Polonya'da bisiklet

Polonya, aslına sadık kalınarak restore edilmiş başkenti Varşova; Poznan, Gdansk ve Krakow gibi tarihi şehirleriyle tanınan bir ülkedir.
Polonya, aslına sadık kalınarak restore edilmiş başkenti Varşova; Poznan, Gdansk ve Krakow gibi tarihi şehirleriyle tanınan bir ülkedir.

Avrupa’nın farklı ülkelerinde bisiklet sürme alışkanlıklarının değiştiğini önceki yazılarımızda ele almıştık. Bu yazımızda Avrupa’nın doğusundan, Polonya'dan bahsedeceğiz. Polonya bisikletliler için dinamik yapıya sahip bir ülkedir. Gelin, bu yazımızda Polonya’nın bisiklet konusunda nereden nereye gittiğini hep beraber görelim!

Bir bisikletçinin gözünden Polonya'ya bir bakış

Hızlı ekonomik büyümesine rağmen Polonya hâlâ oldukça ucuz bir ülkedir.
Hızlı ekonomik büyümesine rağmen Polonya hâlâ oldukça ucuz bir ülkedir.

Avrupa haritasına baktığınızda Polonya'yı tam ortada görürsünüz. Batıda Almanya, doğuda Litvanya, Belarus ve Ukrayna yer alır. Dikkatinizi çekecek bir diğer şey de Polonya'nın büyüklüğüdür. Polonya nüfus bakımından Avrupa'da 5. sırada (38,5 milyon) ve yüzölçümü bakımından 9. sırada (312.000 k m2) yer almaktadır.

Polonya'nın kuzey sınırı Baltık Denizi'nin beyaz, kumlu sahilleri boyunca uzanır. Güneyde ise eşsiz Bin Masurya Gölü Ülkesi ile buzul gölleri ve tepeler uzanır. Ayrıca Bialowieża ve Augustów'un yoğun ve bozulmamış ormanları da bulunmaktadır.

Ülkenin güneyinde, Sudetler ve Karpatlar'da yoğunlaşan Polonya dağlarının görkemli zirvelerini bulursunuz. Tatra Dağları da iyi bilinmektedir, çünkü burada bölgenin eşsiz yayla folklorunu ve geleneksel ahşap binalarını da bulabilirsiniz.

Polonya'da iklim

Polonya'da Haziran'dan Ağustos'a kadar süren yaz mevsiminde iklim çok değişken olabilir; yazın güçlü ve uzun sağanak yağışlar bekleyebilirsiniz, bazen birkaç gün boyunca hiç durmadan şiddetli yağmur yağar. Kışlar ise oldukça sert geçer, bol kar yağar ve sıcaklıklar genellikle donma noktasının altındadır. Sonbaharın başlangıcı, eylül ve ekim ayları boyunca, güneşli günler ve ılıman sıcaklıklarla karakterize edilir. Kasım ayında soğuk ve yağmur başlar ve aralıktan şubata kadar kar yağışı çok sık görülür.

Polonya'yı ne zaman ziyaret etmeli

Bisiklet sürmek için en iyi zaman, havanın tipik olarak ılık ve kuru olduğu nisan-eylül ayları arasıdır. Temmuz ve ağustos aylarının en sıcak aylar olduğunu, tatil beldelerinde (sahil bölgesi, göl bölgeleri) turist doluluğunun çok yüksek olduğunu ve en popüler bisiklet rotalarında çok fazla trafik olduğunu unutmayın.

Ekim ve kasım aylarında da bir bisiklet gezisi düşünmeye değer. Hava daha serin olabilir ancak güzel sonbahar manzaralarını gözlemleyebilirsiniz. Bu dönem genellikle çok renkli yaprakların unutulmaz manzaralar sunduğu Altın Polonya Sonbaharı olarak bilinir.

Bisikletliler neden Polonya'yı ziyaret etmeli?

Polonya, aslına sadık kalınarak restore edilmiş başkenti Varşova; Poznan, Gdansk ve Krakow gibi tarihi şehirleriyle tanınan bir ülkedir. Aynı zamanda büyük ormanların ve nehirlerin, geniş ovaların ve yüksek dağların ülkesidir. Polonya'da 23 milli park ve 1.300'den fazla göl bulunmaktadır, bu nedenle Polonya'ya bir bisiklet gezisi planlamak, sürüş için uygun bir yer olup olmadığını sormaktan çok, birçok farklı harika alan arasından seçim yapmaya çalışmakla ilgilidir!

