BAE, ‘muâsır frenk medeniyetler’ seviyesine çıktı

Siyasi suçlara verilen cezalar ise artırıldı. Geçen hafta getirilen yeni bir kanunla, herhangi bir devletin bayrağına karşı saygısızlık yapmanın cezası 25 yıla kadar hapis ve 137.000 dolara çıkarıldı. Elbette ‘Türk Bayrağı’na karşı saygısızlık ülkede hâlen ‘düşünce hürriyeti’ kapsamında.
Siyasi suçlara verilen cezalar ise artırıldı. Geçen hafta getirilen yeni bir kanunla, herhangi bir devletin bayrağına karşı saygısızlık yapmanın cezası 25 yıla kadar hapis ve 137.000 dolara çıkarıldı. Elbette ‘Türk Bayrağı’na karşı saygısızlık ülkede hâlen ‘düşünce hürriyeti’ kapsamında.

Batılı devletlerin Arap dünyasındaki Truva atı rolünü üstlenen BAE, geçtiğimiz hafta getirdiği bir dizi kanunla Körfez’in yasal işgalini de başlattı. Ülkede geçerli olan ancak yıllardır uygulanmayan şer’i hükümlerden bir bölümü daha iptal edildi.

Buna göre BAE’de artık alkol kullanmak, nikâhsız yaşamak Müslümanlar için de kanunen serbest. 10 milyonluk nüfusunun 8 milyondan fazlasını yabancı işçi ve yöneticilerin oluşturduğu ülkede, daha önce Müslüman olmayanlar ve yabancı statüsündeki üst düzey çalışanlar için bu serbestlik uygulanıyordu. Ancak İsrail ile yapılan normalleşme anlaşması sonrası ‘özgürlükler’ ülkede yaşayan herkesi kapsayacak şekilde genişletildi.

‘Medenî kanun’ da değişti

Alkol ve zinayı serbest bırakan ülkede ‘medenî hukuk’ da Kemalist Türkiye’deki gibi Avrupaî bir hâle getirildi. Kadınların daha önce şer’i kanunlarına uygun olarak mirastan aldıkları ‘yarım pay’ erkeklerle eşitlenerek ‘tam pay’ hâline getirildi. Ülkedeki yabancılar için de kapitülasyon benzeri bir uygulama yürürlüğe konuldu. Buna göre yabancılar, miras ve boşanma konusunda mahkemelerden kendi ülkelerinin kanunlarını uygulamasını isteyebilecek.

İntihar artık suç değil

Büyük günahlardan olan intiharı cezalandırmak için müntehirleri hayatta kalmaları durumunda ağır cezalara çarptıran düzenleme de kaldırıldı. Böylece ülkede intihar etmek resmen hukukî hâle geldi.

Sözde reformlar, "ceza yasasının başkalarına zarar vermeyen kısımlarının suç sayılmasının kaldırılması" prensibiyle yapılıyor. BAE resmi ajansının açıklamasına göre temel amaç ise "dünyanın sosyal ve ekonomik açıdan en çekici ülkelerinden biri olmak."

Tecavüze uğrayan kadına zina cezası

Alkol ve zina serbest bırakılsa da, ülkede geçerli olan ‘ahlaksızlıkla mücadele yasaları’nda değişiklik yapılmadı. Bu yasalar, ülkede tecavüze uğrayan göçmen işçi kadınların zina suçundan yargılanmasına izin veriyor.

  • Siyasi suçlara verilen cezalar ise artırıldı. Geçen hafta getirilen yeni bir kanunla, herhangi bir devletin bayrağına karşı saygısızlık yapmanın cezası 25 yıla kadar hapis ve 137.000 dolara çıkarıldı. Elbette ‘Türk Bayrağı’na karşı saygısızlık ülkede hâlen ‘düşünce hürriyeti’ kapsamında.

Sırada eşcinsellik var

Yapılan reformlar, batı dünyasında memnuniyetle karşılandı. Ancak yeterli görülmedi. İngiltere başta olmak üzere yeni kanunları haber yapan batılı ajanslar, eşcinselliğin de serbest bırakılması için BAE’nin cesaretlendirilmesi gerektiği görüşünde.