Avrupalı Avrupa'dan kaçıyor

Suriyeli mültecileri ülkelerine almama konusunda direnen Avrupa, şimdi kendi vatandaşlarının dönmek istemediği bir yer haline geldi.
Suriyeli mültecileri ülkelerine almama konusunda direnen Avrupa, şimdi kendi vatandaşlarının dönmek istemediği bir yer haline geldi.

Mültecilerin tek çare olarak gördüğü, ulaşmak için her yolu denediği Avrupa’dan son günlerde vatandaşları bile kaçıyor. Korona virüsün Avrupa’da hızla yayıldığı İtalya gibi ülkelerin vatandaşları, ülkelerine dönüp hastalığı kapmamak için bulundukları ülkelerde kalma izni talep etmeye başladı. Avrupalılar, beğenmeyip kötü muamele ettikleri mültecilerin ülkesinde hastalıktan uzak kalma mücadelesi veriyor.

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisine alan korona virüs nedeniyle dünyada yaşam durma noktasına geldi. Ülkeler sınırlarını kapatıp, uçuşları yasaklarken insanlar da kendi imkânları doğrultusunda tedbirler almaya başladı. Ülkemizde de yurtdışından ve umreden dönen vatandaşlarımız devlet gözetiminde karantinaya alındı.

Yurtdışında özellikle de Avrupa’da bulunan vatandaşlarımız özel uçaklarla ülkeye getirildi ve gözlem altına alındı. Fakat işler, başka ülkeler için böyle yürümedi. Özellikle hastalığın Avrupa’ya yayıldığı ve vak’a sayısının gün geçtikçe arttığı İtalya’ya vatandaşları dönmek istemiyor. Vaka sayısının yanında her geçen gün hastalıktan ölenlerin artması da İtalyan vatandaşların ülkesine dönmekte direnmesine yol açıyor.

Ülkenizde Kalabilir Miyiz?

Suriyeli mültecileri ülkelerine almama konusunda direnen Avrupa, şimdi kendi vatandaşlarının dönmek istemediği bir yer haline geldi.

  • Geçtiğimiz hafta 35 İtalyan turist, vize süreleri dolmasına rağmen Etiyopya’dan ayrılmak istemedi.

Etiyopya’nın ülkelerine göre daha güvenli olduğunu düşünen İtalyan Turistler, salgının kendilerine çok şey öğrettiğini söyledi. Turistler, ülkelerine gelen Afrikalı göçmenlere evlerinin kapılarını açacaklarını da belirtti.

Dün İşgalci Bugün Sığıntı

Aynı ülke İtalya 3 Ekim 1935 tarihinde, Mussolini yönetimindeki 400 bin kişilik kuvvetle eski adı Habeşistan olan Etiyopya’yı (Habeşistan’ı) işgal etti. 31 Mart 1936’da yaşanan Mai Ceu çatışmasında İtalyanlar, 40 bin civarındaki Habeşli direnişçiyi bombalarken, kaçan binlerce direnişçi üzerine zehirli gaz püskürterek katliam yaptı. İtalyanlar 1941 yılında Habeşistan’dan çekilene kadar yaklaşık 300 bin kişiyi katletmişti.

  • Bugün, İtalyan vatandaşları dünya çapında yaygınlaşan korona virüsten kaçmak için bir zamanlar zulmettikleri Etiyopya’da kalma izni koparmaya çalışıyor.

Bir diğer yandan Almanya gibi bazı ülkeler sınırlarını diğer ülkelere kapattı. Suriyeli göçmenleri ülkelerine almayanlar, hastalıktan kaçmak için diğer Avrupa ülkelerine bile giriş yapamıyor.