Sokaktaki adrenalin tutkusu: Kaykay

Sokaktaki adrenalin tutkusu: Kaykay
Sokaktaki adrenalin tutkusu: Kaykay

1970’li yıllarda tahta parçalarına tekerlek takılarak başlatılan kaykay, bugün dünyanın dört bir yanında gençlerin sıkça tercih ettiği bir adrenalin sporu… Şehri ve yeteneklerini yeniden keşfetmeye hazırsan bu heyecan tam sana göre.

Yaşadığın şehrin sokaklarının dev bir kayak pisti olduğunu düşle! İşte asfalt ya da beton zemin üzerinde snowboard ile kaymaya ya da rüzgârsız sörf yapmaya benzetilen kaykay, dünyada “skateboard” adıyla anılıyor. Kaykay, spor esnasında kullanılan bir aletin adı aslında… Genel olarak tekerleklere sahip özel yapım bir yüzey üzerinde, ayakta hareket edilmesi prensibine dayanıyor. Akrobatik hareketler yapabilmeye izin veren bu eğlenceli spor, gençlerin yaşadığı şehirlerin sokakları keşfetmesine de olanak sağlıyor. 1970’li yıllarda Amerika’da ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan kaykay, günümüzde sadece sokak kültürünün bir unsuru değil, profesyonel bir spor. Hatta Türkiye’de bir kaykay federasyonu bile var. 2018 yılında kurulan federasyonun resmî internet sitesine göre ülkemizde lisanslı sporcu sayısı 357. 2020 yılında Tokyo Olimpiyatları'na dahil edilerek olimpik branşlar arasına katılan kaykay sporunda Türkiye, başarısını gün geçtikçe artıran bir ülke konumunda.

Nasıl, ne zaman, nerede yapılır?

Adzarael Camacho / Pexels
Adzarael Camacho / Pexels

İlk defa kaykay yapacaksan, öncelikle tekerlekli tahta üzerinde dengede durmayı öğrenmen gerekiyor. Ardından sıra, sağ ya da sol ayak yerde olacak şekilde kaykaya hız vermeye gelecek. Sol ayağın kaykay üzerinde olduğu pozisyona “regular”, sağ ayağın kaykayda durduğu pozisyona ise “goofy” deniyor. Bunları öğrendikten sonra, hafif eğimli bir alanda iniş denemeleri yapabilirsin. Kaykayın ön tarafına basılarak dönüş hareketleri de çalışılabilir. Hareketleri görebilmek için youtube videoları izleyebilir, çim ya da halı saha üzerinde antrenman yapabilirsin. Kaykay sporu amatörler için fazla tehlike barındırmasa da tedbir alıp kask ve dizlik kullanmadan denememende fayda var. Elektrikli, iki tekerli, scooter ve parmak gibi isimlerle anılan dört kaykay çeşidi mevcut. Kaykay parkları ise açık ya da kapalı alana kurulabiliyor. Özellikle havanın soğuk olduğu ülkelerde kaykay parkları, kapalı şekilde tasarlanıyor ve bu alanlar dört mevsim kullanılabiliyor. Açık alanlardaki parkurlar ise yağmurlu ve karlı havalar dışında hemen her zaman sporcu ağırlayabiliyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da yoğunlaşan kaykay parklarının sayısı 83’e ulaşan Türkiye’de, bu branş üzerine faaliyet gösteren tam 22 spor kulübü hizmet veriyor. Sana en yakın olanını tercih edebilirsin.

Çanak mı, serbest stil mi?

Türkiye Kaykay Federasyonu’nun verdiği bilgilere göre ülkemizde iki ana branşta sporcu yetişiyor. Bunlardan ilki olan çanak (bowl) disiplini, sporcuların hızlanmak için ayaklarını kaykay tahtasından indirmeden serbestçe kaydıkları havuzlardan oluşuyor. Havuz kenarlarındaki kavisli duvarlar, kenar kısımları ve engeller, birçok hareketin sergilenmesine olanak sağlıyor. Düzenlenen yarışmalarda çanakta sergilenen hareketlerin çeşitliliğine, zorluk derecelerine ve parkurun kullanımına göre puanlama yapılıyor. Çanaklar ve çanak parkları, çok çeşitli boylarda ve şekillerde olabiliyor. Çanakların çoğu bir ila üç buçuk metre derinliğinde yapılıyor. Özellikle büyük şehirlerimizde sıkça rastlanan serbest (street) stil, bir diğer kaykay disiplinini örnekliyor. Sokaklarda yer alan birçok objenin (kaykay literatürüne göre şehir mobilyaları) benzerlerinin bir araya getirilerek yapay olarak oluşturulmuş kaykay parklarında, çeşitli formatlarda yarışmalar düzenleniyor. Serbest stil olarak da bilinen sokak disiplini, dünyada en çok tercih edilen ve en teknik kaykay disiplini olarak biliniyor. Doğası gereği başlangıcından bu yana sokak kültürüne bağlı olarak gelişen kaykay sporu, bu stilin bir ürünü olarak görülüyor. Gelişimi ise kaykay sporcularının zaman içerisinde yeni hareketler öğrenerek, bunları sokaklarda sergileyebilecekleri yeni alan arayışları sonucunda gerçekleşiyor.

Isabella Mendes / Pexels
Isabella Mendes / Pexels

Kaykayın sanat hali

Buraya kadar konumuz ilgini çektiyse kaykay kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu sergiyi ziyaret edebilirsin. House İstanbul’da açılan sergi, kaykay tutkusunu fotoğraf sanatı ile birleştiren Nuri Yılmazer’in işlerini kaykayseverlerin beğenisine sunuluyor. 12 Mart’a kadar devam edecek etkinlik, kaykay sporuyla ilgilenen her seviyeden genci, Türkiye’nin tek kapalı kaykay alanında buluşturuyor. 11 kaykaycının fotoğraflarının yer aldığı sergi alanında kaykayseverler, havuz ve sokak parkurlarının bulunduğu deneyim alanında keyifli vakit geçirebiliyor. Herkesin kendi tarzına uygun bir kaykay deneyimi yaşayabildiği alanda, kaykay eğitimi, deneyim alanının kullanılması, uzman eğitmenler eşliğinde en uygun kaykay modelinin belirlenmesi gibi hizmetler de veriliyor.