Afrika’da en hızlı büyüyen 10 şehir

Afrika sadece dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerine değil, aynı zamanda dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerine de ev sahipliği yapıyor.
Afrika sadece dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerine değil, aynı zamanda dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerine de ev sahipliği yapıyor.

Afrika, 54 ülke ve binlerce şehirden oluşan bir kıtadır. Afrika'daki her şehir benzersizdir ve bazıları ülkedeki büyüme ile orantılı olarak büyür. Afrika'da binlerce şehir olmasına rağmen, bu şehirlerden bazıları yüksek göç, kaliteli hayat beklentisi ve altyapı gelişimi gibi çeşitli nedenlerden dolayı diğerlerinden daha hızlı büyür. Dünyanın en hızlı büyüyen 30 kentinden 21'inin Afrika'da bulunduğunu dikkatinize arz edelim. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Projeleri Dairesi, 2018 ile 2035 yılları arasında dünyanın en hızlı büyüyen 10 kentinin tamamının Afrika'da olacağını belirtiyor.

Afrika sadece dünyanın en hızlı büyüyen kimi ekonomilerine değil, aynı zamanda dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerinin pek çoğuna da ev sahipliği yapıyor. Dünya ölçeğinde bir şehir için ortalama yıllık nüfus artış oranı yüzde 1.84 civarındayken çoğu Afrika kenti yüzde 4 ile 8 arası bir oranda büyüme gösteriyor. Afrika'nın şu an 1.3 milyarı bulan nüfusunun 2050 yılında iki katına çıkacağı ve bu büyümenin yüzde 80'inden fazlasının şehirlerde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Afrika'da en hızlı büyüyen 10 şehire buyrun, hep birlikte bakalım.

1. Douala, Kamerun.

Douala
Douala

Kamerun'da bulunan Douala şehri, Orta Afrika'nın en büyük limanı ve uluslararası havaalanına ev sahipliği yapıyor. Şehir, gerek ülke ekonomisi ve gerekse tüm Orta Afrika Ekonomik Topluluğu açısından hayati önem taşıyor. Kamerun'un finansal, endüstriyel, ticari ve kültürel merkezi olarak başkent Yaunde’yi geride bırakan bir performansa sahip olduğunu söylemek mümkün. Nüfusu da başkent Yaunde’nin üzerinde. Şehirdeki 3,7 milyona karşılık başkentin nüfusu 2,8 milyon civarı. Petrol, kakao, kahve, kereste, metaller ve meyveler gibi ülkenin ihracat kalemlerinin çoğu buradan dünyaya sunuluyor. Şehrin nüfusu, ülkenin diğer bölgelerinden özellikle Kuzey Batı ve Güney Batı bölgesinden gelen göçler nedeniyle son yıllarda hızla artmaktadır.

2. Lagos, Nijerya

Lagos
Lagos

1991 yılına dek Nijerya’nın başkentliğini yapmış bulunan Lagos (şimdiki başkent Abuja) sadece ülkenin değil, tüm Afrika'nın en büyük ve en kalabalık şehridir. Lagos, Afrika'daki dördüncü en yüksek GSYİH (gayrisafi yurt içi hasıla)'ya sahiptir. Önemli bir finans merkezi olmanın yanında, kıtadaki en büyük, en işlek limanlardan birine ev sahipliği yapmaktadır. Nüfusunun1970 yılında sadece 1.4 milyonken bugün 25 milyona ulaşması muazzam bir büyüme örneği olarak gösterilebilir. Şehir şimdi Nijerya'nın toplam gayri safi yurtiçi hasılasının %25'ini üretiyor ve birçok milyonere sahip.

3. Kazablanka, Fas

Kazablanka
Kazablanka

Hem ekonomik hem demografik olarak sadece Fas'ın kalbi değil, aynı zamanda Mağrib denilen Kuzey Afrika bölgesinin en büyük şehridir. Ülkenin başkenti Rabat olmasına rağmen, Fas'ın ticaret merkezi olarak konumu göz önüne alındığında gelecekteki büyüme potansiyeli dikkat çekicidir. Şu anki nüfusu 3 milyon 752 binlik nüfusuyla Afrika'nın en hızlı büyüyen şehirleri arasındadır.

4. Johannesburg, Güney Afrika

Johannesburg
Johannesburg

Büyük ölçekli altın ve elmas ticaretinin merkezi olan Johannesburg, Güney Afrika bölgesinin en büyük ve en zengin şehridir. Hatta dünyanın en büyük 50 şehri arasında yer alır. Halk arasında Jozi veya Joburg olarak isimlenen Johannesburg, aynı zamanda Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en zengin eyaleti olan Gauteng'in başkentidir. Şehrin nüfusu 5.7 milyon civarındadır. Tek başına gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık üçte birini üretmektedir. Ülkenin en büyük şehri olmasına rağmen üç başkentten biri değildir. Evet, yanlış duymadınız. Güney Afrika Cumhuriyeti üç başkente sahiptir. Yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town ve yargı başkenti Bloemfontein. Bu arada Güney Afrika Cumhuriyeti, koca kıtada ülke ismi olarak Afrika kelimesini içinde barındıran iki ülkeden biridir. Diğeriyse Orta Afrika Cumhuriyeti’dir.

5. Luanda, Angola

Luanda
Luanda

Angola'nın başkenti Luanda, Güney Afrika'nın batı kıyısında bulunan bir liman şehridir.

