Tadı damakta bırakan yemek fotoğrafçılığı

İnternetten yapacağınız ufak çaplı araştırmalarla yemeklerin nasıl daha lezzetli görüneceği ile ilgili ipuçlarına ulaşabilir ve çekim öncesinde bunları uygulayabilirsiniz.
İnternetten yapacağınız ufak çaplı araştırmalarla yemeklerin nasıl daha lezzetli görüneceği ile ilgili ipuçlarına ulaşabilir ve çekim öncesinde bunları uygulayabilirsiniz.

Önünüze gelen yiyecek, tatlı ya da yemeğe dokunmadan önce fotoğrafını çekmek ve o anı ölümsüzleştirmek istediniz. Hevesle telefonunuzun kamerasını açıp birkaç fotoğraf çektiniz ancak çektiğiniz fotoğraflar sosyal medyadakiler kadar canlı, parlak ve albenili görünmüyor. O zaman buyurun ışığı takip edelim.

Işık kullanımı

Hikayesi olan fotoğraflar her zaman daha etkileyici ve akılda kalıcıdır.
Hikayesi olan fotoğraflar her zaman daha etkileyici ve akılda kalıcıdır.

Meyve, sebze, tatlı ya da yemek… Her ne çekiyorsanız ilk işiniz ışığı kontrol etmek olmalıdır.

Başlangıç aşamasında tercihimiz doğal ışıktan yana olmalı ve onu takip etmeliyiz. Bu anlamda pencere kenarları- mümkünse büyük pencerelerideal noktalardır. Çekim saatini de dikkate alarak Işığı arkadan alacak şekilde kadrajınızı ayarlayın. Öğle vakitlerinde sert gölgeler oluşacağı için altın saatler olarak bilinen sabah ya da akşama yakın saatlerde çekim yapmak yumuşak ışığı bulmanızı ve daha doygun renkler elde etmenizi sağlayacaktır.

Bunun yanında gün ışığını kesmek de yansıtmak da mümkündür. Işığın sert olduğu vakitlerde perdeyi çekip ışığı kesebilirsiniz. Buna rağmen ışığın tek kaynaktan geldiği durumlarda kompozisyonun bir kısmı yeterince aydınlık olmayacaktır. Böyle durumlarda peçete, beyaz kağıt ya da reflektör kullanarak ışığı yumuşatabilirsiniz. Sonucu fazlasıyla etkilediğini göreceksiniz.

Kapalı mekanda telefon flaşını mümkün mertebe kullanmayın. Zira sert ışık istenmeyen gölgelere sebebiyet verebilir. Balkon, bahçe vb. dış mekanlarda çekim yapma imkanınız varsa ışığın durumuna göre buralarda da çekim yapabilir, evdeki farklı ışık kaynaklarından da destek alabilirsiniz.

Yiyecekler nasıl görünmeli?

Dekor, yiyeceğin önüne geçmemelidir.
Dekor, yiyeceğin önüne geçmemelidir.

Çektiğiniz şey ister meyve, sebze isterse yemek olsun taze ve yeni hazırlanmış görünmesi, kompozisyonun bozulmamış olması çok önemlidir. Bu sebeple fotoğraf çekimine başlamadan önce tripod, ışık, reflektör gibi çekim yaparken kullanacağınız ekipmanları hazır etmeniz ve setinizi kurmuş olmanız gerekir.

Bunun yanında internetten yapacağınız ufak çaplı araştırmalarla da yemeklerin nasıl daha lezzetli görüneceği ile ilgili ipuçlarına ulaşabilir ve çekim öncesinde bunları uygulayabilirsiniz. Örneğin raf ömrü kısa olan yiyecekleri çekimden hemen önce alabilir, meyve ve sebzeleri yıkadıktan sonra oluşan su damlalarını özellikle kadraja dâhil ederek taze bir görünüm elde edebilirsiniz. Keza dumanı üstünde tüten bir yemek de estetik açıdan göze daha hoş gelecektir.

Dekor ne işe yarar?

Profesyonel olarak çekilen yemek fotoğraflarında her şey gerçekçidir ancak bunların birçoğu yenebilecek durumda değildir.
Profesyonel olarak çekilen yemek fotoğraflarında her şey gerçekçidir ancak bunların birçoğu yenebilecek durumda değildir.

