Özgür ruhların tercihi

Spor yapmak kadar sevdiğiniz aktiviteye uygun kıyafetler giymek de çok önemli.
Spor yapmak kadar sevdiğiniz aktiviteye uygun kıyafetler giymek de çok önemli.

Sıcak yaz günleri bitti. Doğa sarı, kırmızı ve kahverengi yüzünü gösterdi. Yapraklar dökülüyor, geriye kalan göçmen kuşlar da göç hazırlıkları yapıyor. Ne yapalım, havalar soğudu diye eve mi kapanalım? Yok, yok; hiç işimiz olmaz.

Kışın yapacağımız bir aktivite için çok kalın bir kıyafet yerine birkaç kat kıyafet giyilmesi tavsiye ediliyor.
Kışın yapacağımız bir aktivite için çok kalın bir kıyafet yerine birkaç kat kıyafet giyilmesi tavsiye ediliyor.

Motorcuların çok sevdiğim bir sözü var: Kötü hava yoktur, yanlış kıyafet vardır. Evet, üstümüze şöyle hem üşütmeyen hem de terletmeyen bir şeyler giyip kıra, bayıra, ormana, dağa çıkmak bu havalarda da mümkün. Doğa en güzel renklerine bürünmüşken bizler de ortama uygun kıyafetler içinde keşfe çıkabiliriz. Hangi kıyafetler, diye mi sordunuz? Doğaya uygun outdoor kıyafetlerle tabii ki. Bu kıyafetler ormanda yürüyüşte, dağ tırmanışlarında, kimbilir belki de bir rafting heyecanında daha rahat etmenizi sağlayabilir.

Hepimizin bildiği gibi outdoor sporları hava sıcaklığına, mevsime bakmaksızın her zaman yapılabiliyor. Dilimize İngilizceden geçmiş ve artık bir terim olmuş outdoor kelimesi için Türk Dil Kurumu açık hava, dış mekân gibi karşılıklar bulmuş. İster outdoor deyin, ister Türkçe karşılığını kullanın; karada, havada, denizde, kısacası her tür açık alanda yapılabilecek bir outdoor sporu mevcut. Sen sadece hangi outdoor sporundan keyif alacağına karar ver yeter: Doğa yürüyüşü, tırmanma, rafting, kamp, dalış, sörf, yamaç paraşütü, bisiklet, kayak/snowboard..

Outdoor giyim modası

Hepimizin bildiği gibi outdoor sporları hava sıcaklığına, mevsime bakmaksızın her zaman yapılabiliyor.
Hepimizin bildiği gibi outdoor sporları hava sıcaklığına, mevsime bakmaksızın her zaman yapılabiliyor.

Hangi sporu yapacağımızı da belirlediysek artık ne giyeceğimize karar verme vakti... Spor yapmak kadar sevdiğiniz aktiviteye uygun kıyafetler giymek de çok önemli. Örneğin, doğa yürüyüşüne çıktığınızda mevsimine ve tabiat şartlarına uygun konforlu bir ayakkabı seçmezseniz yürüyüşünüz bir süre sonra eziyete dönüşebilir. Çok kalın ya da gereğinden ince kıyafetler, o spora uygun olmayan ayakkabılar, çantalar ve aksesuarların yanlış seçimi bizi spordan soğutmakla kalmaz; sağlığımızı da tehlikeye sokar.

Outdoor sporlarında giyeceğimiz kıyafetler mevsimine göre farklılık gösteriyor. Farklı spor dalları için aynı kıyafetler farklı katmanlarla birlikte kullanılıyor. Mesela kışın yapacağımız bir aktivite için çok kalın bir kıyafet yerine birkaç kat kıyafet giyilmesi tavsiye ediliyor. Çünkü dinlenirken ya da terlediğinizde katmanları çıkararak hasta olmadan rahatlamamız mümkün. Aynı şekilde üşüdüğümüzde de üzerimize ilave bir kat daha giyebiliriz. Katmanlar fonksiyonlarına göre üç gruba ayrılıyor: Temel katman, ara katman ve dış katman. Temel katman, tenimize en yakın katmandır. Vücut ısımızı korumak için en çok bu katmandaki kıyafet tercihlerimize dikkat etmeliyiz.

