Zor ve toksik insanlarla başa çıkmak

Her ne olursa olsun kendi kendinize olumsuz konuşmaktan kaçınmak için bilinçli bir çaba gösterin.
Her ne olursa olsun kendi kendinize olumsuz konuşmaktan kaçınmak için bilinçli bir çaba gösterin.

Okulda veya sosyal çevrenizde moral düşüren, gereksiz tartışmaların ve çatışmaların kaynağı, etrafındakilerin duygusal refahını etkileyen zor ve toksik insanlarla başa çıkılabilir mi? Bazıları çevresindekileri soktuğu durumun farkında bile değilken, birçoğu kaos ortamı oluşturmaktan ve diğer insanların sinirleriyle oynamaktan memnuniyet duyuyor.

Birçok insan zor ve toksik insanların başkalarına yaptığı davranışların aynılarını kendilerine yapmanın cazip olduğunu düşünüyor. Ancak bu işe yaramıyor. Zor ve toksik insanlarla başa çıkarken kullanacağınız on tekniğe gelin birlikte bakalım.

Sınırlarını belirle

Kimsenin, kendinize duyduğunuz sevgi ve saygıyı değiştirmelerine izin vermeyin.
Kimsenin, kendinize duyduğunuz sevgi ve saygıyı değiştirmelerine izin vermeyin.

Zor ve toksik insanlar kendi sorunlarının içinde yaşıyor ve kendilerini daha iyi hissedebilmek için bu sorunlara başkalarının da katılmasını istiyor. Etrafındakiler de kaba ve duyarsız görünmemek için bu şikayetleri dinleme konusunda duyarlı hissediyor ancak sempatik görünmekle duygusal olarak olumsuz etkilenmek arasında önemli bir çizgi var. Bunu engellemek için de sınırlarınızı belirlemek ve gerektiğinde kendinizi uzaklaştırmak önemli. Sınır koymazsanız kendinizi sürekli zor konuşmaların içinde bulursunuz. Ancak nerede, ne zaman iletişim kuracağınıza karar verirseniz oluşabilecek kaosu kontrol edebilirsiniz.

Görmezden gel

Zor ve toksik insanları görmezden gelmenin bazı kuralları var. Toksik kişi, topluluk içinde her zaman dikkat çekmek ister. Sesini yükseltir ve diğer insanların sözünü kesme yöntemini dahi seçebilir. Bu yüzden onları görmezden gelmek isterseniz etrafta birçok insan olduğundan emin olun. Çünkü bu zor kişiye uzun zamandır boyun eğmişseniz baş başa kaldığınızda onları görmezden gelmek size zarar verir. Toksik ve zor insanları yalnızca toplum içindeyken görmezden gelebilirsiniz. Çünkü toplum içinde saldırgan tavırlarını gizleme eğilimindedirler. Bu yüzden görmezden gelindiklerinde daha az öfkelenirler.

Sırlarını paylaşma

Toksik ve zor insanlar ilginç görünmek için başkalarıyla en gizemli sırlarını paylaşır, sık sık insanların arkalarından konuşur ve onları yargılar. Bunu yapan biriyle karşılaşırsanız, sizden hoşlandığı veya size güvendiği için bunları paylaştığını düşünmeyin. Güveninizi kazandıktan sonra sizin hakkınızda başkalarıyla da konuşabilirler. Bu sayede de toksik kişi ile etkilemeye çalıştığı iki kişi arasında sürtüşme oluşturur. Bu manipülatif yöntem sayesinde sosyal bir grupta arkadaş ve güç kazanır.

Acıma duygusunu durdur

Toksik insanlar, başka bir manipülasyon biçimi olarak acıma duygusunu kullanır. Olayları dramatize ettikleri için zorbalığa uğrattıkları insanlara bile kendilerini acındırmak ister. Ancak unutmayın! Bu kontrolü yeniden kazanmanın bir yolu olarak kullanılıyor. Onları dinlemeye istekli biri olduğu sürece, tüm sorunlar için başkalarını suçlamaya devam eder. Kendine acıyan insanlardan kaçınmak ve onların ilgi beklentisine cevap vermemek, onlardan etkilenmenizi engelleyecektir.

Zorbalığa dur de

Zor ve toksik kişilere karşı öfkenizi kontrol etmeye çalışın.
Zor ve toksik kişilere karşı öfkenizi kontrol etmeye çalışın.

