Gerçek Hayat çıkarken yaşananlar: 27 Nisan e-muhtırası

E-muhtıranın faili general 2019’da öldü. O rezil muhtıraya direnen AK Parti lideri Erdoğan ise iki kez halk tarafından Cumhurbaşkanlığı’na getirildi.

​
E-muhtıranın faili general 2019’da öldü. O rezil muhtıraya direnen AK Parti lideri Erdoğan ise iki kez halk tarafından Cumhurbaşkanlığı’na getirildi. ​

Dönemin Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu seçim için karar yeter sayısı olan 367 şartını öne sürdü. Tüm bunlar yaşanırken 27 Nisan gece saatlerinde Genelkurmay başkanlığı sitesinden, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bir bildiri yayınladı.

2007 Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi internet üzerinden yayınlanan ve tarihe “e- muhtıra” olarak geçen 27 Nisan bildirisi, Türkiye’yi erken seçime götüren süreci başlattı. Görev süresi dolacak olan dönemin Çankaya işgalcisi Ahmet Necdet Sezer’den sonra ülkenin yeni cumhurbaşkanının kim olacağı bir kesim için çok önemli bir soruydu. 27 Nisan’a giden süreç, 5 Nisan 2007 günü YÖK başkanı Erdoğan Teziç’in konuşmasında “ideal” bir cumhurbaşkanı portresi çizilmesiyle başladı. Dönemin bazı yazarları askerî müdahaleyi işaret eden yazılar kaleme aldı. Daha sonra bir portre de Genelkurmay başkanı Yaşar Büyükanıt tarafından çizildi.

Anayasa Mahkemesi, darbeciler tarafından kuruldu en çok da onların işine yaradı...
Anayasa Mahkemesi, darbeciler tarafından kuruldu en çok da onların işine yaradı...

Derken AK Parti Abdullah Gül’ü Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. Dönemin Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu seçim için karar yeter sayısı olan 367 şartını öne sürdü. Tüm bunlar yaşanırken 27 Nisan gece saatlerinde Genelkurmay başkanlığı sitesinden Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bir bildiri yayınladı. Erdoğan liderliğindeki AK Parti ise e-muhtıraya sert bir bildiri ile cevap verdi ve pes etmeyeceğini yedi düvele gösterdi. Ardından da seçim kararı aldı. Ertuğrul Özkök’ün “411 el kaosa kalktı” manşetini atacağı gelişme ise yeni dönemdeki oylamada MHP’nin meclise girerek verdiği destekle 28 Ağustos’ta Abdullah Gül cumhurbaşkanı seçildi. Bu gelişmeden sonra cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi için 2011’de referendum yapıldı. E-muhtıranın faili general 2019’da öldü. O rezil muhtıraya direnen AK Parti lideri Erdoğan ise iki kez halk tarafından Cumhurbaşkanlığı’na getirildi.