Püf noktalarıyla yaşam boyu öğrenme

Püf noktalarıyla yaşam boyu öğrenme.
Püf noktalarıyla yaşam boyu öğrenme.

Öğrenme motivasyonu ve sorumluluk bilinci gelişen gençler mutlaka başarıya ulaşıyor. Düzenli ve sabırlı bir otokontrol çalışması sonrası bu alışkanlıkları kolaylıkla edinebilmek için izlenebilecek yöntemler…

Öğrenme yalnızca okulda olan değil, doğum ile başlayan yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Öğrenme, her şeyden önce kendinizi iyi hissetmekle mümkün hale gelebilir. Bu sebeple kendinizi okulda ne kadar rahat ve güvende hissederseniz ve de anlaşıldığınıza inanırsanız öğrenmeye de o kadar açık hale gelirsiniz. Elbette gençlerin başarısını etkileyen birçok faktör bulunuyor ve bunların başında bedensel gelişim, bilişsel seviye, duygusal olgunluk ve sosyal beceri gelişimi yer alıyor.

Unutmayın, her genç özel ve biriciktir. Güçlü yönlerinize odaklanarak başarmanın ve öğrenmenin keyfine varmak, öğrenme motivasyonunu destekleyeceği gibi, eğitsel travmaların ya da oluşabilecek negatif kendilik algısının da önüne geçecektir. Bir konuda çaba sarf etmek için ön koşul, hedef belirlemektir. Hedef, kendi isteğimizle oluştuğunda ona ulaşmak için sarf edilen çaba da keyifli bir yolculuğa dönüşecektir. İşte yaşam boyu öğrenme alışkanlığını kazanabilmek için altı öneri:

1- Mutlaka bir hedefiniz olmalı

Her eylemin kilit noktası olan hedef belirleme, her zaman başarı ve kariyer odaklı olmak zorunda değildir. Küçük hedeflerin bir araya gelerek büyük bir yapbozu tamamlamasıyla gerçek başarıya ulaşılabilir.

2- Sabırlı olun

Her gün bir kitaptaki belirli sayıda sayfayı okumaya çalışmak yerine, bu alışkanlığın yerleşmesi için haftada iki veya üç kez 15 dakika ile başlamak, sonra bunu gün ve hafta seviyesine çıkarmak daha kolay olacaktır.

3- Öğrenmeyi eğlenceli hale getirin

Öğrenme isteğini güçlendirmek için harcadığınız çaba sizde baskı oluşturmaya başlamışsa bu alışkanlığı sürdürmenin size yarardan çok zararı olacaktır. Kendinize küçük ödüller koyarak ilerlemek, isteğinizi canlı tutmanız için size çok yardımcı olacaktır.

4- Okuma alışkanlığı kazanın

Öğrenmeye devam etmenin en açık ve net belirlenmiş yolu, sık sık ve çeşitli konularda kitaplar okumaktır. Kitaplar, yaşam boyu öğrenme alışkanlığınızı arttırırken size yeni ufuklar açacaktır.

5- Bilgi birikiminizi ileriye taşıyın

Uzman olduğunuz veya ilginizi çeken herhangi bir konuda bilgi birikiminizi daha ileriye taşımak için en etkili yöntemlerden biri aynı konuda çalışmış insanlarla fikir alışverişi yapmaktır.

6- Hata yapmaktan korkmayın

Yanlışlar ve hatalar en büyük öğrenme araçlarıdır. Kendinizi yargılamak, üstünüzde psikolojik baskı oluşturmak yerine hatalarınızı kendinizi geliştirmeniz için bir fırsat olarak görün ve hata yapmaktan korkmayın.