Wingsuit: Sincap Uçuşu

Sporcular, özel kıyafetlerinin yanında yanlarına aldıkları paraşütlerini iniş esnasında açıyorlar.
Sporcular, özel kıyafetlerinin yanında yanlarına aldıkları paraşütlerini iniş esnasında açıyorlar.

Ülkemizde birçok otoyolda hız sınırı 120 km/h. Bu hızın üstünde gidilen seyirlerde kaza riski ve insanların hayatını kaybetme ihtimalleri maalesef ki daha yüksek. Araba gibi güvenilir bir araçla bile bu kadar tehlike arz eden hızın çok çok daha ötesine çıkılan bir sporu inceleyeceğiz bu ay. Hem de metrelerce yükseklikten atlayarak 200 km/h hıza ulaşan süzülmelerle yapılan bir spora: Wingsuit.

Hayatımızdaki birçok şey doğadan esinlenerek keşfedilmiştir. Wingsuit de aslında uçan sincaplardan esinlenerek hayatımıza giren bir spor dalı. İlkel örnekler taa Hezarfen Ahmet Çelebi’ye kadar dayansa da günümüzdeki tasarımları uçan sincapların kürklerini ve süzülüşlerini hatırlatıyor. Her ne kadar süzülüş kelimesi sporu lanse etse bile inanılmaz tehlikeli ve adrenalin dolu olan bu sporun Türkiye’de ancak 40 tane sporcusu yani pilotu mevcut. Peki, bu sporu insanlar nasıl ve neden yapıyor?

  • Sporu yapmaya başlamadan önce sporcuların başka bir sporu yapabiliyor olmaları gerekiyor. Yüzlerce kez paraşütle serbest dalış yaptıktan sonra sporcuları bekleyen yeni bir olay daha var.
Hayatımızdaki birçok şey doğadan esinlenerek keşfedilmiştir.
Hayatımızdaki birçok şey doğadan esinlenerek keşfedilmiştir.

Base jumping. Base jumping kelimesi aslen bir akrostişe dayalı. Bina (building), anten (antenna), köprü (span) ve uçurum (earth). Buradan atlayan sporcular aynı zamanda uçak gibi hava araçlarından da atlayarak uçuşlarını gerçekleştirebiliyorlar. Tabii ki bunun için ek antrenman ve lisans da gerekli.

Wingsuit uçuşu, temel olarak 4 aşamadan oluşuyor. Bunlar atlanılan yerden çıkış, uçuş, paraşütün açılması ve iniş olarak sınıflandırılıyor. Sporcular, özel kıyafetlerinin yanında yanlarına aldıkları paraşütlerini iniş esnasında açıyorlar.

Peki, bu kadar zahmetli bir uçuşta ne gibi rekorlar kırılabilir?

Dünyadaki en uzun Wingsuit uçuş rekoru 9 dakika 6 saniye iken en yüksekten atlama rekoru ise 11,407 metrede. En yüksek yatay hız ise 325 km/h! Bu hız ve mesafe kimilerine yeterli gelmiyor olmalı ki bazı uçuşlarda pilotlar kendilerine jet takıyorlar. İnanılmaz rekorların kırıldığı sporu yaparken en önemli detay ise güvenlik.

Wingsuit, uçan sincaplardan esinlenerek hayatımıza giren bir spor dalıdır.
Wingsuit, uçan sincaplardan esinlenerek hayatımıza giren bir spor dalıdır.
  • Güvenliği sağlamak için en önemli unsur, bu sporda amatörlere yer verilmemesi. Sporcunun her saniyeye hâkim konsantrasyona ve profesyonelliğe sahip olması birincil şart.
Dünyadaki en uzun Wingsuit uçuş rekoru 9 dakika 6 saniye iken en yüksekten atlama rekoru ise 11,407 metrede.
Dünyadaki en uzun Wingsuit uçuş rekoru 9 dakika 6 saniye iken en yüksekten atlama rekoru ise 11,407 metrede.

Diğer güvenlik önlemleri ise herhangi bir çarpışma anında ve rüzgara karşı; kafayı koruyacak kask, kaybolmayı önleyecek GPS ve özel tasarımlı wingsuitler. Wingsuitler, hava delikleri sayesinde içlerine hava alırken aynı zamanda bu havayı çıkartmayacak şekilde tasarlanıyor. Bu da malzemenin kalitesinin en üst seviyede olmasını sağlıyor. İniş paraşütleri de süzülme kıyafeti kadar önemli. 15 yaşını geçmiş paraşütler tedavülden kalkıyor. Aynı zamanda havada süzülmeyi zorlaştıracak kilo konusunda da bir sınırlama mevcut. 90 kiloyu geçen kişilerin bu sporu yapmasına izin verilmemekte. Bir diğer engel ise yaş. Bu sporun eğitimini almak istiyorsanız en az 23 yaşında olmalısınız.

Eğitim, ekipman kontrolü, iyi hava koşulları ve doğru yer seçimi ile keyifli vakitler geçirebileceğiniz spor maalesef ki birçok sporcunun da hayatını kaybetmesine sebep olmuş. Bu kadar adrenalini yüksek ve tehlikeli olan sporun neden yapıldığını gelin beraber wingsuit pilotlarından öğrenelim. Bunun için röportaj sayfamızı okumayı unutmayın!