Yamaç paraşütü

Gelin biz de enine boyuna bu macera dolu sporu biraz tanımaya çalışalım.
Gelin biz de enine boyuna bu macera dolu sporu biraz tanımaya çalışalım.

Kış geldi fakat havalar henüz tam olarak soğumuş değil. İklim değişiklikleri ve hava akımları Türkiye’nin birçok yerinde mevsimlerin değişmesine sebep oldu. Gökyüzünden gelecek olan yağmur ve kar, hepimiz için büyük bir önem taşıyor.

Ancak gökyüzünden sadece yağmur veya kar değil insan da yağabilir. Evet… Havada özgürce süzüldüğünüzü hayal edin. Bir buluttan öbür buluta doğru yol alırken kuşlar sizlere eşlik ediyor. Bir kuş kadar özgür ama bir o kadar da heyecan dolu. Ülkemizin birçok bölgesinde yapılabilen yamaç paraşütü tam da bu duyguyu size yaşatabilecek bir macera sporu. Gelin biz de enine boyuna bu macera dolu sporu biraz tanımaya çalışalım.

Paraşütçülüğün birden fazla dalı vardır. Bunlardan kimi uçaktan atlamayı gerektirirken kimi de uçurum gibi bir yerden atlamanızı gerektirir. Yamaç paraşütü, isminden de anlaşılacağı gibi yüksek bir yamaca çıkılarak yapılır. Biraz hız kazanıp kendinizi boşluğa, başka bir deyişle özgürlüğe bırakarak süzülmeye başlarsınız.

Herhangi bir hava aracı gerektirmediği için sıklıkla tercih edilen yamaç paraşütünü yapmak için temel ihtiyaç duyulan şeyler basittir: Rüzgar ve paraşüt. Paraşütü doğru yönlendirmek için biraz kas gücü de cabası. Genellikle eğitmenlerle birlikte yapıldığı için buna da pek ihtiyaç duyulmadığından cesaretli olmak tek gereksinimiz olabilir.

1980’li yıllardan itibaren yapılan yamaç paraşütü sporu da ülkemizde Türk Hava Kurumu ve Türkiye Hava Sporları Federasyonu tarafından koordine edilir. Hatta THK’nin verdiği ücretsiz ve sertifikalı kurslar da mevcut. 2 kurumun denetlediği spor için belli başlı kurallar da var. Tehlikenin had safhada olduğu bu sporda kurallara uymanız azami önem taşıyor:

•Eğer bir pilot eşliğinde uçuyorsanız pilotun tüm yönlendirmelerine uymalısınız.

•Yanınızda mutlaka ilk yardım çantası bulunmalı.

•Hava durumu mutlaka kontrol edilmeli ve uçuş sadece uygun hava şartlarında yapılmalı.

•Güvenliğinizi sağlamak açısından kask ve can yeleği mutlaka takılmalı.

Eğer bir pilot eşliğinde uçuyorsanız pilotun tüm yönlendirmelerine uymalısınız.
Eğer bir pilot eşliğinde uçuyorsanız pilotun tüm yönlendirmelerine uymalısınız.
  • Bu kurallara uyduğunuz takdirde “paragliding” yani yamaç paraşütü yapmak olabildiğince güvenli hâle gelecektir. Fakat bunların yanı sıra kullandığınız malzemelere dikkat etmek ve ekipmanları olabildiğince tedarik etmek gerekiyor.

Bunlardan bazıları:

•Kanat (Kubbe): Kanatlar havada uçabilmek ve yön verebilmek için en önemli malzemelerdendir. Oldukça hafif olan kanadın içi hava dolarak sizin güvenli bir şekilde süzülmenize olanak sağlayacaktır.

•Kuşam: İki kişilik uçarken pilotun kendini konumlandırdığı, bir nevi şoför makamıdır. Eğitim alan kişi de bu kısım vasıtasıyla pilota bağlanır.

•Yedek Paraşüt: Her şey istenildiği gibi gitmeyebilir. Yedek paraşüt de sizi en kötü olandan korumak için hayati bir önem taşır.

•Gözlük: Her ne kadar havada süzülseniz de karşınıza çıkanı tahmin etmeniz pek zor. Özellikle hava akımlarından gözlerinizi korumak için gözlük olmazsa olmazlardan. Eğer ekipmanlarınızı da hazırladıysanız sıra artık uçmaya geldi. Bunun için önce lokasyonu iyi belirlemek gerekiyor. Şanslıyız ki Türkiye’deyiz ve 3 yanımız denizlerle kaplı. Hem hava akımlarına hem de yüksek tepelere sahibiz. Lokasyonların birçoğu turistik olarak yoğun bir faaliyet göstermekte. Bunların birkaçı: Marmaris, Pamukkale, Bozdağ ve Ankara. Tekirdağ’da bulunan Uçmakdere’de ise 1 haftalık eğitimler verilmekte.

Emirhan Ünal / Üniversite Öğrencisi