CIA, Fetullah Gülen'e nasıl para aktardı?

FETÖ, CIA ile hep içli dışlı oldu.
FETÖ, CIA ile hep içli dışlı oldu.

Tehlikeli terör örgütünü büyütürken sürekli olarak CIA ile içli dışlı olan Fetullah Gülen, 1972'de Sıkıyönetim Komutanlığı'nın bir raporunda ifşa oldu. Komutanlık, 'CIA, Gülen'e para aktarıyor' demişti.

Sıkıyönetim Komutanlığı’nın 1972’de hazırladığı “Teokratik Devleti Savunan Örgütler Yapılanmalar Raporu”nda en çok Gülen örgütüne yer verilir ve şunlar söylenir: “1966’dan sonra İzmir’de kendi düşüncesine göre örgütlenmeye başlayarak bir çevre edinmeye başladı. Amacına ulaşmak için kullanabileceği her ne olursa amaç için yapılması mubahtır söylemini cemaatine empoze ederek değişik sivil toplum örgütleri içerisinde sivrilmeye başladı. CIA ve MOSSAD vasıtası ile büyük oranda paralar aktarılarak 1970 yılında klasik Nurculardan ayrılarak kendi cemaatini oluşturmaya başladı. Cemaatin yapılanmasını oluşturan

  • 1) İstişare Kurulu ya da Şura denilen 12 kişiden oluşan beyin takımı,
  • 2) Ülke,
  • 3) Bölge,
  • 4) Şehir,
  • 5) Esnaf,
  • 6) Semtler,
  • 7) Ev düzeyinde sorumlulardan oluşmaktadır.”

"İzmir'de örgütlenmeye başladı"

Raporla devam edersek deniliyor ki: “Edirne ve Kırklareli’ndeyken cemaatin içinde yeni bir tarzın temsilcisi olacağını beyan etti. Etrafındaki yetiştirdiği zeki ve akıllı öğrencileri yetiştirerek, devletin önemli kademelerine yerleştirmeyi hedefliyordu. 1966’dan sonra İzmir’de kendi düşünce yapısına göre örgütlenmelere başlayarak geniş bir çevre edinmeye başladı.

Söz konusu raporun ilk satırları.
Söz konusu raporun ilk satırları.

Amacına ulaşmak için kullanabileceği, her ne olursa ‘amaç için yapılması mubahtır’ söylemini cemaatine empoze ederek değişik sivil toplum örgütleri içerisinde sivrilmeye başladı. Bir yandan devlete şirin gözükerek, diğer tarikat ve cemaatlerin tasfiyesini sağlamak için devlet organlarını kullanmaya başladı. Devlet organları da F. Gülen’i kullanmaya başladı. Sıkıyönetim döneminde, Edremit ve Manisa’da faaliyetlerine devam etmesi, komutanlıkça desteklendi. Buna da, ABD ile MOSSAD’ın ‘bizatihi desteklenmesi gerekli örgütler’ listesinde gösterilmesi sebep oldu…”