Önce odanı topla, dünyayı sonra değiştirirsin!

Önce odanı topla, dünyayı sonra değiştirirsin.
Önce odanı topla, dünyayı sonra değiştirirsin.

Kanadalı psikolog Jordan Peterson, “Dünyayı değiştirmek istiyorsan, önce yatağını düzeltmeli ve odanı toplamalısın,” diyor. İlk bakışta basit ve yüzeysel bir bakış açısı gibi görünse de üzerinde biraz düşününce ne kadar önemli bir tespit olduğunu anlıyorsunuz.

“Dünyayı değiştirmek istiyorsan, önce yatağını düzeltmeli ve odanı toplamalısın,”
“Dünyayı değiştirmek istiyorsan, önce yatağını düzeltmeli ve odanı toplamalısın,”

Birçok insanın geleceğe dair planları ve hayalleri var. Dünya bu hayaller sayesinde değişiyor ve daha gelişmiş bir noktaya doğru ilerliyor. Bugün hayatımızın vazgeçilmezleri olan elektrik, internet ve uçak gibi unsurlar bir zamanlar birilerinin hayaliydi. O insanlar öz disiplinleri ve motivasyonları sayesinde bu hayallerini gerçeğe dönüştürebildiler. Aynı zamanda bireysel hayallerimiz kendi adımıza bir şeyleri barındırırken, dünyayı değiştirmeyi de içerir. Hepimizin içindeki bir cevahir, dünyayı insanlar için daha iyi bir yer haline getirmeyi ister.

Ancak burada sık karşılaşılan bir durum var. Birçok insan hayallerine kavuşmak ve dünyayı değiştirmek için gelecekte elinde olmasını umduğu fırsatları ve içinde bulunacağı koşulları hayal ediyor. Onlara ulaştığı zaman bir şeyler yapmayı, harekete geçmeyi düşünüyor. Ancak şu anda içinde yaşadığı küçük dünya için, elinde olanlar için bir şey yapmıyor. “Bir gün elime fırsat geçerse şunları, şunları yapacağım,” diyen biri, şu anda hiçbir şey yapmıyorsa o insanın ileride eline fırsat geçince bir şeyleri başarabileceğini nereden bilebiliriz?

Herkesin içinde bulunduğu zaman diliminde kontrol edebileceği ve etki sahibi olduğu bir şeyler vardır. Bu belki içinde yaşadığın odan, belki yatağın, belki yaşam düzenin olabilir. İleride bir şeyler başarmak isteyen insanların, ilk başta kendi kontrol alanındaki şeyleri yönetmesi ve değiştirmesi gerekir. Bir insanın yatağını ve odasını toplaması, egzersiz yapması, belirli bir saatte kalkması, kendi hayatını düzenlemesi ilk adımda yapılacak şeylerdir. Eğer bugüne kadar bu konularda bir adım atmamışsan, yola buradan çıkman gerekir.

Önemli olan, şu anda elindeki imkânlarla neleri başarabildiğindir.
Önemli olan, şu anda elindeki imkânlarla neleri başarabildiğindir.

Her değişiklik için çaba, istikrar ve motivasyon gerekir. Sen küçük bir adımla yola çıktığında ve bunu istikrarlı biçimde sürdürmeye çalıştığında bu becerilerini geliştirirsin. Aynı zamanda bu konularda geliştikçe, çevrendeki insanlar tarafından da bazen eleştirilmeye ve aşağı çekilmeye başlarsın. Bununla da mücadele etmen gerekir. Minicik adımlarla ilerlemeyi öğrenirken, aslında gelecekte hayal ettiğin büyük mücadelelerin provasını yaparsın. Bir diğer ifade ile kendini büyük başarılara hazırlarsın.

Günün birinde bazı imkânlara sahip olunca bir şeyler yapabileceğini söyleyen insanlar genelde kendilerini kandırıyorlar. Çünkü hayat hiçbir zaman insanı yüksek noktalardan başlatmaz. Elbette bazı insanların şansı daha fazla olabiliyor. Ama büyük işler başarmış insanlara baktığımız zaman bu kişilerin önemli bir kısmının dünyaya çok da şanslı olarak gelmediklerini görüyoruz. Önemli olan, şu anda elindeki imkânlarla neleri başarabildiğindir. Sonrasında adım adım ilerlediğini ve kapıların sana açıldığını göreceksin.

Kendine iyi davran! Görüşmek üzere…