kadınlar bisiklet turu)

Ladies Tour of Norway, UCI Kadınlar Dünya Turu kapsamında düzenlenen kadınlar bireysel zamana karşı olan bir prolog ve iki etaptan oluşan yol bisikleti yarışıdır. Yarış, ilk kez 2014'te Norveç'in güney kısmında yapıldı. Norveç Kadınlar Bisiklet Turu 2017'den b eri UCI Kadınlar Dünya Turu kapsamında yer almaktadır.

Tour of Norway

Tour of Norway, her yıl Norveç'te düzenlenen bir yol bisikleti yarışıdır. Özellikle profesyonel bisikletçiler Thor Hushovd ve Edvald Boasson Hagen'in yarışmalardaki dereceleri nedeniyle Norveç'te bisiklete olan ilginin artmasının bir sonucu olarak 2011 yılında başlatıldı.

Elektrikli sınır bekçileri

Bisiklet kullanımı sadece sivil hayatla sınırlı değildir. Norveç hükümeti elektrikli bisikletleri de askeri amaçla kullanıma dâhil etmek istiyor. İlk adımda sınır birliklerine dağıtılması gündemde olan arazi kabiliyetli bisikletler, 196 kilometrelik Rusya ortak sınırı boyunca görevlerde kullanılacak. Pilot uygulama olarak başlayacak bu çalışma, bisikletlerin sessiz yapısı sayesinde devriyelerde avantaj sağlayacak.

Üniversite öğrencisi Aydın Demir