Teknik elemanlar hayata erken atılıyor

Teknik elemanlar hayata erken atılıyor.
Teknik elemanlar hayata erken atılıyor.

Meslek yüksek okulu mezunu teknik elemanların iş bulmada daha şanslı olduğunu söyleyen Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mesut Karahan’a bunun nedenlerini ve konu ile ilgili detayları sorduk.

1- Değerli hocam, iş dünyasının ihtiyaçları ve beklentileri hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?

Günümüzde pek çok iş kolunda profesyonel ve teknik düzeyde eğitilmiş insan gücüne ihtiyaç duyuluyor. Dünyada da Türkiye’ye benzer şekilde teknik eleman ihtiyacı gün geçtikçe artmakta. Bizler de bu doğrultuda dış paydaşlarımızdan aldığımız geri dönüşlerle ihtiyaca uygun mezunlar veriyoruz. Teknik eleman ihtiyacının giderilmesiyle tüm sektörlerde üretim artıyor ve ülkemize katma değer yaratılmasının bir parçası oluyorlar. Bu durum, ülkemizdeki işsizliğin giderilmesi yönüyle de oldukça avantajlı gözüküyor. Teknik elemanların iş gücünü hafiflettiğini ve işsizliğin önüne geçilmesi açısından da etkisi olduğunu düşünüyorum.

2- Genç okurlarımıza iş hayatında başarının anahtarlarına dair neler söylemek istersiniz?

Başarı, bireysellikten daha çok aile olmak ve en önemlisi büyük bir ekip işidir. İster lise ister ön lisans isterseniz lisans mezunu olun, işini dürüst yapan bir genç olmanız gerekiyor. Kariyerin, seçilen bir iş kolunda ilerlemek ve bunun sonucunda sorumluluk üstlenmek, statü kazanmak ve ekonomik gelir elde etmek açısından çok önemli bir hayat yolculuğu olduğunu söylememiz lazım. Bu yolculuğun hangi aşamalarla ve sürelerde gerçekleştirileceği de bireyden bireye farklılıklar gösteriyor. Ancak buradaki en önemli olgu topluma faydalı olmaktan geçiyor. Gerisi zaten geliyor.

3- Mesleki eğitimin değeri gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor. Bu tarz bir eğitimin ne gibi avantajları var?

Başarı, bireysellikten daha çok aile olmak ve en önemlisi büyük bir ekip işidir.
Başarı, bireysellikten daha çok aile olmak ve en önemlisi büyük bir ekip işidir.

Meslek liseleri ve ön lisans programlarının en güzel yönlerinden birisi, kısa zamanda iş sahibi olan bireylere hayatta değerli bir yer açmasıdır. Beni mutlu eden diğer bir yönü, kısa zamanda eğitimini tamamlayıp ekonomik rahatlama yaşamakla beraber, daha üst kademelerde eğitimine kendi ayakları üzerinde devam edebilen mezunlarımızı görebilmemdir. Gençler, henüz eğitim alırken işletmede mesleki eğitim ve yaz stajı gibi dersler nedeniyle iş sahasına çıkma şansı edinerek iş bulma konusunda avantaj sahibi oluyorlar.

4- Lisede meslek eğitiminin üzerine yüksek okul diploması ekleyerek bir alanda gelişim göstermek, pek çok gencin hedefleri arasında. Lise ile yüksek okul mezunu olmak arasında çok fark var mı?

İki yıllık meslek yüksek okulu mezunu olmak, birçok yönden avantaja sahiptir. Özellikle iki yıllık müfredat ile kısa sürede gereken mesleki bilgi ve becerilerin temel altyapısını kuran mezunlar, iş dünyasına en hızlı şekilde giriş yapabiliyorlar. Ancak ülkemizde meslek lisesi mezunları, iş imkânı bulmakta biraz daha zorlansalar da meslek yüksek okulu mezunu teknik elemanlar bu konuda daha şanslı durumdalar.

5- Son sorumuz uzman, olduğunuz sağlık sektörü konusunda olsun istedik. Bu alanda gençler için ne gibi iş fırsatları var?

Sağlık ekibi üyeleri arasında, sadece hekimlik ve hemşirelik gibi meslekler değil; birçok sağlık profesyoneli ve teknik düzeyde eğitilmiş insan gücüne ihtiyaç bulunuyor. Gençlerimiz meslek okullarında hangi programdan mezun olurlarsa olsunlar, birçok hastane, klinik ve biyomedikal alanlarda iş olanaklarına erişebiliyorlar.

Katkınız için çok teşekkür ederiz hocam.