Uzun süreli kamplı bisiklet turuna çıkarken yanımıza hangi malzemeleri almalıyız?

Bisikletimizi, gideceğimiz rotaya göre seçmeliyiz.
Bisikletimizi, gideceğimiz rotaya göre seçmeliyiz.

Bisikletle uzun bir tura çıkmak, hiç şüphesiz unutulmaz anılar biriktirmemiz için bir seçenek. Ancak bunun için bilmemiz gereken bazı önemli hususlar var.

Uzun süreli kamplı bisiklet turlarına çıkarken yanımıza almamız gereken şeyleri temel olarak altı kategoride sınıflandırabiliriz.

1-Bisiklet ve ekipmanları

2-Kamp malzemeleri

3-Giyim/kuşam

4-Mutfak malzemeleri

5-Hijyen malzemeleri

6-Elektronik ekipmanlar

Kategorilerin derinliklerine inmeden şunları kesinlikle unutmayın; bu ekipmanlar kişiden kişiye, gidilecek rotanın uzunluğuna, bisikletin türüne, bölgenin coğrafi şartlarına, mevsim koşullarına vb. şeylere göre farklılık göstermektedir. Yani sizler kendi ihtiyaçlarınızı ve isteklerinizi ön plana alarak aşağıdaki maddeleri artırabilir ya da azaltabilirsiniz.

1- Bisiklet ve Ekipmanları

Sürüş esnasında aydınlatmalarımız mutlaka olmalıdır.
Sürüş esnasında aydınlatmalarımız mutlaka olmalıdır.

Öncelikle yol arkadaşımız yani bisikletimizi, gideceğimiz rotaya göre seçmeliyiz; Tur bisikleti, MTB, yol bisikleti, gravel bisiklet vb. arasından en uygununu tercih edelim.

-Bisiklet seçiminin ardından yanımıza alacağımız malzeme ve ekipmanları güvenle taşıyacağımız heybe çantalar edinmeliyiz. Heybe çantaları seçerken tura çıkacağımız bisikletin türünü, malzeme ve ekipmanlarımızın boyutlarını, çantaların ağırlıklarını, su geçirmeme özelliklerinin olup olmadığını mutlaka göz önünde bulunduralım.

-Bisikletimizi ve heybe çantalarımızı seçtikten sonra yolculuk esnasında bisikletimizde oluşabilecek ufak tefek arızaları tamir edebilmek için alyan anahtar, iç lastik, yama seti, bisiklet pompası, zincir yağı, zincir baklası, plastik cırt kelepçe, bagaj vidası, fren teli, pabuç ya da balata vb. malzemeleri ihtiyaç anında hızlı şekilde ulaşabilmek için ufak bir çanta içerisine koyarak yanımıza almalıyız.

Heybe çantalar edinmeliyiz.
Heybe çantalar edinmeliyiz.

-Bisikletimiz üzerinde mutlaka yeterli uzunlukta ve kalınlıkta sağlam bir bisiklet kilidi bulundurmalıyız. Bisikletimizin yanından uzaklaştığımız her an mutlaka bisikletimizi ağaç, direk vb. sabit bir noktaya bu kilit yardımıyla kilitlemeli ve kısa sürede işimizi hallederek bisikletimizin yanına gelmeliyiz.

Sürüş esnasında bisikletimizin diğer araç sürücüleri tarafından fark edilmesini ve önümüzü görmemizi sağlayacak ön ve arka aydınlatmalarımız mutlaka olmalıdır. Bu aydınlatmalar kendinden şarjlı ya da pilli olur, o yüzden yedek pilleri ve şarjı da kontrol etmeliyiz.

Bisiklet turlarında yaşanacak ufak tefek yaralanmalarda kullanmak üzere bir ilk yardım seti bulundurmalı ve bu seti kullanabiliyor olmalıyız.

2- Kamp Malzemeleri

Şarjlı veya pilli lambalar tercih edebilirsiniz.
Şarjlı veya pilli lambalar tercih edebilirsiniz.

-Kamp için mutlaka su geçirmez bir çadır tercihi yapmalıyız. Tercih edeceğiniz çadırın; paket boyutlarını, kalacak kişi sayısını, kaç mevsime uygun olduğunu mutlaka göz önünde bulundurun.

-Uyku konforunuz için şişme ya da köpük mat oldukça önemlidir. Bütün gün sürüş yaptıktan sonra kaliteli bir uyku için mutlaka mat tercih edin. Matsız bir zeminde uyumak zor olacaktır.

