Bu Ramazan ne yapıyorsunuz?

Salgın hastalık bir yana, bir İslam beldesinde Ramazan’ı idrak edecek olmak, o havayı ailemizle ve sevdiklerimizle birlikte solumak bile şükür sebebi. Bu Ramazan, daha önce yapamaya zaman bulamadığımız/ayırmadığımız ibadetlerimizi yapalım ve içe, ruha, özümüze dönüşü gerçekleştirelim.
Salgın hastalık bir yana, bir İslam beldesinde Ramazan’ı idrak edecek olmak, o havayı ailemizle ve sevdiklerimizle birlikte solumak bile şükür sebebi. Bu Ramazan, daha önce yapamaya zaman bulamadığımız/ayırmadığımız ibadetlerimizi yapalım ve içe, ruha, özümüze dönüşü gerçekleştirelim.

Ramazan ayını bu sene sokağa çıkma yasağıyla karşılıyoruz. Buruk, biraz hüzünlü... Ama hepsi daha güzel Ramazanlara sevdiklerimizle ulaşabilmek için. Evde olacağımız bu Ramazan günlerinde neler yapmalıyız, nasıl geçirmeliyiz? Size 2020 model Ramazan ayı ajandamızı sunuyoruz.

“Ramazan geliyor diye sevinmek imandandır” demiş Hz. Ömer.
Mart ayının başına kadar hepimiz 2020 Ramazan'ı için güzel hayaller kurmuştuk.
Mart ayının başına kadar hepimiz 2020 Ramazan'ı için güzel hayaller kurmuştuk.

Hepimiz her sene Ramazan ayının getirdiği bereketleri, Kur’an’ı, iftarı, sahuru, sonunda da bayramı bekleriz. Her sene bu özlemimiz artar. Gerek girilen pide kuyrukları gerek teravih namazına giderken yapılan sohbetler gerek yapılan hatimlerin verdiği huzur, bizleri diğer 11 ayda yaşayamadığımız derin mânevî duygularla donatır.

Mart ayının başına kadar hepimiz 2020 Ramazan'ı için güzel hayaller kurmuştuk. Kimimiz yurt dışında, kimimiz ailemizle, kimimiz de bulunduğumuz şehirde dostlarımızla farklı planların hayalini kuruyorduk. Tüm bu planları yaparken korona salgını patlak verdi. Tüm ortak alanlar tek tek kapanırken, dolaşımın azaltılması ve sosyal mesafenin korunması adına önemli kararlar alındı. Bu durum Ramazan ayını diğer yıllara göre daha farklı geçireceğimizi gösteriyor.

Kâbe Boş Olmayacak

Camilerde toplu ibadete ara verildi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bu sene teravihlerin camiler yerine evlerde kılınacağını açıkladı. Erbaş, "Herkes evinde ailesiyle teravih namazlarını kılabilir, çünkü teravih namazı ferdi olarak da kılınabilen bir namazdır" dedi.

Aynı şekilde koronavirüs nedeniyle Kâbe ve Mescid-i Nebevî’de teravihler cemaatsiz kılınacak. Mescid-i Haram ve Mescid-i NebevÎ İşleri Başkanlığının twitter hesabından yapılan açıklamada, iki mescidde teravih ve teheccüd namazlarının cemaatsiz kılınacağı ve itikafa girilmeyeceği duyuruldu.

Pide Kırmızı Çizgimiz

Koronavirüs nedeniyle Kâbe ve Mescid-i Nebevî’de teravihler cemaatsiz kılınacak.
Koronavirüs nedeniyle Kâbe ve Mescid-i Nebevî’de teravihler cemaatsiz kılınacak.

Elbette Ramazan ayı denilince Türk halkının teravih, iftar davetlerinin yanı sıra farklı gelenekleri de akıllara geliyor. Bu gelenekler genelde toplu ortamları gerektiği için birçoğu salgın nedeniyle gerçekleştirilemeyecek. Pideciler sokaklarda gezerek vatandaşların ihtiyaçlarını karşılarken onların sosyal mesafeyi korumasına da yardımcı olacak. Areda Survey’in yaptığı 2020 Ramazan anket çalışması da ilginç sonuçlara işaret ediyor.

