Timur Han’ın düsturları - 1

Timur Han’ın düsturları - 1.
Timur Han’ın düsturları - 1.

Timur Han, cihangir bir devlet tesis etmesine ve muvaffakiyetine sebep olan hususları bir düstur halinde bir araya toplamıştır. 13 maddelik bu düsturların ilk yedisi şunlardır:

1- Allahutaala dinini, Peygamber Efendimiz Muhammed Sallallahü Aleyhi ve Sellem şeriatını dünyaya yaymayı esas edindim. Her zaman, her yerde İslamiyet’in hükümlerine riayet ettim.

2- Düşman ordularını mağlup ve memleketleri fethetmekte arif ve âlim kimselerle istişarenin, ihtiyatlı hareket etmenin, uyanıklık ve atılganlığın bana çok yardımı oldu. Devleti idaremde ilim, insaniyet ve sabırla hareket ettim. Her şeyi gözetimim altında bulundurdum.

3- İntizam ve kanunlara riayet, benim idaremdeki kuvvetimi o derece sağlamlaştırdı ki vezirler, emirler, askerler ve halk, bir üst mertebeye sahip olmak arzusunda değildi. Her biri, bulunduğu sınıftan memnundu.

4- Zabit ve askerlerimi cesaretlendirmek için altın ve mücevher sarfından çekinmedim. Onları soframa oturttum. Böyle kıymetli cengâverlerin yardımı ile 27 devletin hükümdarı oldum.

5- Her teşebbüsümü tamamlamakta sebatkâr idim. Bir işi yapmaya karar verdiğim zaman, artık bütün zihnimi ona verdim ve muvaffak oluncaya kadar onu asla bırakmadım.

6- Adalet ve tarafsızlıkla halkımın hayır dualarını aldım, güzel teveccühlerini kazandım. Cömertlik ile insanların kalplerinde güzel bir yer edindim. Hükümlerimdeki esas, adalet ve insaf idi. Hâkimane bir siyaset ve tam bir adalet ile askerlerimi ve tebaamı korku ile ümit arasında tuttum. Cengâverlerim, savaş meydanlarında beni yanlarında görürlerdi.

7- Mazlumu, zalimin elinden kurtarırdım. Bir şahsa, mala veya mülke yapılan zararı meydana çıkarmak için kanunun gerektirdiği ne ise tatbik ettim ve suçsuzları asla kabahatli çıkarmadım. (Devam edecek.)