Buradan bir Etnospor geçti

Geleneksel okçuluk, yağlı güreş, mas güreşi, mangala, aşık atma, atlı okçuluk gibi 12 geleneksel spor dalında müsabakalar yapıldı.
Geleneksel okçuluk, yağlı güreş, mas güreşi, mangala, aşık atma, atlı okçuluk gibi 12 geleneksel spor dalında müsabakalar yapıldı.

Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun 4’üncüsünü düzenlediği Etnospor Kültür Festivali, eski Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirildi. Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan’ın açılışını yaptığı festival ilk gününden renkli görüntülere sahne oldu. Ünlülerin ok atma yarışından, toy törenine, ok savaşlarından, çuval yarışına kadar birçok etkinlikle ziyaretçiler keyifli vakit geçirdi.

“Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın” sloganıyla düzenlenen Etnospor Kültür Festivali, geçtiğimiz hafta eski Atatürk Havalimanında gerçekleşti. Farklı ülkelerden sporcuların katıldığı etkinlikte ülkelerin kültürleri de yakından tanıtıldı. Katılımcılar kendi ülke ve şehirlerine ait tatlar ve eşyalarla ziyaretçilere farklı dünyaların kapısını açtı. Festivalde unutulmaya yüz tutmuş sanatların atölye çalışmaları da yapıldı. Yorgan işlemeden, çömlek yapımına, bağlama çalmadan ney yapmaya kadar birçok atölyeyle farklı deneyimler kazandılar. Okçuluğa ilgisi olanların ve ok atmak isteyenlerin, ömründe hiç ata binmemiş kişilerin hem ata binmek hem de at üstünde ok atma deneyimini yaşayabileceği bir organizasyon Etnospor.

Spor ve sanatın bulunduğu bir etkinlik olmasının yanı sıra yöresel gelin alma ve bebeğin doğumu gibi farklı geleneksel kutlamalar da ziyaretçilere canlandırıldı. Toy denilen kutlamalar ziyaretçiler tarafından ilgiyle izlendi. Arjantin geleneksel sporu patonun yanında geleneksel okçuluk, yağlı güreş, mas güreşi, mangala, aşık atma, atlı okçuluk gibi 12 geleneksel spor dalında müsabakalar yapıldı. Festivalde en keyifli anlar ise çuval yarışı ve ok savaşları alanlarında geçirildi. Girdiğiniz her bir çadırda farklı bir ülkeye gitmişsiniz gibi bir his yaşıyorsunuz. Gerek yöresel tatlar gerek geleneksel giysilerle kendinizi başka bir dünyada hissediyorsunuz. Geleneksel tatlar bölümünde farklı ülkelerin tatlarını deneme imkânı da buluyorsunuz.

YILDIZLAR OK ATARAK YARIŞTI

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan festivalden bir gün önce yaptığı açıklama ile Galatasaray’ın golcü futbolcusu Radamel Falcao’nun da Etnospor’da ok atmasını istediğini söylemişti. Programın ilk gününde Fenerbahçe’li yıldız Vedat Muriç ve Galatasaray’ın yeni transferi Radamel Falcao’nun sahne alacağı bir ok atma yarışması düzenlendi. İki golcü futbolcunun yarıştığı etkinlikte kazanan Fenerbahçeli yıldız Muriç oldu. Fenerbahçe’nin golcü futbolcusu Vedat Muriç daha önce hiç ok atmadığını söylerken sporun sadece futboldan ve rekabetten ibaret olmadığını içinde kardeşliği de barındırdığını ifade etti.

Kendisinin antrenmanlardan zaman bulamadığı için başka sporlarla ilgilenme şansı olmadığını söyleyen yıldız futbolcu, bu tarz etkinliklerle gençlerin spora olan ilgisini fark ederek kendini geliştirme şansı bulabileceğini sözlerine ekledi. A Milli Futbol takımı eski kalecisi Rüştü Rençber de festivale katılanlar arasındaydı. Rençber, “Festivale ilk defa geldim ok da attım. Gayet keyifliydi ama zordu. Ok atmayı öğrenebiliyorsunuz ama kalecilik yıllar süren deneyime bağlı. Ok atmanın da zorlu tarafları var tabi ki. Bunun için bir eğitim ve antrenman şart. Düşünün yıllar önce atalarımız bunu at üstünde kullanıyorlardı. Hakikaten kolay değilmiş. Ama önemli olan kültürümüzü bizim de nesillerimize aktarıp, yaşatabilmemiz” dedi.

GELENEKSEL SPORLARIN ÇEKİM NOKTASI

Ziyaretçilerden Sultanbeyli Anadolu İmam Hatip Lisesinde öğrenci olan Furkan Aydoğan okulun okçuluk kursuna gittiğini söyleyerek şu yorumu yaptı: “9. Sınıftan beri okçuluk kursuna gidiyorum. Okulun ilk günü okçuluk kursu bilgilendirmesi yaptılar. Biz de gidelim dedik, zaten okçuluk bizde bir gelenek. Kursta hocalarımız oku nasıl atmamız gerektiğini ve bunu yaparken nasıl durmamız gerektiğini anlatıyorlar. Her hafta atış talimi yapıyoruz. Kemankeş eğitimi alıyoruz yani. Haftada bir gün yaklaşık 1 saat okul çıkışı gidiyoruz. Okulda puta, yay ve oklarımız var. Şu an 11. sınıfım kursa devam ediyorum.” Aynı okuldan, okçuluğun yanı sıra bilek güreşiyle de ilgilenen Uğurcan Sağlam ise Etnospor etkinliğine niye geldiğini şöyle anlattı: “Parmağım kırıldığı için sol elim alçıda. Ben de okçuluğa ara verdim. Şu an bilek güreşiyle ilgileniyorum. Aynı zamanda gitar, darbuka ve bateri çalıyorum. Programda ilgimi çeken şey Falcao ve Muslera’nın gelişi oldu. Onlara alçımı imzalatıp çerçeveleteceğim, belki bir gün müzeye veririm.”