Akbaba günleri

“Bugün petrol (kıtlığı), 15- 20 yıl sonra gıda, plütonyum. Hatta belki daha da erken. Sence o zaman insanlarımız ne yapmamızı isteyecekler? Soğukta evlerinde yakacak bir şeyleri olmayınca sor onlara. Arabalarının motoru çalışmadığında sor. Açlık bilmeyen insanlara yiyecek bulamadıklarında sor. Biliyor musun, o gün geldiğinde bizden onlara ne yapmamızı istediklerini sormamızı beklemeyecekler, gidip almamızı ve onlara getirmemizi isteyecekler.”
“Bugün petrol (kıtlığı), 15- 20 yıl sonra gıda, plütonyum. Hatta belki daha da erken. Sence o zaman insanlarımız ne yapmamızı isteyecekler? Soğukta evlerinde yakacak bir şeyleri olmayınca sor onlara. Arabalarının motoru çalışmadığında sor. Açlık bilmeyen insanlara yiyecek bulamadıklarında sor. Biliyor musun, o gün geldiğinde bizden onlara ne yapmamızı istediklerini sormamızı beklemeyecekler, gidip almamızı ve onlara getirmemizi isteyecekler.”

Mâlumunuz üzere bu sene Hac farizası “korona” meselesi yüzünden yerine getirilemeyecek. Amerika hazırladığı plan kapsamında birçok ilaç firmasına 1 milyar doların üzerinde test ve aşı siparişleri veriyor. Ne diyelim, bazen gerçekle kurguyu birbirinden ayırmak oldukça güç bir hâle gelebiliyor.

Kod adı “Akbaba” olan Joseph Turner, tabelasında "Amerikan Edebiyat ve Tarih Araştırmaları Derneği" yazan bir kuruluşta çalışmakta. Gerçekte ise burası Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA için açık kaynakistihbaratı yapan bir yan kuruluş.

Çalışanların işi dünyada yayınlanmış casus romanlarını taramak, bunların içinde gizli anlamlar ve mesajlar aramak, senaryolarının gerçekleşmiş operasyonlara ne kadar yakın olduğunu incelemek, varsa sızıntıları keşfetmek ya da rastladıkları güzel fikirleri ileride planlanacak operasyonlarda kullanmak üzere not etmektir.

  • Okuduğu bir romanı analiz ederek CIA’de üstlerine rapor eden Turner, raporuna cevap beklerken çalıştığı ofis suikastçiler tarafından basılır. Tüm çalışanlar öldürülür ama o sırada tesadüfen dışarıda olan Turner hayatta kalmıştır.

Akbabanın Altı Günü

70’li yılların başında Amerikalı yazar “James Grady” tarafından yazılan “Akbabanın Altı Günü” romanından uyarlanarak 1975 yılında filmi çekilen “Akbabanın Üç Günü” filminden bahsediyoruz.

Filmde araştırmacı kahramanımız Turner’ın başını derde sokan konu bir romanda olası bir petrol krizi durumunda Ortadoğu'yu işgal etme planını farketmiş ve raporunda yazmış olmasıdır.

Türkiye’de ‘Leş Kargaları’na Dönüşmüş

James Grady
James Grady

Burada hemen bir parantez açarak bir şeyi belirtelim.

Hatırladığımız kadarıyla romanda Turner’ın ortaya çıkardığı konu, CIA’nin operasyonlarını finanse etmek için dünya genelinde uyuşturucu ticareti yapması ama bu işlerde kullandıkları adamın açgözlülük yaparak uyuşturucuyu Amerika içinde de satmaya başlamasıdır. Her nasılsa 1975 yapımı filmde konu değişmiştir ve 1973 Arap petrol ambargosu akla gelince bu değişim/verilen mesaj oldukça dikkat çekicidir. Yine okumak isteyenler için bu romanın Türkiye’de 1970’li yıllarda “Leş Kargaları” ismiyle basıldığını da not etmiş olalım.

‘Oyun Planlarımız Var’

Uzatmayalım, filmin sonunda kahramanımız Turner üst düzey CIA yetkilisine “Ortadoğuyu işgal planımız mı var” diye sorunca şu cevabı alır.

  • “Hayır bizim sadece oyun planlarımız var o kadar. Eğer olursa, kaç adam lazım, ne kadar ileri gidebiliriz, rejimi istikrarsızlaştıracak daha ucuz bir yol var mı gibi oyun planları. Bize bunun için maaş veriyorlar.”

Ama CIA içinde birileri bu oyun planlarından birini yetki almadan uygulamak üzereyken, Turner’ın okuduğu bir romandan yaptığı analizle benzer bir senaryoyu yazarak üstlerine rapor etmesi komplocuları strese sokmuş, raporu görmüş olabilecek herkesin öldürülme emri verilmiştir.

Filmin sonunda kendisiyle görüşen CIA yetkisiline insanların öldürülmesinin ve ülkelerin işgalinin ahlaksızlık olduğu konusunda ders vermeye kalkan Turner’ın aldığı cevap bu türlerin kafa yapısını anlayabilmek için oldukça önemlidir:

Bugün Petrol 15- 20 Yıl Sonra Gıda Kıtlığı

“Bu basit bir ekonomik muhasebe. Bugün petrol (kıtlığı), 15- 20 yıl sonra gıda, plütonyum. Hatta belki daha da erken. Sence o zaman insanlarımız ne yapmamızı isteyecekler? Soğukta evlerinde yakacak bir şeyleri olmayınca sor onlara. Arabalarının motoru çalışmadığında sor. Açlık bilmeyen insanlara yiyecek bulamadıklarında sor. Biliyor musun, o gün geldiğinde bizden onlara ne yapmamızı istediklerini sormamızı beklemeyecekler, gidip almamızı ve onlara getirmemizi isteyecekler.

