Tavşan deliğinden kurtulmanın 6 yolu

Tavşan deliğine düşüşünüzü nelerin tetiklediğini saptamak, bir dahaki sefere düşüşten kaçmanıza yardımcı olabilir.
Tavşan deliğine düşüşünüzü nelerin tetiklediğini saptamak, bir dahaki sefere düşüşten kaçmanıza yardımcı olabilir.

Alice, bir tavşanı kovalarken farkında olmadan tavşan deliğine düşüverdi. Sonrasında ise kendini bir sürü dikkat çekici ve ilginç şeyle dolu olan Harikalar Diyarı'nda buldu. Bu his size de tanıdık gelmiş olabilir. Sanki Harikalar Diyarı'ndaymışsınız gibi, aslında bir iş için açtığınız Instagram'a girdiğinizde kendinizi kaydırmaktan alıkoyamayarak en rahatlatıcı slime videolarına gidebilir, YouTube'a dolap kapağı tamir videosu izlemek için girip 10 dakika sonra kendinizi en gizemli kayıp hikayeleri izlerken bulabilir, hızlı bir telefon görüşmesini 30 dakikalık bir dedikoduya dönüştürebilirsiniz.

Aslında oldukça eğlendirici ve öğretici olan bu tavşan delikleri siz farkına varmadan sizi ele geçirip üretken olmanız gereken vakitleri kaybetmenize yol açıyor. Sizi o anda öncelikli olarak ilgilenmeniz gereken şeyden uzaklaştırıyor. Bundan kaçınabilmeniz için 6 öneriyi de bu çalışmada derledim.

1. Zamanınızı Çerçevelendirin

Her görev için bir zaman sınırı belirleyin, ardından kendinizi sorumlu tutmak için bir zamanlayıcı kullanın veya bir telefon görüşmesi için önceden bir zaman sınırı belirleyin. Örneğin arama için yalnızca 10 dakikanız olduğunu önceden bilmelerini sağlayın, bu şekilde kabaca veya aniden aramayı bitirmek zorunda kalmazsınız.

2. Liste Yapın

Bir liste yaparak kendinizi ondan sorumlu tutun. Listenizden sapmaya kalktığınızı fark ederseniz söz konusu aktiviteyi listenize ekleyin, ardından diğer görevlerinizden daha öncelikli olup olmayacağını değerlendirin.

3. Farkında Olun

Her birimizin tavşan deliği eğilimi ile ilişkili bir örüntüsü vardır. Bu nedenle örüntünüzün ne olduğunu fark etmeye çalışın. Deliğe düşmeden hemen önce ne olur? Aç, yorgun, sıkılmış yahut sinirli misiniz? Tavşan deliğine düşüşünüzü nelerin tetiklediğini saptamak, bir dahaki sefere düşüşten kaçmanıza yardımcı olabilir.

4. Önceden Plan Yapın

Şehir dışından gelen misafirler gibi tavşan deliği sendromunuzu tetikleyebilecek dış olaylara veya unsurlara karşı duyarlı olun. Bu olayları mümkün olduğunca önceden planlayın ve gerekirse kendinizi ortamdan uzaklaştırın.

5. Kulaklık Takın

Bu, özellikle aynı ofis alanını paylaşan ve etrafındaki insanlarla tavşan deliği sohbetine düşenler için faydalı bir yöntem. Kulaklıklar ve sevdiğiniz bir çalma listesi sizi anda tutabilir ve dikkatinizin dağılmasını önleyebilir.

6. İki Karpuz Bir Koltukta Taşınmaz

Tavşan deliği sendromu mesai saatlerimizle sınırlı değil maalesef. Genellikle başka alanlarda da etkisi oldukça fazla. Film izlerken aynı anda mesajlaşıyor ya da yemek yerken haberlere bakıyorsanız basit bir kuralı benimseyerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Hayatınızın diğer alanlarında "tek görev" alıştırması yapın. O sırada yaptığınız şeyden başka bir şey yapmamayı olabildiğince alışkanlık haline getirin ve alışkanlığın iş hayatınıza taşmasını izleyin.