-Çadır ve matın ardından olmazsa olmaz üçüncü kamp malzemesi uyku tulumudur. Uyku tulumunu gideceğimiz yerin mevsim koşullarına, uyku tulumunun ısı değerlerine, ağırlığına ve paket boyutlarına dikkat ederek seçmeliyiz.

-Yastık olarak isterseniz şişme yastık tercih edebilirsiniz ya da kıyafetlerinizi toplayarak yığın haline getirerek yastık olarak kullanabilirsiniz.

-Çadır lambası mutlaka yanımızda olmalıdır. Lambalar şarjlı ve pilli olmak üzere iki çeşittir, bütçenize göre herhangi birini tercih edebilirsiniz. Pilli alacaksanız yanınızda mutlaka yedek pillerin olmasına dikkat edin.

3– Giyim/Kuşam

Bisiklet turlarında kıyafet çok önemlidir.
Bisiklet turlarında kıyafet çok önemlidir.

-Turun yapılacağı mevsim şartlarına uygun kıyafetler tercih edilmelidir. Örneğin kışın tur yapılacaksa içlik ve yağmurluk gibi kıyafetler giyilmelidir. Bu kısımda dikkat edilecek en önemli şey kıyafetlerin nefes alabilir olmasıdır. Sürüş esnasında vücudumuzda biriken sıcak havayı dışarı kolayca atan kıyafetleri tercih edin. Yoksa sürüşünüz sürekli ıslak ve nemli şekilde geçeceği için hastalanma riskiniz artacaktır.

-Turunuzun uzunluğuna göre yeterli miktarda; alt-üst kıyafet, iç çamaşırı gibi malzemeleri yanınıza alın ve kirlendikçe dönüşümlü olarak giyin.

-Kıyafetler mevsime göre şu şekilde tercih edilebilir: Alt-üst içlik, bisiklet forması, softshell mont, pedli ya da pedsiz uzun - kısa tayt, eldiven, çorap.

-Giyim/kuşam kategorisinin en önemlisi kasktır. Herhangi bir kaza anında başımıza alacağımız tüm darbeleri emen kaskı takmayı unutmamalıyız. Kask alırken kaskın başımıza uygun olmasına ve sürüş konforumuzu etkilememesine özen göstermeliyiz.

4- Mutfak Ekipmanları

-Turumuzun uzunluğuna göre 230 gr ya da 450 grlık kartuşlar yani tüpler tercih etmeliyiz. Kartuşu kullanabilmek için çakmaklı ya da çakmaksız ocak başlığı gerekecektir.

-Bir şeyler pişirmek veya ısıtmak için tencere seti de olmazsa olmazdır.

-Pişirdiğiniz ya da ısıttığınız yemekleri yiyip içmek için çatal, kaşık bıçak, bardak gibi malzemeleri de yanımıza almalıyız.

5- Hijyen Malzemeleri

-Uzun turlarda duş almak istediğimizde yanımızda hızlı kuruyan mikrofiber havlu, şampuan, duş jeli ya da sabun olmalıdır.

-Ağız ve diş sağlığımız için ise diş fırçası ve macunu da unutulmamalıdır.

-İhtiyaç halinde kullanılmak üzere tuvalet kağıdı, kağıt havlu ya da ıslak mendil de yanımızda bulunmalıdır.

6- Elektronik Ekipmanlar

-Uzun turlarda ailemize ulaşmak ya da gitmek istediğimiz rotayı takip etmek için akıllı bir telefona ihtiyacımız olduğu unutulmamalıdır.

-Telefonun şarj adaptörü ve kabloları da mutlaka yanımızda bulunmalıdır.

-Tur esnasında anı biriktirmek isterseniz aksiyon kamerası ya da fotoğraf makinesi de taşınmalı ve bu ekipmanların hafıza kartları, pilleri ve kabloları da çantaya eklenmelidir.

-Seyahat halindeyken elektronik cihazlarımızın şarj ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda ve güçte powerbanke sahip olmalıyız.

  • Okuduklarınız gözünüzde büyüyor olabilir. Ancak uzun süren tur tecrübelerim, tüm bu saydıklarımın önemini her defasında bana gösterdi.

Doğru yerleştirdiğinizde bu malzemeleri bisikletinizde rahatça taşıyabilirsiniz. Ve bu ufak detaylar turunuzun çok keyifli geçmesini sağlayacaktır.

Yazan: Sabri Yurdakul- bisikletli gezgin, doğa fotoğrafçısı @velespitli_seyyah