Sömestir abur cubur tatiline dönüşmesin!

Sömestir abur cubur tatiline dönüşmesin.
Sömestir abur cubur tatiline dönüşmesin.

Sömestir tatili, gençler için en heyecan verici zamanlardan biridir. Okulların kapandığı ve mevsimin tadını çıkarmanın zamanıdır. Ancak tatil sırasında sağlığımıza dikkat etmek de oldukça önemlidir.

Buna rağmen gençler arasında yaygın bir atıştırmalık seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Buna rağmen gençler arasında yaygın bir atıştırmalık seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sağlığımız çok önemli. Bu nedenle mottomuz olması gereken bir cümleyle konumuzu detaylandıralım: Tatil zamanı abur cubur tüketimini sınırlandırmalısınız. Bu bilince sadece bizim sahip olmamız da yeterli değil elbette. Özellikle abur cubur tüketimi ve diş sağlığı gibi konularda ebeveynlerin de bilinçli olmaları gerekmektedir. Peki nedir abur cubur? En kısa açıklamasıyla yararı gözetilmeksizin rastgele yenilen şeyler anlamına gelir. Buna rağmen gençler arasında yaygın bir atıştırmalık seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle de bir beslenme türü olarak sık sık başvurulması, sağlık açısından ciddi riskler taşıyabilir. Abur cubur tüketimini azaltmak için bazı pratik önlemler almak mümkündür. Maddeler halinde sıralayalım:

Bilinçli alışveriş: Market alışverişlerinizi yaparken abur cubur içeren ürünlere alternatif olarak daha sağlıklı olan taze meyve, sebze, yoğurt, kuruyemiş ve kuru meyveler gibi besleyici atıştırmalıkları tercih etmek genç arkadaşlarımızın sağlığını destekleyecektir.

Dengeli beslenme: Ana öğünlerde çocuğunuza sağlıklı ve dengeli besinler sunarak atıştırmalıklara olan ihtiyacı azaltabilirsiniz. Protein, lif ve sağlıklı yağlar içeren yemekler, tok kalmanızı sağlayacak ve abur cubura olan isteğiniz azaltacaktır.

Sınır koymak: Ebeveynler, abur cubur yiyecek ve içecekleri yasaklamak yerine ölçülü ve kontrollü bir şekilde gençlere sunabilir. Bu, gençlerin atıştırmalıkları daha az tüketmesine yardımcı olabilir. Unutmayalım, yasaklar kimi zaman cazibeyi artırır.

Ödül yerine alternatifler: Ebeveynler, gençlerin başarılarını ödüllendirmek istediğinizde abur cubur yerine daha sağlıklı ödüller de düşünmelidir. Örneğin bir sinema bileti almak, birlikte spor yapmak veya kitap hediye etmek gibi. Seçenekleri çoğaltabilir, anne - babanıza önerebilirsiniz.

Yeri gelmişken bir başka konuya da parmak basmamız yararlı olacaktır. “Tatilde doğru diş bakımı nasıl olmalıdır?” sorusuna cevap arayalım. Tatil süresince diş sağlığına özen göstermek önemlidir. Unutmayın, tatilin tadını çıkarırken bile doğru diş bakımı aşağıda belirtilen basit adımlarla sağlanabilir:

Tatil süresince diş sağlığına özen göstermek önemlidir.
Tatil süresince diş sağlığına özen göstermek önemlidir.

Diş fırçalama alışkanlığınızı devam ettirin: Tatildeyken bile düzenli diş fırçalama alışkanlığını sürdürmek çok önemlidir. Günde en az iki kez diş fırçalayarak dişlerinizi temiz tutun.

Diş fırçası ve diş macunu seçimi: Büyüklerinizin de desteğiyle yaşınıza ve diş yapınıza uygun bir diş fırçası ve doktorunuz tavsiye etmişse özel olarak formüle edilmiş diş macunu kullanın.

Bol su tüketimi: Özellikle sıcak havalarda veya ortamlarda vücudun ihtiyacı olan su tüketimini artırmak, diş sağlığı için de katkı sağlayacaktır. Tatil döneminde artan ara öğün tüketimi sürecinde dişlerin fırçalama ile temizlenemediği durumlarda su tüketimi ve su ile ağzın çalkalanması, diş yüzeylerinin temizlenmesine katkı sağlar.

Özellikle sıcak havalarda veya ortamlarda vücudun ihtiyacı olan su tüketimini artırmak, diş sağlığı için de katkı sağlayacaktır.
Özellikle sıcak havalarda veya ortamlarda vücudun ihtiyacı olan su tüketimini artırmak, diş sağlığı için de katkı sağlayacaktır.

Dengeli beslenme: Tatil sırasında abur cubur tüketimini sınırlayarak ve daha sağlıklı besinlere yönelerek diş sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Acil durumlar için önlem: Tatil sırasında diş ağrısı veya acil diş sorunlarıyla karşılaşmamak için seyahat öncesinde bir diş hekimine danışmak ve acil durumlar için iletişim bilgilerinin ailenizin yanınızda bulunması akıllıca olacaktır.

Diş tedavisi için uygun zaman: Tatil dönemi, okul süresince ihmal edilen diş kontrolleri tedavilerinin uygulanması için en uygunzamanlardan biridir. Gerekli tedaviler yapılıp koruyucu önlemler alınarak ileride yaşanabilecek ciddi diş problemlerinin önüne geçilebilir.

Sömestir tatilinin tadını çıkarırken sağlığınıza dikkat etmek için bu ipuçlarını uygulamak, mutlu, sağlıklı ve verimli bir kış geçirmenizi sağlayacaktır. Unutmayın, sağlıklı alışkanlıklar kazanmak, geleceğinizi olumlu yönde etkileyecektir.