Şeklini seç, fotoğrafını çek

Geometrik şekillerin bilinmeyen yönlerine bakalım.
Geometrik şekillerin bilinmeyen yönlerine bakalım.

Akıllı telefonlarımızla fotoğraf makinelerinde olduğu gibi karmaşık ve zaman gerektiren manuel ayarlamalar yapmadığımız için, fotoğraftaki kompozisyon detaylarına daha fazla odaklanabiliyoruz. Tek yapmamız gereken, ekrana dokunarak görün tüyü netleştirmek netleştirmek, ışık parlaklığını ayarlamak ve doğru açıları belirlemek.

Ünlü Rus matematikçi Lobachevsky şöyle demiştir : “Ne kadar soyut olursa olsun, matematiğin hiçbir dalı yoktur ki, bir gün gerçek dünyada uygulama alanı bulmasın.” Biz de bu içeriğimizde özellikle “geometrik” ögeleri kullanarak, fotoğraflarınızı nasıl daha çekici hale getirebileceğinizi anlatan ipuçlarını paylaştık. Geometri, MÖ 3000’li yıllara dayanan en eski matematik dallarından biri.

Günümüzdeki bilgilerin ilham kaynağı ise, Babiller, Mısır ve Eski Yunan gibi medeniyetlerde yapılan çalışmalar. Mimari yapılar, fraktal desenler, merdivenler, köprüler, yollar ve dekoratif tasarımlar gibi birçok alanda farklı geometrik şekiller görüyoruz. Bu şekiller fiziksel çevremizin her alanında mevcut. Çoğunu fark etmesek de, zihinlerimizde farklı bir etkiye sahip oldukları görüşü de oldukça yaygın. Geometrik fotoğrafçılık, fotoğraf içinde farklı perspektifler oluşturmak için şekillerin ve çizgilerin kullanıldığı bir fotoğraf türüdür. Mimari, soyut ya da minimalist sahneler, doğal perspektifler bu tür fotoğraflar için oldukça uygun konulardır. Gelin şimdi izleyenlerin çağrışımlarını, hayallerini ve duygularını harekete geçiren geometrik şekillerin bilinmeyen yönlerine bakalım.

Üçgenler

Üçgen formların, başarıyı, istikrarı ve motivasyonu temsil ettiği vurgulanır. Zihnimiz, üçgenin geniş alt tabanında yolculuk yaparken, üçgenin sivri ucunu, yani zirveyi hedefler. Dağın tepesinde duran bir insan veya ufuk çizgisinde tek başına duran bir ağaç gibi. Üçgen şekillerin, izleyiciyi içgüdüsel olarak direkt zirveye yönlendiren bir etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Kareler ve dikdörtgenler

Kare ve dikdörtgen formlara genellikle bina gibi insan yapımı nesnelerde rastlıyoruz. Bu şekillerin denge, güven, düzen ve sağlamlık hissettirdiği söylenir. Pencerenin arkasından size bakan bir çocuk gibi. Daha durağan göründüklerinden üçgen formlarda olduğu gibi bir “harekete geçme” ya da motivasyon hissi uyandırmasalar da denge unsurunu çok iyi betimler.

Daireler / Çemberler

Yaşam döngüsünün sembolü olarak gösterilen, bütünlüğü ve sonsuzluğu temsil eden daire şeklindeki formları çoğunlukla doğada, şehir meydanlarında veya peyzaj alanlarında buluruz. Keskin sınırlarının olmaması, izleyenlerde pozitif duygularla birlikte, endişesiz bir ortam izlenimi bırakır.

Spiraller /Sarmallar / Altın oran

Spiraller gözleri fotoğrafın merkezine yönlendirerek, hipnotik bir etki meydana getirir. Galaksilerden deniz kabuklarına kadar birçok yerde bulunurlar. Sarmal izler, kadim Mısır ile Antik Yunan döneminden bu yana mimaride ve sanat dallarında kullanılan, mükemmel güzelliğin doğal formülü “altın oran”da da bulunuyor ve birçok esere ilham kaynağı oluyor.

Geometri, MÖ 3000’li yıllara dayanan en eski matematik dallarından biri.
Geometri, MÖ 3000’li yıllara dayanan en eski matematik dallarından biri.

Çizgiler

Yatay çizgiler, izleyicinin yere sağlam bir şekilde topraklanmış hissetmesini sağlar. Dikey çizgiler ise yükselme isteği uyandırır. Çapraz çizgilerle kendimizi bir kaos döngüsünde bulur, istikrasızlık hissine kapılırız. Her biri kullanılabilir ancak hangi çizgi formunu ne şekilde kullanacağınız, tamamen izleyiciye aktarmak istediğiniz hikayeye bağlı olmalıdır. Örneğin yönlendirici çizgiler, izleyiciyi özneye çekmenin etkili yollarından biridir. Önden arkaya geçişte derin bir perspektif duygusu oluşturur.

Eğriler

Düz çizgiler etkili kompozisyon ögeleri olsalar da hareketsizliği yansıtırlar. Ancak eğrilerle bu durağanlığı kırabilir, akıcılığı sağlayabiliriz. İzleyici “yol boyunca ilerlerken” sıkılmaz ve kıvrımlardan geçerken daha çok keyif alır.

Gölgeler

Somut geometrik şekillerin dışında, soyut olan geometrik çizgileri oluşturan sert gölgeleri de kompozisyonlarınızda kullanabilirsiniz. Bu tür fotoğrafları elde edebilmek için öğle saatlerinin dik vuran ışınlarını değerlendirebilirsiniz. Fotoğraflarda denge, ritim, uyum, derinlik ya da kaos gibi unsurları vurgulamanın en etkili yollarından biridir geometrik şekiller. Bu ögeleri fotoğraflarınıza dahil etmek için çok uzaklara gitmenize gerek yok. Bu bilgilerden sonra muhtemelen defalarca geçtiğiniz yerlerde farklı şekilleri görmeye başlayacaksınız. Geriye sadece güzel açılar bulup çekmek ve hikayeleri görselleştirmek kalıyor. Işığınız bol olsun.

Geometrik fotoğrafçılık, fotoğraf içinde farklı perspektifler o luşturmak için şekillerin ve çizgilerin kullanıldığı bir fotoğraf türüdür
Geometrik fotoğrafçılık, fotoğraf içinde farklı perspektifler o luşturmak için şekillerin ve çizgilerin kullanıldığı bir fotoğraf türüdür

Samet Güler & Serap Caymaz Seç, Fotoğrafçı