Hikayesi olan fotoğraflar her zaman daha etkileyici ve akılda kalıcıdır. Yemek fotoğraflarında kullanılan dekor da hikayeyi tamamlayan önemli bir unsurdur. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, dekorun yiyeceğin önüne geçmemesidir.

Seçtiğiniz masa örtüsü, mutfak mermeri ya da masanın rengi kompozisyonunuzu önemli ölçüde etkileyecektir. Bunun yanında yemeğin türüne göre tabağı süsleyebilir, gerektiğinde yiyeceklerin yerini değiştirebilir; kompozisyona uygun mutfak gereçleri, peçete ve el havluları, çiçek, taze yeşillik vb. destekleyici unsurlar da kullanabilirsiniz.

Çektiğiniz fotoğraftaki renklerin uyumlu olmasına ve dikkati dağıtıcı unsurların olmamasına özen gösterin, gerekirse obje fazlalığından kurtulun. Unutmayın iyi bir dekor, kompozisyona hizmet eder.

Tripod Kullanımı Fotoğrafın titrek ya da bulanık çıkma ihtimalini de göz önünde bulundurarak sarsıntısız çekimler için tripod olmazsa olmazdır. Tripodla geri sayım kullanarak çekim yaparken farklı açılardan da kompozisyonu gözden geçirme imkanı elde edersiniz. Tripod imkanı yoksa telefonu iki elle tutarak bir süre nefes almadan çekim yapmak da iyi bir fotoğraf elde etmenizi sağlayacaktır.

Çekim açıları

Çözünürlüğün en yüksekte olduğundan emin olun.
Çözünürlüğün en yüksekte olduğundan emin olun.

Yemek fotoğrafçılığında genelde tepeden çekim yapılmakla birlikte masa hizasında yan ve çapraz açılar da tercih edilebilir. Yandan çekim yapıyorsanız arka planı bulanık yaparak da yemeği ön plana çıkarabilirsiniz. Hangisinin en iyi sonucu vereceğini deneyip karar verebilirsiniz. Telefonunuzun optik zoom özelliği yoksa mümkün mertebe dijital zoom yapmak yerine yemeğe yakınlaşıp çekim yapmayı deneyin.

Çekim yaparken kompozisyonu da uygun şekilde ayarlayarak alternatif olması açısından hem yatay hem de dikey çekim yapabilirsiniz. Netlemeyi de telefona bırakmak yerine elle yapmak daha sağlıklı olacaktır.

Kamera ayarları

iyi bir dekor, kompozisyona hizmet eder.
iyi bir dekor, kompozisyona hizmet eder.

Çözünürlüğün en yüksekte olduğundan emin olun. Varsa görsel zeka ve çekim önerileri seçeneğini aktif edin. HDR seçeneği artık her telefonda mevcut. Bu sebeple çekim yaparken HDR’nin açık olduğundan emin olun. Pro ya da manuel modda daha özgür şekilde ayarlamalar yaparak da fotoğraf çekebilirsiniz. Izgara modunu açık bırakarak üçte bir kuralına uygun şekilde yani yiyeceği kesişim noktalarına yerleştirerek fotoğraf çekmeyi de ihmal etmeyin. Sonuçlar sizi tatmin etse de etmese de mutlaka çektiğiniz fotoğrafları düzenlemeyi ve bilhassa beyaz dengesi, parlaklık, kontrast ve renk doygunluğuyla oynamayı ihmal etmeyin.

Diğer fotoğrafçılık türlerinde olduğu gibi yemek fotoğrafçılığında da kendinizi geliştirmek ve ilham almak için bu tarz içerikler paylaşan sosyal medya hesaplarını ve buna uygun #yemek #food #foodphotography vb. etiketleri takip etmeyi unutmayın.

Son olarak profesyonel olarak çekilen yemek fotoğraflarında her şey gerçekçidir ancak bunların birçoğu yenebilecek durumda değildir. Bu sebeple ilham aldığınız fotoğrafların kalitesine ve görüntüsüne yüzde yüz ulaşamasanız da çekim yapmaktan vazgeçmeyin.

Karnınız toksa acele etmenize gerek yok, yemek biraz daha sizi bekleyebilir. Zira bol bol fotoğraf çekmek, sizi en iyi fotoğrafa daha çok yaklaştıracaktır.