CHP’nin kadınları: Canlı kalkanlar

Selahattin Demirtaş’ın yazdığı bir tiyatro oyunu, CHP’li ve HDP’lilerin katılımı ile sahnelendi. Oyundan çok ön sırada oturan izleyiciler tartışıldı.
Selahattin Demirtaş’ın yazdığı bir tiyatro oyunu, CHP’li ve HDP’lilerin katılımı ile sahnelendi. Oyundan çok ön sırada oturan izleyiciler tartışıldı.

CHP ve HDP ittifakına yapılan saldırılara karşı kurulan ‘kadınlar canlı kalkan’ ekibi, son olarak Selahattin Demirtaş’ın kaleme aldığı bir tiyatro oyununda buluştu. İttifakın tek kadın genel başkanı Meral Akşener ekibin içinde yer almadı. Fakat buluşmaya tepki vermemesi, canlı kalkan ekibinden beklentisi yüksek olanları daha da umutlandırdı.

Kurdukları ittifaka seçmeninin gözünde bir türlü meşruiyet kazandıramayan CHP ve HDP, yeni bir taktik denemeye başladı. ‘Erdoğansız Türkiye’ ütopyasının sabık yıldızı Demirtaş’ı aklamak ve HDP’nin silahlı kanadını muhatap kılmak için ‘masum siviller’ sahaya sürüldü. HDP, her köşeye sıkıştığında PKK için uyguladığı ve zaten aşina olduğu bu taktik konusunda CHP’ye profesyonel eğitim veriyor: Kadınları canlı kalkan yapmak.

7 Haziran seçimlerinde (2015) fiilen başlayan CHP-HDP ittifakı, her iki partinin seçmeninin gözünde de bir türlü meşruiyet kazanamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, MHP lideri Bahçeli de, millet ittifakını bu güne kadar en sert ifadelerle eleştirdi.

Bahçeli bu ittifak için ‘zillet ittifakı’ ifadesini bile kullanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da sık sık ittifakın terörle iltisakına dikkat çekti.

Ancak hiçbir eleştiri ya da suçlama, İyi parti tarafından dışarıdan destek verilen CHP-HDP ittifakını seçmen kitlesinin gözünde meşrulaştıramamak kadar rahatsız etmedi. İki parti seçmeni bir türlü el ele verip güneşli güzel günlere yürüyemedi. Ne Atatürkçüler bu ‘Dersimlilerle’ barışabildi, ne de Kürtler beyaz Türklerin kibrine katlanmak konusunda yeterince gönüllü davrandı.

Son seçimlerle ittifakın sadece birkaç puan eksiği olduğunu gören ve hedefe ulaşmak için yeni bir koz arayan CHP-HDP ittifakı, yeni taktiğini uygulamaya başladı: Kadınları sahaya sürmek.

İLK ADIM 5 AY ÖNCE ATILDI

Önce, Ağustos 2019’da CHP lideri Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı İmamoğlu ve HDP eski lideri ve terör davasında tutuklu yargılanan Demirtaş’ın eşleri İstanbul’da buluştu ve Başak Demirtaş’ın doğum gününü kutladılar.

O günlerde bu buluşmayı siyasi bir adım olarak görenlerin ‘komplo teorisyenliği’ ile suçlanmasının gerçek bir komplo teorisyenliği olduğu geçtiğimiz hafta ortaya çıktı. İttifakın kadınlar klübü, yine Demirtaş ailesine destek için bir araya geldi.

Fakat bu kez ittifakın ağır topları da buluşmada yerini aldı. Hatta CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da-muhtemelen kadın sıfatıyla- Demirtaş’ın kitabından uyarlanan bu oyun için ekibe katıldı.

ŞİMDİ GÖZLER AKŞENER’DE

Böylece, ittifaka karşı içerden yapılan saldırılara karşı kurulan ‘kadınlar canlı kalkanı’ ekibi de adım adım genişletilmiş oldu. İttifakın tek kadın genel başkanı Meral Akşener ekibin içinde yer almadı. Fakat buluşmaya tepki vermemesi, canlı kalkan ekibinden beklentisi yüksek olanları daha da umutlandırdı.

‘HABERİM YOKMUŞ GİBİ GİT’

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşinin Demirtaş tiyatrosuna gitmesinin ‘kendi hür iradesiyle’ gerçekleştiğini iddia etti. Bunu yaparken kullandığı üslup ise, CHP’nin yüksek perdeden konuşma alışkanlığını perdelemek için yapılan tüm çabaları yerle bir etti. İmamoğlu “Benim eşim, iyi eğitim almış, üniversite bitirmiş, masterı olan, doktorası olan bir Türk kadını. Benim eşim, nereye gideceğini bilir” dedi.

CHP, KENDİ ÇÖZÜM SÜRECİNİ BAŞLATTI

Yaşanan gelişmeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘siyasi hayatıma da mal olsa’ diyerek başlattığı ve 2015’te PKK’nın ‘hendek’ eylemleriyle son bulan ‘çözüm sürecini hatırlattı.’ Sosyal medyada bu benzetmeyi yapan herkese CHP’liler “megri megri” şeklinde cevap verse de, HDP’lilerin açıklamaları ve iştahlı tavırları, ittifakın kendisinin bizzat bir “açılım” olduğunu gösterdi.