Yine 1970’lerin bu kült filminden uyarlanan “Rubicon” dizisi ise 2010 yılında çekilmiş ve Mayıs ayında yazdığımız “Her komplo bir teori değildir” başlıklı yazımızda bu diziyi analiz etmiştik.

  • Farkındaysanız yazılarımızda bizim izlediğimiz sistem de, romanda CIA tarafından uygulanan metodolojinin bir benzeridir.

Gelelim asıl konumuza.

Yeni Akbaba Yahut Biyolojik Saldırı

2018 yapımı “Condor” (Akbaba) dizisi ise bahsettiğimiz bu film (1975) ve dizinin (2010) yeniden uyarlamasıdır.

Turner yine CIA için araştırmalar yapan bir kuruluşta çalışan parlak bir gençtir. Yazdığı bilgisayar programı sayesinde, bir Suud vatandaşının Amerika’da bir stadyum dolusu insana karşı yapacağı biyolojik saldırı son anda engellenir.

Konunun peşine düşünce dünyanın farklı noktalarında konumlanmış 12 tane şirketin biyolojik saldırının yaşanacağı günden hemen önce 1 milyar dolarlık hisse senedi aldıklarını fark eder.

Alınan hisse senetleri aşı üreticisi olan büyük ilaç şirketleridir.

  • Herhalde aklınıza ilk gelen 11 Eylül 2001 saldırıları öncesinde uçaklar kulelere çarptırılmadan önce elden çıkarılan havayolu firmalarının hisseleri olmuştur, değil mi?

Tekrar diziye dönersek; sonrası malum, konu CIA’ye gider, ofise baskın yapılır, kahramanımız tek kurtulandır.

‘Ya Biz Bugün Onları Vuracağız Ya Yarın Onlar Bizi’

Konuyu derinlemesine araştırınca CIA içinde fanatik Hristiyan bir grubun kurduğu komployu öğrenir. Plana göre Suudi vatandaşı Amerika’da biyolojik silahı 60 bin kişilik stadyumda serbest bırakacak, sonra aynı biyolojik silah hac sırasında 2 milyon Müslümanın tavafı sırasında Mekke’de kullanılacaktır.

  • Suçlu zaten Amerika’da aynı biyolojik silahı kullanmaya çalıştığı için bellidir. Etrafta kulaklara fısıldanarak yayılacak hikâyeye göre bir şeyler ters gitmiş ve “Müslüman teröristler” yanlışlıkla virüsü Hacca getirerek 2 milyon Müslümanı ve uzun kuluçka süresi nedeniyle daha sonra ülkelerine döndüklerinde ailelerini öldürmüşlerdir.

CIA içinde milyonlarca Müslümanı biyolojik silahla öldürmeye çalışan grubun lideri ile onları durdurmaya çalışan grup liderinin karşı karşıya geldiği sahnede yapılan konuşmada verilen mesaj ilginçtir:

“Ya biz bugün onları vuracağız ya da yarın onlar bizi.”

Peki ‘Amerikalılar bu virüsün ülkelerine de gelmeyeceğinden nasıl emin olabilmektedirler’ derseniz onun cevabı da dizide verilmektedir.

Dünyanın Kaderini 24 Saatte Değiştirebilecek Bir Düşman

Condor
Condor

Komplocu grup için çalışan ve aynı zamanda Pentagon için silahlar üreten bir şirketin sahibi, yani askerî – sınaî kompleksin değerli bir elemanı, Pentagon yetkililerine yaptığı sunumda bunun cevabını şöyle vermektedir:

“Dünyanın kaderini 24 saatte değiştirebilecek bir düşmandan (virüs) bahsediyoruz ama bu düşman görünmez değil. Modern tıp bizi bu tür saldırılardan koruyabilecek düzeydedir ama yeterli sayıda insanı, gereken zamanda, gereken yerde ve gereken hızda koruyabilecek altyapı eksikliği vardır.”

Bundan sonra toplantı katılımcılarına kendilerinin geliştirdiği, çok hızlı bir şekilde havadan ilaçlama yapabilen gelişmiş İHA’nın tanıtımını yapan şirket sahibi bu yöntemle virüsten rahatlıkla korunabileceğini söyleyerek asıl şeytanî mesajını verir:

“Bu İHA istediğimiz kadar büyük bir alanın ya da açıkça konuşmak gerekirse kendi seçtiğimiz kadar küçük bir alanın virüse karşı korunmasını sağlayabilir.”

Haliyle diziyi çok kısaca anlattık, verilen mesajların sadece küçük bir kısmını sütunumuza taşıyabildik.

Mâlumunuz üzere bu sene Hac farizası “korona” meselesi yüzünden yerine getirilemeyecek.

Amerika hazırladığı plan kapsamında birçok ilaç firmasına 1 milyar doların üzerinde test ve aşı siparişleri veriyor.

Ne diyelim, bazen gerçekle kurguyu birbirinden ayırmak oldukça güç bir hâle gelebiliyor.