OpenAI Nedir?

Öyle görünüyor ki yapılan 1 milyar başlangıç yatırımının kat be kat fazlası alınmış durumda. Sadece OpenAI değil farklı firmalar da milyarlarca dolar yatırımlarını büyük veri ve yapay zekaya yatırmış durumda.
Öyle görünüyor ki yapılan 1 milyar başlangıç yatırımının kat be kat fazlası alınmış durumda. Sadece OpenAI değil farklı firmalar da milyarlarca dolar yatırımlarını büyük veri ve yapay zekaya yatırmış durumda.

Yapay zekayı halka açan firma... Dünyanın en zengin iş adamlarının yatırım yaparak kurduğu yeni bir şirket düşünün. Farklı büyüklükteki şirketlerin bir anda fonladığı ve hızla yükselişe geçen bir şirket bu. Öyle bir şirket ki kurucuları, yatırımcıları, bağışçıları arasında Jeff Bezos, Elon Musk, Microsoft, Reid Hoffman, Peter Thiel gibi şirketler ve iş insanları bulunsun. Her isim teker teker bakılıp incelenip yazı yazılacak kadar değerli. Fakat biz bu ayki yazımızda hepsinin kesişimi olan şirketi, dünyayı kasıp kavuran yapay zeka temelli uygulamaları konuşuyor olacağız. Yazımızın temelinde OpenAI firması yatıyor olacak.

  • 2015 yılında San Francisco’da temelleri atılan ve 1 milyar dolar yatırım toplayarak hayatına başlayan OpenAI firması ilk başta kâr amacı gütmeyen bir oluşum olsa da 2019 yılında kâr amaçlı bir firma hâline geldi. Bu, yatırım yapanların hisselerinin değerini o kadar artırdı ki birçok yatırımcı yapmış olduğu yatırımdan 100 kat getiri elde etti. Peki, OpenAI nasıl projeler yaptı da bu kadar gelir kazandı?

OpenAI firmasının ürettiği yazılımların birkaçından bir önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Bu yazımızda tüm projelerini ele alacağız..

Gym

OpenAI Gym, pekiştirme öğrenme araştırmalarında kullanılan ImageNet Büyük Ölçekli Görsel Tanıma Mücadelesi'ne benzer, ancak daha geniş ve çeşitli ortamlara sahip bir genel zeka testi sunmayı amaçlar. Bu ortamlar, yapay zeka araştırma yayınlarında belirtilir ve bu sayede yayımlanan araştırmaların daha kolay yeniden üretilebilmesi sağlanır. Proje, kullanıcıya kullanımı kolay bir arayüz sunar ve şu anda sadece Python ile kullanılabilir.

Kısacası OpenAI Gym, makine öğrenmesi üzerine çalışan insanlar için daha rahat ulaşabilecekleri kütüphane ve uygulama imkanı sunar.

RoboSumo

“RoboSumo”da, sanal insansı “metaöğrenme” robotları üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Burada ajan olarak tabir edilen sanal insansı robotlar, diğer ajanlar ile adeta farklı “silahlanma yarışı” içerisine girmektedirler.

Münazara Oyunu

2018'de OpenAI, bir insan hâkimin önünde tartışmak için makineler, öğreten Tartışma Oyununu başlattı. Amaç, böyle bir yaklaşımın yapay zeka kârarlarını denetlemeye ve açıklanabilir yapay zeka geliştirmeye yardımcı olup olmadığını araştırmak.

OpenAI Five

OpenAI Five, Dota 2 video oyunu temelli oluşturulan bir yapay zeka uygulaması. Her gün başka oyuncuların verileriyle beslenen ve kendi kendine günde yüzlerce oyun oynayan Five’ın amacı kompleks video oyunlarındaki insan kabiliyetlerini geçmek.

Dactyl

Dactyl, OpenAI Five kullanılarak üretilen bir el. Evet, gerçekten yapay bir el olarak üretilen Dacty, bir elin kavrama ve işleme yeteneklerini direkt taklit etmek için yapılan bir proje. Hatta dakikalar içinde tek elle çözdüğü zeka küpünün videosunun QR kodu da hemen burada!

ChatGPT

Asıl başlangıcı GPT, GPT-2 ve GPT-3 ile yapılan ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen bir dil modeli. Yani beslenmiş olduğu veriler dahilinde sorulan sorulara cevaplar oluşturuyor. Google, Siri, Alexa gibi kullanmış olduğumuz kişisel asistan rolünden ziyade kendi cevaplarını oluşturuyor ve insanlara sunuyor. Halkın kullanıma yeni açılan ChatGPT adeta fenomene dönüşmüş durumda. Öyle ki artık insanlar vermiş olduğu cevaplardan o kadar memnun ki işlerinde, ödevlerinde kullanmaya başladı bile.

Gelecekte metin yazarlığı, kreatif metin yazıcılığı, pazarlama, hukuk ve daha birçok alanda söz sahibi olacak gibi görünen ChatGPT, şu an herkesin kullanımına açık. Ücretli hâle gelmeden denemenizde yarar var.

Codex

Codex ise yazılımcıların işine taş koyabilecek bir uygulama. GitHub üzerinden aldığı verilerle beslenen Codex, onlarca farklı dilde kod yazma kapasitesine sahip.

Dall-E

ChatGPT gibi yine bir fenomen haline gelen Dall-E ise çizer ve grafikerlere zor zamanlar yaşatacak gibi duruyor. Temelde verilen komutlara(prompt) uygun şekilde resimler çıkârtmaya çalışan Dall-E’nin sayfalarca çizim yönergeleri bile mevcut. Yüz çizememe, simetrik olmama gibi problemleri olsa da hem yaratıcılık hem de uygulama anlamında çok ama çok başarılı.

Dall-E’nin yanı sıra bu uygulamanın muadili olan Stable Diffusion adlı yazılım da komutlar üzerinden resimler çiziyor.

JukeBox

Müzik endüstrisine de adımını atan OpenAI firmasının hazırlamış olduğu fakat halka açık olmayan bir program. Açık olmadığına üzülmeyin çünkü hazırlanmış olan onlarca örnek müziği dinleyebilirsiniz. Sanatçıların seslerine, reverblerine kadar taklit eden yazılım sayesinde acaba müzik dünyasında yeni bir evren açılacak mı?

Öyle görünüyor ki yapılan 1 milyar başlangıç yatırımının kat be kat fazlası alınmış durumda. Sadece OpenAI değil farklı firmalar da milyarlarca dolar yatırımlarını büyük veri ve yapay zekaya yatırmış durumda. Peki, bu yatırımların amacı sadece para kazanıp kâr etmek mi? Her şirketin sürdürülebilirliğini sağlaması açısından finansal getirisinin olması elzem. Fakat OpenAI bu işi sadece kâr amacıyla yapmadığını ısrarla belirtiyor. Yapay zekanın topluma mâl edilmesi gerektiğine inanan ve yaptığı birçok işi de “açık-kaynak kodlu” olarak paylaşan OpenAI, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiği kanaatinde. Umarız bizler de onların bu konudaki çabası olan bilinçlendirme bakımından kendi okurlarımızı bilinçlendirebilmişizdir.