Snowboard: Hız, cesaret, dayanıklılık

Snowboard: Hız, cesaret, dayanıklılık .
Snowboard: Hız, cesaret, dayanıklılık .

Snowboard adı verilen kış sporu, adını kar üstünde kaymak için kullanılan özel bir ekipmandan alıyor. Genellikle kayak merkezlerinde ve dağların yumuşak eğimli yamaçlarında kullanılan snowboard, tahta veya karbon fiber gibi malzemelerden yapılıyor ve alt tarafı kaygan bir malzeme ile kaplanıyor. Snowboard’un üzerinde, ayakların yerleştirildiği kısımların yanı sıra, sıkıştırma kayışları bulunuyor. Bu spor, sporcunun bir tahta üzerinde denge sağlamasını, hız kazanmasını ve dönüşler yapmasını içeriyor. Snowboard sporcuları, telesiyejler vasıtasıyla zirveye çıkıp, ardından iniş yapmak için yamaçlardan aşağı doğru süzülüyorlar.

Türkiye’de kayak yapanların neredeyse yarısı snowboard’u tercih ediyor.
Türkiye’de kayak yapanların neredeyse yarısı snowboard’u tercih ediyor.

Snowboard, 1960’ların sonlarında ve 1970’lerin başlarında ortaya çıkmış bir spor dalı. Hızla popülerlik kazanan bu spor, günümüzde dünyanın dört bir yanındaki kayak merkezlerinde ve dağlarda keyifle yapılıyor. Türkiye’de Kayseri - Erciyes, Erzurum - Palandöken, Bursa - Uludağ ve Bolu - Kartalkaya başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanındaki kış sporları merkezlerinde snowboard’a büyük ilgi gösterildiği gözlemleniyor. Bu eğilimin öncülüğünü ise büyük çoğunluğu öğrenci olan gençler çekiyor. Öyle ki hâlen Türkiye’de kayak yapanların neredeyse yarısı snowboard’u tercih ediyor. Kayak merkezlerine giden gençler, pistlerde süzülen gencecik kızları ve delikanlıları görünce gıpta ediyor ve snowboard’a merak salıyor.

Snowboard sporu, çeşitli disiplinlere ayrılıyor: Bunlar arasında serbest stil (freestyle), Alp disiplini (alpine), dev slalom (giant slalom) ve diğerleri yer alıyor. Her disiplin, farklı beceri düzeyleri ve teknik gereksinimleri beraberinde getiriyor. Bu sporun alt dallarından biri olan snowboard cross, dört ya da altı oyuncudan oluşan bir takım yarışını ifade ediyor. Snowboard cross rotaları, genellikle dar ve kavisli oluyor. Farklı seviyelerde alçak tümsekler, banketler, yamaçlar ve düz parkurlar, sporcuların minimum hızla bile kontrollü olmalarını gerektiriyor. Pistlerin engebeli yapısı nedeniyle yarış sırasındaki çarpışmalara karşı azami dikkatli olunması elzem kabul ediliyor. Snowboard cross müsabakalarını cazibeli kılan en önemli unsur, yarış bitene kadar kazananın kim olacağının bilinmemesi.

Snowboard cross yapmak isteyenler, adım adım ilerleyerek tecrübe kazanmalılar.
Snowboard cross yapmak isteyenler, adım adım ilerleyerek tecrübe kazanmalılar.

Snowboard cross, genellikle motocross yarış prensibine benzetiliyor. Sporcular, tıpkı motocross’ta olduğu gibi zamanla yarışarak birbirlerini ekarte etmeye çalışıyor. Bu sporun heyecanı tam da burada ortaya çıkıyor. Yüksek hız gerektiren bu dalın, deneyimli sporcular tarafından yapılması öneriliyor. Bu alanda başarılı olabilmek için, her şeyden önce dönüş ve zıplama tekniğiniz sağlam, hız kontrolünüz yerinde olmalı. Ayrıca rakibinizi ne zaman geride bırakacağınızı bilmeniz ya da eğer dörtlü yarıştaysanız, diğerlerine karşı kapıyı ne zaman kapatacağınıza vakıf olmanız gerekiyor. Son olarak da cesaretli ve dayanıklı olmanız gerekiyor.

Snowboard cross yaparken yüksek adrenalin her zaman hayatınızda olacaktır. Snowboard cross yapmak isteyenler, adım adım ilerleyerek tecrübe kazanmalılar. Öncelikle “freestyle” parklara gidip küçük tümsekleri aşarak kendilerini geliştirebilirler. Daha sonra kademeli olarak tümsek yüksekliklerini artırıp daha da hızlanmayı denemeliler. Eğer ilk üç gün sonunda vazgeçmezlerse gençler için düzenlenen halka açık kurslara katılabilirler. Bir sonraki adım ise Türkiye’nin eşsiz snowboard pistlerine gidip eğlenmek olacaktır.