Bugün vefa günüdür

Bugün vefa günüdür.
Bugün vefa günüdür.

Afrika insanı Türkiye’nin gerçek dostudur. Afrika, zor günlerinde yanında olan Türkiye’yi hiçbir zaman unutmadı, dar günde elini uzattı. Afrika ülkelerindeki cuma hutbelerinde “Bugün vefa günüdür” dendi ve halk Türkiye'nin yardımına koşmaya teşvik edildi.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘Asrın felaketi’ olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 7.6 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla Afrika ülkeleri Türkiye’nin yardımına koştu. Depremin ilk gününden beri Afrika ülkeleri, liderleri ve halkı taziye mesajlarının yanı sıra arama ve kurtarma çalışmalarına da destek oldular.

Somali Türkiye’nin yanında

Somali’deki Zemzem üniversitesi personeli ve öğrencileri depremin ilk gününden bu yana hayatını kaybedenler ve göçük altında kalanların çıkarılmaları için dua etkinliğinde buluştular. Üniversitenin rektörü, Somali’ye kuraklık vurduğunda ilk yardıma koşan ülkenin Türkiye olduğunu dile getirip bağış kampanyası başlattı. Somalili işadamları da depremzedeler için nakdî yardım kampanyası yaptılar. Somali meclisindeki milletvekilleri ise bir aylık maaşlarını depremzedelere bağışladıklarını açıkladılar.

Tüm Afrika seferber oldu

Afrika ülkelerinden bazıları aynî yardımlarda bulundu. Kenya Türkiye’ye çay, kahve ve kabuklu fıstıktan oluşan gıda yardımı yolladı. Sudan hurma, tahin ve şeker başta olmak üzere çeşitli gıdaları Türkiye’ye ulaştırdı. Cibuti ve Nijerya nakdî yardım kararı aldı. Sudan, Senegal ve Burundi deprem bölgesindeki arama ve kurtarma çalışmalarına ekip gönderdi. Senegal halkı, ülkedeki Türkiye büyükelçiliğine verilmek üzere temel ihtiyaçları temin için kampanya tertip etti. Kampanya kapsamında toplanan yardımlar, Türk hava yolları ile depremzedelere ulaştırıldı.

Uganda, Gana ve Togo’da depremzedeler için hatim okundu ve gıyâbî cenaze namazları kılındı. Cibuti’de Türkiye tarafından inşa edilen Abdülhamid Han Camii’nde Mevlid-i Şerif okutuldu. Afrika ülkelerindeki liderler, büyükelçiler, işadamları Türkiye büyükelçiliklerine giderek taziye ziyaretinde bulundular, açılan taziye defterlerini imzaladılar.

Afrika Türkiye’nin dostudur

Afrika insanı Türkiye’nin gerçek dostudur. Afrika, zor günlerinde yanında olan Türkiye’yi hiçbir zaman unutmadı, dar günde elini uzattı. Afrika ülkelerindeki cuma hutbelerinde “Bugün vefa günüdür” dendi ve halk Türkiye'nin yardımına koşmaya teşvik edildi. Türkiye’nin akılcı ve dostça diplomasisi bugün Afrika dâhil dünyanın her yerinde dostlar edindi. Türkiye, Afrikalı insanın gönlünü fethetmeyi başardı. “Türkiye’nin acısı bizim de acımızdır” diyen nice Afrikalı gördük, Türkiye için çırpındıklarına şahit olduk. Birçok insan imkânlarını aşan yardımlarda bulundu, yardım toplamak için gönüllü oldu.

Tekrar başın sağolsun Türkiye!