Biz Türklerin en sevdiği şey şüphesiz, yemeğin yanında ekmek yemek. Ramazan ayına özel üretilen pideler de birçoğumuzun 11 ay boyunca dört gözle beklediği bir tat. Özellikle çocukların ve gençlerin girdiği pide kuyrukları Ramazan’ı Ramazan yapan en önemli şey. Ankete göre halkın yüzde 76’sı bu Ramazan ayında da pide almaktan vazgeçmeyeceğini söylüyor.

Davetlere Gidecek Miyiz?

Katılımcıların yüzde 86,3’ü Ramazan’da iftara misafir davet etmeyi veya davete katılmayı düşünmüyor.
Katılımcıların yüzde 86,3’ü Ramazan’da iftara misafir davet etmeyi veya davete katılmayı düşünmüyor.

“Genel olarak düşündüğünüzde bu yıl Ramazan ayında sizi en çok üzecek olan şey aşağıdakilerden hangisidir?” sorusuna yüzde 52,9 “Ramazan'da camiye gidememek”, yüzde 38,3 “Ramazan iftar daveti yapamamak ve davetlere katılamamak” cevabı verildi. Katılımcıların yüzde 86,3’ü Ramazan’da iftara misafir davet etmeyi veya davete katılmayı düşünmüyor.

Ankete göre halkımız Ramazan ayında teravih namazını evde kılacağını ifade ediyor. Evde teravih kılacağını söyleyenlerin oranı yüzde 59.

Ramazan’da Sosyal Mesafe

Katılımcıların yüzde 67,5’i Ramazan ayında Türkiye’deki korona durumunun daha da azalacağını düşünüyor. Yüzde 56,4’ü ise insanların Ramazan'da sosyal mesafe kuralına gerektiği gibi uymayacağı fikrinde.

Ne Yapalım, Ne Yapmayalım?

  • ● Geceleri film/dizi izlemekle değil tefekkürle geçirmek önemli. Bu aydan en iyi şekilde yararlanmak bizim elimizde. Geçmişi ve yaşamakta olduğumuz günleri yoğun bir muhasebeye tabi tutmak şart.
  • ● İftar ve sahurlarınızda aşırıya kaçmayın. Afrika, Suriye ve Yemen’deki kardeşlerimizi düşünün. Onlara ve ülkemizdeki zor durumdaki mülteci ve fukara insanlara gıda ve nakit yardımında bulunun.
  • ● Oruç sadece vücudun aç bırakılması değil, birçok çirkinlikten de insanın geri durduğu bir ibadet. Gözümüze, elimize, dilimize ve diğer uzuvlarımıza da Ramazan ayının geldiğini hatırlatmalıyız. Bu sayede zihnimizin de dinlenmiş olduğunu fark edeceğiz.
  • ● Davetler ve ziyaretler yapılamasa da sık sık telefonla büyüklerimizin ve sevdiklerimizin halini hatırını soralım.
  • ● En önemlisi, evde olduğumuz bu süreçte, orucu uykuya tutturmayalım. Arınma ve ibadet ayını uykuyla geçirmeyelim.
  • ● Özlediğimiz eski Ramazanları hatırlayıp, önceden yapıp da şimdi neleri yapmadığımızı belirleyerek bu güzellikleri hayata geçirelim.
  • ● Evde ekmek yapmayı denediyseniz ve sıkıldıysanız, bir sonraki adım olarak güllaç yaprağı yapmayı deneyin. Geleneksel Ramazan tatlısını bir de ev yapımı yiyin.
  • ● Kapalı olan türbeleri online olarak ziyaret edebilirsiniz. Fatiha okumak için illa mezar başına gitmek şart değil.

Salgın hastalık bir yana, bir İslam beldesinde Ramazan’ı idrak edecek olmak, o havayı ailemizle ve sevdiklerimizle birlikte solumak bile şükür sebebi. Bu Ramazan, daha önce yapamaya zaman bulamadığımız/ayırmadığımız ibadetlerimizi yapalım ve içe, ruha, özümüze dönüşü gerçekleştirelim. Farkındalığımızın arttığı bereketli bir ay olması niyazıyla, Ramazan-ı Şerif’iniz mübarek ola!