Afrika barış istiyor

Afrika barış istiyor.
Afrika barış istiyor.

Afrikalı liderler, Zelenski ve Putin ile buluşarak savaşın son bulması, istikrar ile güven ortamının hâkim olması için her iki lideri de iknaya çalıştılar. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Afrikalı liderlerin ilk kez kıta dışına çıkarak uluslararası bir meselede arabuluculuk yapmasını tarihi bir hadise olarak duyurdu. Afrika hem kendi evinde hem de büyük insanlık mahallesinde barış istiyor.

Afrika son zamanlarda uluslararası arenada hemen her konuda çok önemli bir rol oynuyor. Hem ana kıtada hem de bitmek bilmeyen savaşların yıprattığı coğrafyalarda arabuluculuk misyonu üstleniyor, tarafları masaya davet ediyor. 2 ay önce patlak veren Sudan iç çatışmasında uluslararası toplumun sessizliği hâlen devam ederken Afrika barış misyonu elini taşın altına soktu.

Afrika’nın kendi problemleri yanında dünyanın problemleriyle de ilgilenmesi ve çözümler sunması, karakterli bir duruş sergilemenin yanında uluslararası planda daha görünür olma adına umut verici. Özellikle Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası yaşanması muhtemel olan tahıl krizini önlemek amacıyla zamanın Afrika Birliği Başkanı Macky Sall ve beraberindeki heyet, Putin’i ziyaret etmişti. Sadece Afrika’nın değil bütün dünyanın menfaati için tahıl koridorunun açık kalması ve güvenliğinin sağlanması yönündeki isteklerini dile getirmişlerdi.

Putin ve Macky Sall.
Putin ve Macky Sall.

Daha girişken bir Afrika

Biliyorsunuz, geçmiş Gerçek Hayat sayılarında dile getirdiğimiz gibi Afrika’nın tahıl ihtiyacını büyük oranda Rusya ve Ukrayna’dan ithal edilen tahıl ürünleri karşılıyor. Savaşın süresi uzadıkça Afrika tahıl fiyatlarındaki artıştan ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın dünya ticareti üzerindeki olumsuz etkisinden ciddî zarar görüyor. Mesele sadece tahıl meselesiyle sınırlı değil elbette. Afrika dünya çapındaki büyük krizlerde artık arabulucu rolü oynamak istiyor ve bu konuda çok da girişken bir görüntü veriyor.

Tarihi bir hadise

Afrikalı liderler, Zelenski ve Putin ile buluşarak savaşın son bulması, istikrar ile güven ortamının hâkim olması için her iki lideri de iknaya çalıştılar. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Afrikalı liderlerin ilk kez kıta dışına çıkarak uluslararası bir meselede arabuluculuk yapmasını tarihi bir hadise olarak duyurdu.

Bağlantısızlar Hareketi’nin kuruluş ilkelerine uygun olarak diplomatik bir çözüm için gayretlerini sürdüren Afrika Barış Heyeti, her iki liderle barışa dönük temasların devamı noktasında anlaşmaya varıldığını ifade etti.

Barış heyetinde kimler var?

Afrika Barış Heyeti’nde kimler vardı?

- Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Komor Devlet Başkanı Azali Assoumani,

- Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa,

- Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall,

- Zambiya Devlet Başkanı Hakainde Hichilema,

- Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli,

- Kongo ve Uganda devlet başkanlarının temsilcileri.

10 maddelik yol haritası

Afrika Barış Heyeti, Putin'e Ukrayna krizinin barışçıl bir şekilde son bulması için 10 maddelik bir yol haritası önerdi. Bu maddeler ise şöyleydi:

- İki tarafı da dinlemek,

- Müzakereleri başlatmak,

- Çatışmayı azaltmak,

- Ülkelerin egemenliğine saygı,

- Her iki ülkenin güvenliğinin garanti altına alınması,

- Tahıl koridorunun açık tutulması,

- İnsani yardımların ulaştırılması,

- Savaş esirlerinin karşılıklı olarak serbest bırakılması,

- Savaş sonrası yeniden inşa sürecinin başlatılması,

- Her iki ülke arasındaki iletişimin daha ileri seviyeye taşınması.

Afrika hem kendi evinde hem de büyük insanlık mahallesinde barış istiyor.