Bir hafta süren yıllık UCI Dünya Turu yarışına ev sahipliği yapan ve iyi profesyonel bisikletçilere sahip bir ülke olarak bisiklet, Polonya ulusal kültürünün bir parçasıdır. Hükümet de bisikletin Polonya için ne kadar önemli olduğunun farkındadır ve hem EuroVelo hem de GreenVelo rotası gibi uzun mesafeli bisiklet rotaları şeklinde bisiklet altyapısına çok fazla yatırım yapılmıştır.

Wroclaw

Wroclaw; O der nehri üzerinde, 112 köprüyle birbirine bağlanan ve 12 ada üzerinde yer alan önemli bir tarihi şehirdir. Şehrin tarihi merkezi, birkaç UNESCO alanının bulunduğu antik Pazar Meydanı'ndan (Rynek Starego Miasta) oluşmaktadır.

Wrocław, Barok binalar ve kiliseler açısından zengin olmakla birlikte, mimar Max Berg tarafından tasarlanan ve yirminci yüzyılın ilk on yılında inşa edilen Centennial Hall gibi önemli modernist binalara da ev sahipliği yapmaktadır.

Gezinti

Polonya'da yaz mevsiminde iklim çok değişken olabilir.
Polonya'da yaz mevsiminde iklim çok değişken olabilir.

Trenlere bisikletle binebilirsiniz, ancak önceden internetten bisiklet bileti almanız gerekir. İhtiyaçlarınız için çoğu küçük ve orta büyüklükteki kasabada bakkal bulabilirsiniz. İletişim açısından ise büyük şehirlerde ve bölgenin turistik bölgelerinde İngilizce iletişim kurmak kolaydır.

Aşağıda 2022 yılında yapılan bir ankette bisiklet kullanıcılarının hangi amaçlarla bisiklete bindikleri y er almaktadır:

Cevaplar: Eğlence amaçlı sürüş: İlkbahar ve yaz mevsimlerinde zevk için kısa sürüşler yapıyorum: %74

Bisikletimi alışveriş veya toplantı gibi şehir içinde gezinmek için kullanıyorum: %66

Bisiklete binmek benim hobim: %64

Hava nasıl olursa olsun, günlük ulaşım aracım: %43

Tatile giderken bisikletimi de yanıma alırım: %42

Amatör bisiklet antrenmanı yapıyorum: %40

Polonya'da önemli yol bisikleti etkinlikleri nelerdir?

Polonya Turu Polonya Turu (Tour de Pologne) ülkenin en büyük bisiklet yarışıdır. 2022 yılında 22. kez WorldTour takviminde yer almıştır. Genellikle Tour de France'ın sonu ile Vuelta a España'nın başlangıcı arasında düzenlenen 7 günlük bir etap yarışıdır. Rota her yıl değişmektedir.

Pomorskie

Bisiklet, Polonya ulusal kültürünün bir parçasıdır.
Bisiklet, Polonya ulusal kültürünün bir parçasıdır.

RoweOver topluluğu Kaszebe Runda, Kociewie Kołem ve Gravel Rondo gibi bir dizi etkinlik düzenlemektedir. Bunlar rekabetçi olmayan yarış etkinlikleridir. Herkes bir madalya alır ve etkinlikler; bölgeyi ve kültürünü tanıtmak ile ilgilidir.

Tri-City Bisiklet Derneği (Trójmiejskie Stowarzyszenie Rowerowe), çeşitli eğitim seviyelerindeki hem yaşlı hem de genç amatörler için yol ve arazi etkinlikleri düzenlemektedir. Etkinlikler, MTB / XC yarışları, yol yarışları ve hatta bir eleme yarışından tamamen eğlence amaçlı sportif etkinliklere kadar çeşitli şekillerde düzenlenmektedir. Cyklo serisi Cyklo Pelplin, Cyklo Kartuzy ve Cyklo Gravel G dańsk'ı içermektedir.

LaboSport şirketi ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde farklı yerlerde MTB spor yarışmaları serisi düzenlemektedir. Etkinlikler 2014 yılından bu yana düzenlenmektedir. Organizatör, etkinliklerinde yüksek bir spor seviyesine odaklanmaktadır ve katılımcılar çok eğleneceklerine güvenebilirler.

