Tenis

Teniste amaç rakibi yenmektir ve beraberlik kavramı yoktur.
Teniste amaç rakibi yenmektir ve beraberlik kavramı yoktur.

Raketlerden çıkan tok sesler, topu izleyen gözler. Bir sağa, bir sola. Bir o sahaya, bir diğerine. Haydi gelin, özellikle son yıllarda ülkemizde popülerliğini artıran kort tenisini bu sayımızda yakından inceleyelim.

Genelde 6 oyun ve 3 setten oluşan maçlarda 6 oyunu kazanan taraf 1 seti kazanmış olur. 3 setlik bir maçta da 2 seti kazanan oyuncu maçın galibi hâline gelmiş sayılır.
Genelde 6 oyun ve 3 setten oluşan maçlarda 6 oyunu kazanan taraf 1 seti kazanmış olur. 3 setlik bir maçta da 2 seti kazanan oyuncu maçın galibi hâline gelmiş sayılır.

Tenis Sporunun Tarihi Orta Çağ’da Fransa’da şövalyelerin avuç içiyle topa vurarak oynadığı bir oyundan geldiği düşünülen tenis sporu, modern anlamda ilk defa 1800’lü yıllarda İngiltere’de oynanmaya başlamıştır. Devamında ise İngilizce konuşulan sömürgelerde yayılan tenis, günümüzde kendini olimpiyat sporu olarak kabul ettirmeyi başarmıştır. İsim kökeni olarak da Fransızcadan “tenetz” yani “bekle ve yakala” nidasından geldiği düşünülmektedir.

Tenis Sporunun Teknik Özellikleri Tenis oynanan sahaya “kort” denmektedir. Tenis kortu dikdörtgen şeklinde olup yaklaşık olarak 24 metre uzunluğunda, 11 metre genişliğindedir. Fakat bu genişlik tekli müsabakalarda 8.23 m olarak güncellenmektedir. Tenis sporu tekler ve çiftler olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır. Tekli maçlarda 1 vs. 1 olarak oynanırken çift maçlarında 2 vs. 2 olarak maçlar gerçekleştirilmektedir.

Çiftli ve tekli farklılığın yanı sıra tenis kortları da birbirinden farklılık göstermektedir. Zeminlerin farklılığı temeldir ve en çok bilinen 5 farklı türü bulunmaktadır. Bunlar

  1. Toprak
  2. Çim
  3. Sert Yüzey
  4. Halı Saha
  5. Sentetik

olarak sınıflandırılmaktadır. Zeminlerin farklılığı sporcuların eforlarında büyük değişkenlik oluşturmaktadır. Mesela toprak kortta tenis topu daha yavaş gitmekte, sporcuların daha fazla efor sarf etmesine sebebiyet vermektedir. Toprak kortta tüm zamanların en iyi tenisçisi Rafael Nadal olarak bilinmektedir.

Birkaç Tenis Kavramı

Forehand: Raket elde iken avuç içi karşıya bakacak şekilde raketle topa vurma eylemidir. Genelde hücum yapan tarafın kullandığı bir vuruş türüdür. Bu vuruş türünde güç uygulama oranı daha yüksektir.

Backhand: Backhand ise avuç içi vücuda dönük iken raketle topa vurma veya karşılama eylemdir. Bu vuruş türünde süratli gelen topları karşılamak ve topa “spin” vermek daha kolaydır.

Spin: Topa dönme ivmesi kazandırarak topa vurma işlemi. Tenis oynayanlar arasında “kesme” olarak da söylenir.

Servis: Set başlarında veya servis sonrasında maçı başlatmak için yapılan topu oyuna sokma vuruşudur. Rakibin çapraz sahasına doğru atılan vuruş serviste direkt olarak sayıya dönüşürse “ace” olarak adlandırılır.

Raket: Topa vurulan spor aletidir. İngilizce “racket” olarak yazılan raket, “racquet” olarak da isimlendirilir. Fakat “racquet”, “squash” oyununda kullanılan raket için kullanılır.

Tenisin Kuralları

Her sporda olduğu gibi teniste de birçok kural bulunmaktadır. Bunlardan temel olan birkaçını paylaşıp tenis ekipmanlarıyla devam edelim. En temel olarak teniste amaç rakibi yenmektir ve beraberlik kavramı yoktur. Genelde 6 oyun ve 3 setten oluşan maçlarda 6 oyunu kazanan taraf 1 seti kazanmış olur. 3 setlik bir maçta da 2 seti kazanan oyuncu maçın galibi hâline gelmiş sayılır.

Tenisin temel taşı olan file de birçok kuralın bağlandığı bir işleve sahiptir. Eğer servis atılırken top fileye değerse “net” olarak adlandırılır ve servis tekrar edilir. Eğer hata üst üste iki kez olursa sayı karşı tarafa geçer. Aynı şekilde çapraz sahaya gelmediği zaman da 2 kez tekrar edilir.

Rakipten gelen topun 2 kez yere değmemesi gerekir. Top yere sekmeden veya 1 kere sektikten sonra mutlaka karşı tarafa gönderilmesi gerekmektedir. Eğer top karşı tarafa geçerken fileye değerse sayı kazanan oyuncu diğer oyuncudan nezaketen özür diler.

Tenis oyunlarında puanlar 15-30-40 şeklinde gider. Eğer iki oyuncu da 40’a ulaşırsa uzatmalara gider ve üst üste 2 sayı alan oyuncu oyunu kazanır. 6 oyunu kazanan 1 seti kazanmış sayılır.

Tüm bunların yanı sıra oyuncuların hakemlere itiraz etmeleri mümkündür. Hatta hakemle “challenge”a giren oyuncuların asıl amacı sayıyı kendilerine kazandırmaktır. Hızlı oynanan bir oyun olduğu için teniste hakemler topun son değdiği yeri yanlış görebilmektedir. Milimlerin önemli olduğu bir oyunda oyuncu, eğer sayının kendinde olduğunu düşünüyorsa hakemle “challenge” eder ve “hawk-eye” yani şahin gözüne başvurulur.

Şahin Gözü (Hawk-Eye) Nedir?

Tenis kortunun etrafına yerleştirilen 10 adet yüksek çözünürlüklü kameradan oluşan bu sistemle topun nereye düştüğü milimetrik olarak görülebilmektedir. Oyuncuların sınırsız olarak hakeme başvurma opsiyonları vardır fakat eğer oyuncu, challenge’ı kaybederse set sonuna kadar hakeme başvuramaz. 3 kez challenge’da yenilen oyuncu ise bir daha hakeme başvuramaz.

Tenis Malzemeleri

Temel olarak 2 raket ve 1 top ile oynanabilen bu sporu destekleyen birçok başka ekipman da mevcuttur. Tenis ayakkabıları hem dayanıklı olmalı hem de yön değiştirirken oyuncunun ayağını sakatlamamalıdır. Bunun yanı sıra tenis çantası da tenis raketinin zarar görmesini engelleyecek şekilde muhafaza edilmesini sağlar. Bandana ise bu yoran oyunda oyuncunun terinin bir nebze de olsa rahatsız etmeyecek şekilde emilmesini sağlar.

  • En uzun maçının 11 saat, rekabetli maçların da ortalama 4-5 saat sürdüğü tenis sporu, sporcuların en çok yorulduğu sporlardan biridir.

Bir sporcunun ne kadar yorulduğunu gelin röportaj sayfamızda direkt olarak birinci ağızdan, deneyimli sporcumuzdan dinleyelim.

Üniversite öğrencisi Emirhan Ünal