Uzayda kamp bir başkadır

Genç Motto olarak gözümüzü yükseklere dikelim. İleriki yazılarımızda, belki yüzyıllar sonra, dergimizi Mars’ta okumayı hedefleyelim.
Genç Motto olarak gözümüzü yükseklere dikelim. İleriki yazılarımızda, belki yüzyıllar sonra, dergimizi Mars’ta okumayı hedefleyelim.

Havada hafif bir esinti var. Bize baykuşun sesi ve kamp ateşinin çıtırtıları eşlik ediyor. Böyle bir ortamda bu yazıyı okuduğumuzu hayal edelim. Birçoğumuzun çok keyif aldığı aktivitelerden birisidir kamp yapmak. Kimi zaman dağda, kimi zaman ormanda, kimi zaman çölde... Peki ya gelecekte kamplar nasıl olur, dinlenmek için nerelere ve nasıl gideriz? Ya da gideceğiz mi demeli?

Karavanların yükselişi

“Rise of the Vans!” Türkçe çevirisiyle “Karavanların Yükselişi!”. Artık karavanlar yükselen bir trend içerisinde. Öyle ki artık çadır kurmak yerine sırf karavanlı kampçılar için oluşturulmuş özel kamp alanları var. Kamp alanına karavanıyla gelen misafirler için belli başlı park yerleri bulunuyor ve karavanlar buralara park ediliyor. Bunun için karavan sahibi olmaya da gerek yok. Artık sadece karavan kiralayan şirketler mevcut. 3 günlük kamp yapmak isteyen 3 gün, 5 günlük kamp yapmak isteyen 5 gün kiralıyor ve bu güzel atmosferin keyfine bakıyor.

Karavan kamplarının bir güzel yanı ise insanlar, aynı sebepler için kampa gelmiş oluyorlar. Bu sayede birbirleri ile tanışıyor, birbirlerine yardımcı oluyorlar. E tabii, “network” önemli!

Su üreten karavan

Sıradan karavanların yanı sıra artık ileri düzey karavanlar ve karavan ekipmanları da çıkmaya başladı. Bunlardan birisi ise Watergen. Watergen, karavanların üstüne kurduğu ekipmanla araç hareket halinde iken veya duraklarken su üretimi yapabiliyor. Havada bulunan nemi özel filtreme cihazlarıyla yoğuşturuyor ve depolama tankına aktarıyor. Bu sayede hiçbir zaman su sıkıntısı çekmiyorsunuz! Hem yerden tasarruf ediyorsunuz hem de filtrelenmiş ve arıtılmış tertemiz suya anında erişebiliyorsunuz. Mobile Box diye adlandırılan ürünle günde 20 litreye kadar su üretebiliyorsunuz. Afiyet olsun!

Winter is coming

Kış geliyor ama tedarikli kampçılar için bu bir tehdit değil. Artık yeni teknolojilerle birlikte kamp imkanları da çoğalmaya başladı. Artık dört mevsim de kamp yapılabiliyor. Karavanlar bu iş için biçilmiş kaftan zaten ama karavan pahalı bir opsiyon olarak görünüyorsa soğuğa dayanıklı kamp çadırları da var, aklınızda olsun.

Yenilenen ürünler sadece çadırlar değil. Minik ocaklar, minik kaloriferler de artık insanların hizmetine sunulmuş durumda. Küçücük bir alet onlarca insanı ısıtabilecek yeterliliğe sahip. Öyle ki bir çanta aletle kışı geçirebilmek mümkün. Kahve demlemek, patates haşlamak dakikalar içinde gerçekleşebiliyor.

Yeni bir akım: Tiny House

Türkçeye “Minicik Ev” diye çevrilebilen “Tiny House” son zamanlarda çok moda. Bir nevi karavan işlevi görseler de karavanlardan büyük farklılıkları var. En başta Tiny House bir ev! 2 oda 1 salon olanı da var, dubleks olanı da. Kullanımı aynı karavan gibi. Arabaların arkasına takılıyor ve istenilen yere çekiliyor. İsteğe göre 1 gün de kalabilirsiniz, yıllarca da. Karavanlar kadar portatif olmasa da ayda bir veya haftada bir mekan değiştirmek için süper bir imkan.

Boşuna dememişler: Tebdil-i mekanda ferahlık vardır. Günümüz büyük şehirlerinde hızla artan nüfusa karşın Tiny House’lar bir çözüm olarak görülmekte. Tiny House’lar sadece kamp olarak değil aynı zamanda tamamen yaşam odaklı da kullanılıyor. Hem alanı optimum kullandığından hem de uygun bütçeli olduğundan tercih edilen Tiny House’lar birçok girişime de ilham vermiş durumda. Sadece Tiny House’lardan oluşan siteler bile var! Sitecik (!) mi demeli?

Dünya manzaralı kamp

Kim istemez ki, şöyle güzel bir deniz manzaralı yerde sessiz sakin kitap okumayı ve kamp yapmayı? Fakat gelecekte durum bambaşka olacak! Deniz manzaralı kamp yerine Dünya manzaralı bir kamp insanları bekliyor! Son zamanlarda uzaya turistik geziler düzenlenmeye başladı. Bunların arasında en büyük uçak firması da var, multimilyarder Jeff Bezos ile Elon Musk da. Bu müteşebbis (girişimci) insanların tabii ki başka projeleri de yok değil. Mars’a koloni kurmak bunlardan bir tanesi.

Projelere şöyle bir göz attığımızda aslında çok ilginç bir geleceğin bizi beklediğini görüyoruz. Fotoğraflarda küçük küçük fanuslar var. Günümüzdeki çadırlara benziyorlar. Hayali bile tüyleri diken diken edecek türden. Mars’ta 1 aylık kamp macerası! Hızla yükselen bu uzay turizmi rekabetinde diğer gezegenlerde kamp yapmak hiç de uzak gözükmüyor. Belki yarın, belki yarından da yakın.

Yazımın sonuna doğru çok ilginç bir olayı sizle paylaşmak istiyorum. Uzayda kamp yapılmış bile! Hem de 2012 yılında. Tam kamp denemez ama uzaya çadır gönderilmiş. İçinde insanlar var! Tabii ki gerçek insanlar değil, kukla insanlar... Bu ilginç olayı izlemek istiyorsanız hemen YouTube’a “Space Camping 2012 - First tent in Space” yazabilirsiniz.(Buraya QR kod eklentisi gelebilir. Sayfanın kenarından verilebilir.)

Herkesin tercihi birbirinden farklı olabilir. Kimisi karavanı, kimisi ise Tiny House’u tercih eder. Ama biz Genç Motto olarak gözümüzü yükseklere dikelim. İleriki yazılarımızda, belki yüzyıllar sonra, dergimizi Mars’ta okumayı hedefleyelim. Bir tarafımızda Dünya manzarası, bir tarafımızda kahvemiz, elimizde ise Genç Motto! Kamp ateşinden mahrum olacağız belki ama buna değer!

Verhale-Boğaziçi Üniversitesi İşletme Öğrencisi