Lubelskie Polonya'daki en büyük bisiklet etkinliklerinden biri Lubelskie bölgesinde gerçekleşmektedir - Lubartów'daki Bisiklet Festivali (haziran).

"Roztocze'de Bisiklet Turizmi Haftası" (Ağustos), Polak Tepesi'ne Yıldız Bisiklet Rallisi ve Jastrzębia Zdebrz Ulusal Bisiklet Rallisi (eylül) gibi giderek daha ilginç etkinlikler ortaya çıkmaktadır.

Lublin'de her ayın son cuma günü, bisikletçilerin ihtiyaçlarına dikkat çekmek amacıyla şehrin sokaklarında ortak bir bisiklet sürüşü olan Lublin Critical Mass düzenlenmektedir.

Polonya'daki yolların güvenliği

Polonya'daki yollar ne kadar güvenli? Bu sorunun cevabı değişkenlik gösteriyor. Ancak, Polonya'daki yollardaki güvenlik hakkında yazmadan önce, değişkenlik gösteren bu konuya dikkatinizi çekmek istiyorum: Polonya'da bisiklet altyapısı çok dinamik bir şekilde gelişmektedir. Polonyalı sürücülerin bisikletçiye olan saygısıyla ilgili farkındalık artmaktadır. Ayrıca, bisiklet rotaları ve yolları ya hiç trafik olmayan, sınırlı trafik olan veya çok az trafik olan bölgelerde oluşturulmaktadır. Polonya diğer ülkelerle karşılaştırıldığında o k adar da kötü görünmüyor. Yine de Hollanda, Avusturya veya Çekya gibi ülkelerle karşılaştırıldığında birçok konuda geliştirmesi gereken şeyler var.

Polonya'da bisiklet kiralama yerleri/bisiklet dükkanları var mı?

Bisiklet kiralama imkanları ülke genelinde eşit dağılmış değildir ve birçok yerde eğlence veya dağ bisikletleri bulabilir ancak yol bisikletleri bulamayabilirsiniz. Bu yüzden en iyi seçenek kendi bisikletinizi yanınızda getirmenizdir.

Polonya'da bisiklet sürüşü için ipuçları

Günümüzde genel eğilim bisikletlilerin yollarda artması yönünde. Fakat dünyanın herhangi bir yerinde karşılaşılabilecek sabırsız, hoşgörüsüz sürücüler Polonya’da da var. Dolayısıyla bu tarz sürücülere dikkat etmek gerekir.

Yolların kalitesi değişmektedir. Yollar; büyük kasaba veya şehirlerde daha iyidir ancak yoğundur. Kırsal kesimlerde daha sakindir ama daha düşük kalitelidir. Ayrılmış bisiklet yolları ile ormanlarda giderek daha fazla kaliteli çakıl yollar inşa edilmektedir.

Şehirleri birbirine bağlayan yollarda her zaman ayrı bisiklet yolları bulunmadığını ve bu yollarda çok fazla araç trafiği olduğunu unutmayın.

Polonya'daki oteller ve hosteller

Oteller, hosteller ve konukevleri oldukça ucuzdur, gecelik çift kişilik o da başına ortalama 20€ olmak üzere 15€'ya kadar değişmektedir. Genellikle odalar geniş ve temizdir ve neredeyse her zaman konukların kullanabileceği ortak bir mutfakla donatılmıştır. Bu da sınırlı bütçeyle seyahat etmek için harika bir imkandır ve restoranların olmadığı bölgelerde bile uyuyacak ucuz yerler bulmanızı sağlar.

Polonya'da bisiklet sürmenin maliyeti

Hızlı ekonomik büyümesine rağmen Polonya hâlâ oldukça ucuz bir ülkedir.

Bir kamp gecesinin fiyatı yaklaşık 5 € ve bir o da yaklaşık 20€'dur. Ulaşım araçlarını kullanmak ucuzdur ve kaç kilometre seyahat ederseniz edin 9,10 zloti (2,25 €) sabit bir ek ücret ödeyerek bisikletinizi trenlerde taşıyabilirsiniz.

Otelleri ve restoran yemeklerini hesaba katmazsak, Polonya'ya kişi başı günlük 5€'luk bir bütçeyle seyahat edebilmeniz mümkün.