Birçok dürüst insan çaresizlere yardım eder, savunmasızları savunur ve ihtiyacı olanlara yardım eder. Toksik insanlar ise "zayıf" gördükleri herkesi ağına düşürmeye çalışır. Mesela biraz utangaç, daha az sosyal ve kendini güçsüz hisseden bir kişi olabilir. Toksik insanlar kendilerine karşı gelemeyeceğini düşündüğü herkese zorbalık yapar ve onlardan faydalanmak ister. Bu yüzden bu tür zorbalıklara karşı durmak fazlasıyla önemli. Sadece kendiniz için değil, çevrenizdeki kişiler için de… Zorbalığa karşı durmak, toksik bir kişiyle baş etmenin en önemli yollarından biri.

Olumsuz özkonuşmaların önüne geç

Toksik kişi, topluluk içinde her zaman dikkat çekmek ister. Sesini yükseltir ve diğer insanların sözünü kesme yöntemini dahi seçebilir.
Toksik kişi, topluluk içinde her zaman dikkat çekmek ister. Sesini yükseltir ve diğer insanların sözünü kesme yöntemini dahi seçebilir.

Bazen etrafımızdaki zor ve kaba insanların olumsuzluklarından fazlasıyla etkileniriz. Elbette biri bize kötü davranırsa olumsuz duygularımız gün yüzüne çıkar. Hatta bu durum kendiniz hakkında olumsuz düşünmenize hatta kendinizle olan konuşmalarınıza bile etki eder. Her ne olursa olsun kendi kendinize olumsuz konuşmaktan kaçınmak için bilinçli bir çaba gösterin.

Anlamsız çatışmalardan kaçın

Bazı toksik insanlar, tartışmaya istekli olan herkesle çatışma başlatma ihtiyacı hisseder. Ancak bu tür insanların başlattığı tartışmaların çoğu zaman bir anlamı yok.

  • Çünkü bu tür bireyler, sağlıklı bir tartışmaya başlama veya fikir birliğine varma arzusu gütmez. Bunu çabucak anladığımız takdirde yapmamız gereken ilk şey, onları basitçe devre dışı bırakmak veya tartışma girişimlerini tamamen görmezden gelmek diyebiliriz.

Çözüm odaklı ol

Toksik insanlar dikkat dağıtıcı olabilir. Olayları dramatize ettiklerinde veya sorunlara neden olduklarında zihinsel ve duygusal dikkatinizi kaybetmenize neden olabilir. Bu yüzden her şeyi hedefinize yahut çözülmesi gereken soruna yönlendirmeye devam edin. Toksik insanlar düşündüğünüzden daha zeki bireyler ve onlardan etkilenmediğinizi anladıklarında genellikle geri çekiliyorlar.

Mutlu olmak hakkın

  • Zor ve toksik insanların olumsuz davranışları için sebepleri ne olursa olsun duygusal olarak sağlıklı insanlarla ilişki kuran, mutlu bir insan olmak hepimizin hakkı… Başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğünü görmezden gelmek imkansız olsa da kendinizi başkalarıyla karşılaştırmanıza gerek yok.

İnsanların fikirlerini benimsemesek de düşünceleri bizi etkileyebiliyor. Bu tür insanlar ne yaparsa yapsın özsevginiz her şeyden önemli. Bu yüzden kendinize duyduğunuz sevgi ve saygıyı değiştirmelerine izin vermeyin.

Duygularını kontrol et

Toksik insanlar düşündüğünüzden daha zeki bireyler ve onlardan etkilenmediğinizi anladıklarında genellikle geri çekiliyorlar.
Toksik insanlar düşündüğünüzden daha zeki bireyler ve onlardan etkilenmediğinizi anladıklarında genellikle geri çekiliyorlar.

Son olarak zor ve toksik kişilere karşı öfkenizi kontrol etmeye çalışın. Duygularınızı kontrol edemediğinizi düşündüğünüz anlarda düşüncelerinizi bir kağıda yazarak somutlaştırabilirsiniz. Ayrıca bu tür bireylerle iletişime geçmek stresli olabileceği için endişe ve stresinizi daha etkin bir şekilde kullanabileceğiniz egzersizlere başvurabilirsiniz. Bu teknikleri uygulayarak zor ve toksik insanların sizi manipüle etmesinin önüne geçebilirsiniz. Bu sayede bu tür insanlarla daha etkili biçimde başa çıkabilir, daha az etkilenebilirsiniz.

Buğra Serdaroğlu / Klinik Psikolog