Şu an itibariyle hiçbir Afrika metropolünün Angola'nın başkenti Luanda'dan daha hızlı büyümediğini ayrıca not edelim. Birleşmiş Milletler verilerine göre şehirde 7,7 milyondan fazla insan yaşıyor ve ortalama yaş 20,6 civarı. Şehir, aynı zamanda Afrika’nın en pahalı şehirleri arasında yer alıyor. 1974 yılında ülkenin Portekiz sömürüsünden kurtulmasıyla patlak veren iç savaş, yarım milyon cana mal oldu ve 27 yıl sürdü. Buna rağmen Luanda çok çabuk kalkındı ve toparlandı. Huzurlu ve istikrarlı bir şehir olarak kendini adeta yeniden keşfetti. Elmas, altın ve petrol ihracatının merkezi olması yanında bir kültür şehri olduğunun altını çizmek lazım.

6. Kinşasa, Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Kinşasa
Kinşasa

Demokratik Kongo’nun başkenti Kinşasa, Kongo nehri kenarına kurulmuş küçük bir balıkçı şehriyken bugün 11 milyonu aşkın nüfusuyla Lagos ve Kahire’den sonra kıtanın üçüncü büyüğüdür. Nüfusu Paris nüfusunu aştığı için sadece Afrikanın değil, aynı zamanda dünyanın en büyük Frankofon yani Fransızca konuşulan şehri olduğunu ayrıca belirtelim. Büyüme hızına paralel olarak gelişen ekonomik imkanlarıyla dikkatleri üzerine çekmektedir.

7. Addis Ababa, Etiyopya

Addis Ababa
Addis Ababa

Afrika Boynuzu'nda bulunan, Addis Ababa, sadece Etiyopya’nın değil, Afrika Birliği'nin de başkentidir. Çok dilli, çok dinli ve çok kültürlü yapısıyla meşhur olan şehirde 80 civarında dil konuşulur; Hıristiyan, Müslüman ve Yahudi toplulukları yer alır. Yerel dilde “yeni çiçek” manasına gelen şehir, 1886 yılında İmparatoriçe Taytu Betul tarafından kurulmuştur ve 2.355 metrelik rakımıyla dünyanın en yüksek başkentlerinden biridir. Nüfusu 4 milyon 800 bin civarındadır.

8. Nairobi, Kenya

Nairobi
Nairobi

Kenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Nairobi'nin nüfusu 2009’da yapılan son resmi sayımda 3 milyon civarındaydı, bugün 4,7 milyon olduğu sanılıyor. Şehir, adını içinden geçen Nairobi nehrinden alıyor. Doğu Afrika bölgesinin en büyük ve en önemli şehri olan Nairobi, bünyesindeki milli park ile dünyadaki eşsiz şehirlerden biridir. Şehir merkezinin sadece 7 kilometre uzağında bulunan 117 kilometre karelik dev bir alana sahip Nairobi Milli Parkı’nda safariye çıkabilir; aslan, zürafa, zebra ve gergedan gibi hayvanları vahşi ortamlarında görebilirsiniz.

9. Kigali, Ruanda

Kigali
Kigali

Ruanda’nın başkenti Kigali, 1 milyon 300 binlik nüfusuyla ülkenin ekonomi ve finans üssü konumunda. Başkentin gözdesi durumundaki Kigali Kongre Merkezi’nin ise ilginç bir hikayesi var. Haziran 2016'da düzenlenen 27. Afrika Birliği Zirvesi'ne de ev sahipliği yapan merkezin inşasına Çinliler tarafndan 2009 yılında başlanmış ve 5 yılda sadece yüzde 20’si tamamlanabilmiş. Bunun üzerine hükümet Türk şirketlerini çağırmış ve işi devralan Türk şirketi sadece 1 yıl içerisinde 300 milyon dolarlık inşaatı başarıyla tamamlamış. 1994’te yaşanan acıları çoktan geride bırakan Kigali, bugünlerde Afrika’nın en temiz ve en güvenli şehri olarak biliniyor. Zira 100 metrede bir güvenlik noktası var, burada görev yapan emniyet güçleri güler yüzlü ve nazik davranışlarıyla dikkat çekiyor. Bir de "umuganda” yani ortak çalışma diye bir şey var. Her ayın son cumartesi günü şehirde trafik duruyor, halk evinin önünden başlayarak bütün cadde ve sokakları temizliyor.

10. Darüsselam, Tanzanya

Darüsselam
Darüsselam

Bugün halen Umman’ı yöneten Arap kökenli Bu Said hanedanı tarafından 19. yüzyılın ortalarında kurulan Darüsselam yani barış diyarı, Tanzanya'nın en büyük şehri ve eski başkentidir. Şehirde geçmişten gelen Arap asıllı bir nüfus halen mevcuttur. Ülkenin doğu kesiminde, Hint Okyanusu'na bakan kıyıda kurulu şehir, kuzeyde Kinondoni, ortada Illala ve güneyde Temeke olmak üzere üç bölgeden oluşuyor. 2,5 milyon civarında tahmin edilen nüfusuyla Darüsselam, başkentlik ünvanını 1974 yılında bir bozkır şehri olan Dodoma’ya kaptırmış olsa da, stratejik bir liman kenti kimliğiyle ülkenin can damarı olma özelliğini halen muhafaza ediyor.