Bu katmanda pamuklu kıyafetler pek uygun olmaz. Çünkü pamuklu kıyafetler teri emer ve ıslanır. Bu da üşümemize sebep olur. Bunun yerine artık tüm spor markalarının da tercih ettiği gibi yünlü veya sentetik kumaşlar en ideali. Bu tür kumaşlar emdiği teri dış yüzeye dağıtır ve oradan buharlaşmasını sağlar. Böylece terlediğimizde sırtımız nemli kalmaz, üşüme olmaz. Kış sporları yapacaksanız kıyafetlerinizin dar, yaz sporları yapacaksanız rahat kesim olması da önemli bir ayrıntı. Ara katman, temel katmanın üzerine giyilen kıyafetleri ifade eder ki bunları günlük hayatta da kullanmanız pekala mümkün. Polar ve kaz tüyü ara katman kıyafetler vücut ısısını hapsederek vücut ısınızı korumanızı sağlar.

Dış katman, kıyafetler ise ara katman üzerine giyilir. Bu katmandakiler sizi rüzgar, yağmur ve soğuktan korurken nefes alabilen ve içerideki teri dışarı atabilen özellikte olmalıdır. Kıyafetlerimizi seçtik. Peki, başka ne tür araç gereçlere ihtiyacımız olacak diyorsanız aşağıdaki listeye göz atalım…

Outdoor aksesuarları: Ayakkabı

En iyi outdoor ayakkabı genel tabiri ile kışın ayağımızı ısıtan, su geçirmeyen; yazın da serin tutan, hava alan, hafif ayakkabılardır. Ayakkabı tercihinizi, nasıl bir aktivitede kullanacağınızı da göz önünde bulundurarak yapmalısınız. Düz bir arazide mi yürüyeceksiniz? Yoksa kilometrelerce pedal mı çevireceksiniz? Belki de nemli ve kaygan bir orman zemininde grup yürüyüşüne katıldınız. Bunların hepsi ayrı ayakkabı tercihleri demektir. Neyse, işin iyi tarafı özel amaçlı sporlar dışında bu ayakkabıların çoğunun, şık tasarımları ile günlük hayatta da kullanılabilir olması. Alırken bu ayrıntıyı da göz önünde bulundurmakta fayda var.

Şapka, bere, eldiven, gözlük

Tabii ki aksesuarlar; yaptığımız spora, mevsime, günübirlik ya da birkaç günlük oluşuna göre değişiklik gösterir ama yanınızda mutlaka güneş gözlüğü ve şapka olmalı. Mevsim kış ise tercih edilen spora ve kıyafetinize uygun eldiven ve bere çeşitleri de mevcut.

Giyilebilir teknoloji

Kıyafetlerimiz, ayakkabımız, aksesuarlarımız tamam; peki ya teknoloji? Her alanımızda olduğu gibi burada da teknolojisiz adım atamazdık. Kaç adım attığımızı, nabzımızı, kalp ritmimizi, hızımızı, rotamızı, kaç kalori yaktığımızı akıllı saatlerle/bilekliklerle takip etmek mümkün. Hatta hızınıza göre müzik seçerek sporunuzu daha da keyifli hale getirebilirsiniz. Günün sonunda yaptığımız sporla ilgili istatistiksel verileri de topladık mı sporumuz tamamdır. Hangi sporu hangi mevsimde yapıyorsanız yapın dışarı çıkmadan önce güneş koruyucu kremlerinizi sürmeyi ihmal etmeyin. Sağlıklı bir cilt, sağlıklı bir vücut kadar önemlidir. Vücut sağlığınızı dikkate alan bu tür detaylar, gün boyunca yapacağınız spordan daha çok keyif almanızı sağlar. Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle…

Yaza: İclal Şahin Bayındır