Rahatlığın modası casual

Yazan: Melek Yavuz
Yazan: Melek Yavuz

Nereye baksanız orada mutlaka bir casual kelimesini görürsünüz.

Casual, moda ve stil konusunun olduğu her yerde artık neredeyse abartıya geçilen İngilizce kelimelerden biridir. Nereye baksanız orada mutlaka bir casual kelimesini görürsünüz. Vitrinler, etiketler, bültenler, dergiler, yazılar, eleştiriler, ayakkabı, ceket, vs. konu uzayıp gider.

Giyim kuşam insanların konuşmadan kendilerini muhataplarına ifade etmelerini sağlayan önemli bir unsurdur. Bu yüzden eskiler, “İnsanlar giyim kuşamı ile karşılanır, konuşması ile uğurlanır.” demişlerdir. “Ye kürküm ye” diyerek isyan bayrağını çekmiştir. Günümüz gençleri artık, ”Ne giydiğime bakmayın, ne söylediğime ve ne başardığıma bakın,” diyor. Bu yüzden resmî kıyafetin dışında bir akım başladı. Bu akım zamanla iş dünyasının gerçekleri ile uyuşarak ortaya casual akımını çıkardı. Casual, “Çalışırken rahat olmak istiyorum ama rahatlığı abartıp rahatsız edici ve dikkat dağıtıcı olmak istemem. Bir de şık olabilirsem iyi olur." diyenlerin tercihi. Siz de hem şık hem rahat olmak isteyenlerdenseniz bu yazı tam size göre.

Casual Nedir? (Kejuıl)

Kelime anlamı belli bir düzene ve şıklığa sahip rahat giyim tarzı demektir. Burada önemli olan, kişinin kıyafetini üniforma gibi taşımaktansa kıyafetin onu taşımasıdır. Bu tarzda ceket giyebilir, kravat takabilirsiniz, ceketinizi rahat bir keten pantolon ile kombinleyerek resmi tarzın dışına çıkabilirsiniz. Casual, ilk olarak Amerika’da ortaya çıkmıştır. Gençler cuma günleri iş çıkışı sosyal ortamlara rahatça katılabilmek için serbest kıyafetle işe gelmeye başlamışlardır. Başlarda patronlar kaşlarını çatsa da zamanla bu akım bütün dünyaya yayılmıştır.

Casual giyim tarzı ikiye ayrılıyor.

Business Casual

Business Casual, iş ortamında takım elbiselerden kurtulup rahatlığı tercih ederken iş yeri ciddiyetini de korumak olarak tanımlanabilir. Bu tarzda genelde kumaş pantolon tercih edilir. Erkekler, pastel tonlarında sade gömlek, güzel bir ceket veya şık bir ince kazak giyebilir. Kravat size ciddiyet katacaktır. Zaten baktınız sıkıyor, çıkarır çantaya koyarsınız. Spor ayakkabının adını bile anmaya gerek yok. Klasik ayakkabılar iyidir. Bu tarzda hanımefendiler için uzun ve geniş etek, gömlek ve bluzlar tavsiye edilir. Bu parçalar hem rahat hareket imkanı hem de sade bir şıklık sağlar. Blazer ceketler ise iş ortamında bir seviye resmiyet gerektiğinde hayat kurtarır. Minimal takılar, işlevsel renkli çantalar bu tarzı tamamlayıcı parçalardır. Minik topuklu ayakkabılar işinizi görecek olsa da topuksuz ama şık bir ayakkabı ile de ayakkabı sorununu çözebilirsiniz.

Smart Casual Nedir?

İsmi ilginç tabii, akıllı-rahat ve şık giyim… Gündelik tarza daha yakındır. Ama dikkat ister. Evde giyilebilecek kıyafetlerle işe gidilmez. Bakıldığı zaman tarzın farkı hemen anlaşılır. Bu tarzda kot pantolon tavsiye edilmez. Ama “O iş bende, hem kot giyerim hem de şık olmayı başarırım.” diyorsanız sorun olmaz. Genellikle pantolon olarak düz ve pastel renkler giyilir ama bu tarz değişik renklere de açıktır. Yeter ki şık ve güzel olsun! Bu tarzın hanımları, renkli etekleri rahat balıkçı yaka kazaklarla ya da hırkalarla tamamlayabilir. Mevsimine göre canlı renklerde gömlek ve bluzlar tercih edilebilir. Abartılı olmamak kaydı ile spor ayakkabı ile son dokunuş yapılabilir.