Tasarım

“Tasarım sizi
A noktasından B
noktasına götürmez ama
yola çıkmış herkesin
sizi tercih etmesini
sağlayabilir.”
“Tasarım sizi A noktasından B noktasına götürmez ama yola çıkmış herkesin sizi tercih etmesini sağlayabilir.”

Bir şeyin biçimini zihinde oluşturup yeni bir biçime kavuşturma olarak nitelendirilebilen bir kavramı konuşuyoruz. Bir ürünün tamamına veya bir kısmına dokunarak onu yepyeni bir ürün haline getirmek kulağa fazlasıyla havalı geliyor. Şimdi söyleyeceklerim işin ağırlığını daha da artıracak gibi. Tasarım yapmak insan duyularını harekete geçirmek için en güçlü dokunuşlardan biri.

Tasarım dendiğinde yalnızca duyguları harekete geçiren bir kavramla karşı karşıya olmadığımızı da söyleyelim. Türkiye’de ve dünyada tasarımla doğrudan ilişkili çok sayıda bölüm, çok sayıda üniversitede ilgiyle tercih edilmeye devam ediyor. Grafik tasarımı, moda tasarımı, aksesuar tasarımı, el sanatları tasarımı ve çok daha fazlası. Son 10 yılda Türkiye’de ‘tasarım alanında’ eğitim veren bölüm sayısı yaklaşık yüzde 65 oranında arttı. Yani tasarım artık, dünyanın bir gerçeği olmasının yanı sıra Türkiye’deki eğitim tercihlerinin de bir gerçeği haline dönüşmüş durumda.

Peki, tasarım nasıl bu kadar önemli bir hale geldi?

Dünyada gerçekleşen hemen her iş kolunda; tüm şirketler belli alanlarda farklılaşarak öne çıkmaya çalışıyor. Tırnak makası üreticisinden akıllı telefon şirketine kadar her kurum, ürünlerinin tasarımıyla yakından ilgileniyor. Çünkü, kullanıcı tercihleri için tasarım birincil önceliklerden biri konumunda. ABD’li araştırma şirketi Adobe Digital Insights’ın 2022 Şubat’ında yaptığı araştırma, bu konuda oldukça güçlü veriler ortaya koyuyor. Birçok farklı ekonomik düzeyden toplamda 4000 deneğe sorulan soruda herhangi bir hizmette sunum ve tasarıma öncelik verenlerin oranı %42 seviyesinde. Bu, bize tasarım ile ilgilenmenin neden önemli olduğu konusunda iyi bir referans noktası oluşturabilir.

Tercih edilen herhangi bir çalışma alanını, doğru tasarım yönergelerinden bağımsız planlamak neredeyse imkansız. Üstelik, tasarımın önemini anlamak için iş hayatına atılmak da şart değil. Öğrencilik hayatının olmazsa olmazı ödevlerde de tasarımın gücüyle karşılaşabilmek mümkün. Bir tezde anlatıyı güçlendirmek için kullanılan görsel seçiminden o görsellerin konumlandırılmasına kadar her detay; ödevin gücünü daha farklı bir noktaya taşıyabilir.

“Neyi neyle giymek lazım?” sorusuna cevap olacak kıyafet seçimlerimizden telefon duvar kâğıtlarımıza, yemekleri tabağa yerleştirme biçimimizden attığımız imzanın şekline kadar her şey tasarımla doğrudan ilgili. Bugünün dünyasında bile isteye tasarladığımız yahut tercih ettiğimiz her şey bizi tanımlar hale geldi diyebiliriz.

Bizler, iletişim çağını yaşarken tasarımın gücünü de iletişimle buluşturmuş noktadayız. Apple CEO’su Tim Cook’un iPhone X lansmanında kurduğu cümle hepimiz için ilham kaynağı olabilir: “Bu cihazı ortaya çıkarmak için her şey yalnızca birkaç günde hazırdı. Sadece tasarım için yaptığımız toplantılar, ürünü sizlerle paylaşmamızı yaklaşık bir yıl geciktirdi.”

Dünyanın her yerinde, her yaş grubundan insan bir şeyleri tasarlamaya, bu tasarımlarla farklılaşmaya devam ediyor. Birkaç renk, biraz doku ve normalden farklı bakan bir çift göz; oluşturulan şey ne olursa olsun ona değer katacaktır.