Bill Gates medyaya ‘paradan bir tasma’ takmış

‘Kehanet mi canavarca bir plan mı?’
‘Kehanet mi canavarca bir plan mı?’

Gates Vakfı sadece rüşvet dağıtmakla kalmamış. Bill Gates, 2016’da Amerikan Basın Enstitüsü tarafından hazırlanan “bağışçıların basın özgürlüğünü etkilemesi nasıl önlenir” isimli bir çalışmasını ve bu konuda medya için hazırlanan “tedbir yönergelerini” de fonlamış. Yani hem basını rüşvet vererek susturmuş, hem de “rüşvet verenlerin sizi susturmasını nasıl engellersiniz” konulu büyük bir ‘bilimsel’ çalışmayla rüşvet alanlara da akıllar vermiş.

“Öyle hissediyorum ki, zengin ülkelerde pandemi 2021’in sonuna kadar bitecek, dünyanın geri kalanında ise salgının sona ermesi 2022’in son aylarında gerçekleşecek” cümlesini önceki sayımızda ‘Kehanet mi canavarca bir plan mı?’ şeklinde verdiğimiz Bill Gates’in, bu saçma sapan açıklamalarını dünyanın en ‘saygın’ medya kuruluşlarında hiçbir eleştirilmeden nasıl yayınlattığı ortaya çıktı.

Korona virüs salgını sırasında DSÖ’den ve muhtemelen dünyadaki tüm doktorlardan (belki Mehmet Ceyhan hariç) daha fazla konuşan Bill Gates, bugüne kadar hiçbir otoriteden ‘sen kim oluyorsun’ tepkisi görmedi. Dahası, korona ile ilgili gerçekleri sorgulayan her düşünceyi “komplo teorisi” olarak yaftalayan medya bile, Gates’in teorileri hakkında bugüne kadar bırakın ‘komplo’yu hiç komplo teorisi bile demedi.

korona ile ilgili gerçekleri sorgulayan her düşünceyi “komplo teorisi” olarak yaftalayan medya bile, Gates’in teorileri hakkında bugüne kadar bırakın ‘komplo’yu hiç komplo teorisi bile demedi
korona ile ilgili gerçekleri sorgulayan her düşünceyi “komplo teorisi” olarak yaftalayan medya bile, Gates’in teorileri hakkında bugüne kadar bırakın ‘komplo’yu hiç komplo teorisi bile demedi

Bill Gates’in özellikle korona günlerinde yükselen bu dokunulmazlığının sırrını, bağımsız gazeteci Tim Schwab ortaya çıkardı. CJR’de (Columbia Journalism Review) bir makale kaleme alan Tim Schwab, Bill Gates ve vakfı hakkında basında neredeyse hiç eleştiri çıkmadığını görünce işin peşine düşmüş. Gates Vakfı'nın Haziran ayı sonuna kadar yaptığı yaklaşık yirmi bin bağışı inceleyen Schwab, en az 250 milyon doların gazeteciler, medya kuruluşları ve medya sahibi vakıflara aktarıldığını tespit etmiş.

  • Gates’in ‘bağışlarından’ aslan payını ise BBC, NBC, Al Jazeera, ProPublica, National Journal, The Guardian, Univision, Medium, the Financial Times, The Atlantic, the Texas Tribune, Gannett, Washington Monthly ve Le Monde almış.

Sözde medya kurumlarını da beslemiş

Pulitzer Kriz Raporlama Merkezi, Ulusal Basın Vakfı ve Uluslararası Gazeteciler Merkezi gibi gazetecilik kuruluşları da keselerini Gates Vakfı’ndan dolduranlar arasında. Bu bağışların da izini süren Schwab, Bill Gates’ten para alan bazı medya kuruluşlarının bu bağışları ‘bağış olarak’ başka kurumlara verdiğini belirlemiş. Yani Bill Gates, tam boyutlarının tespit edilmesi imkânsız bir rüşvet ağı kurmuş.

İnkar etmek isterken ikrar etti

Gates Vakfı sadece rüşvet dağıtmakla da kalmamış. Bill Gates, 2016’da Amerikan Basın Enstitüsü tarafından hazırlanan “bağışçıların basın özgürlüğünü etkilemesi nasıl önlenir” isimli bir çalışmasını ve bu konuda medya için hazırlanan “tedbir yönergelerini” de fonlamış. Yani hem basını rüşvet vererek susturmuş, hem de “rüşvet verenlerin sizi susturmasını nasıl engellersiniz” konulu büyük bir ‘bilimsel’ çalışmayla rüşvet alanlara akıllar vermiş.

  • Amerikan Basın Enstitüsü, komik bir şekilde basına “fon sağlayanların” editoryal bağımsızlığa hiçbir etkisi olmadığını ileri sürüyor. Ama Schwab’ın elde ettiği bulgulara göre Bill Gates ve onun gibi medyaya rüşvet verenler, finanse ettikleri içeriğin en azından bir kısmını yayınlanmadan önce denetimden geçiriyor.

CJR’nin rüşvet haberine cevap veren Gates Vakfı ise kullandığı inkâr diliyle tüm iddiaları kabul etmiş. Bugüne kadar ‘bağış’ yaptıkları pek çok medya kuruluşunun dünyanın en saygın medya kuruluşları olduğunu iddia eden Bill Gates, para verdikleri pek çok basın kuruluşunun da saygın bir yere geldiğini öne sürüyor. Vakıf, verdiği paraların gazetecilerin özgürlüğünü etkileyeceği yönündeki ‘iddiaları’ kabul edilemez buluyormuş. Bill Gates, parayı düdüğü çalmak için değil düdük olmamak için mi verdi bunu biz de bilmiyoruz. Belki ikisi birdendir.