Darbenin siyasi ayağı aslanlar gibi ortada

Telegram yazışmalarında "Başkenti kuşatma çemberi altına alarak sonuna kadar savaşmamız gerekiyor" diyen kişi ise, Almanya için Alternatif Partisi (AfD) milletvekili Daniel Freiher von Lützow’du.  AfD, bilindiği gibi ırkçı ve faşist biz çizgi izliyor.
Telegram yazışmalarında "Başkenti kuşatma çemberi altına alarak sonuna kadar savaşmamız gerekiyor" diyen kişi ise, Almanya için Alternatif Partisi (AfD) milletvekili Daniel Freiher von Lützow’du. AfD, bilindiği gibi ırkçı ve faşist biz çizgi izliyor.

Fransa’da aralarında muvazzaf generallerin de bulunduğu binlerce askerin imzaladığı ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a ‘İslam engellenmezse iç savaş çıkar’ uyarısı yapan darbe bildirisinde de, Almanya’da binlerce emekli askerin Telegram’da organize olup hükümeti devirmek istemesinde de darbenin arkasındaki siyasi isimler herkes tarafından biliniyor. Bizim darbelerimizin siyasi ayakları ise her yakalandıklarında bir papuca giriyor.

Nisan ayı, Avrupa Birliği’nin iki lokomotif ülkesi Almanya ve Fransa için çok parlak geçmedi. İki ülkenin de yıllardır korumaya çalıştığı demokratik maskeleri, ‘rahatsız asker’ler yüzünden bir günde düştü.

İlk haber Fransa’dan geldi. 21 Nisan’da Fransızlar, Valeurs Actuelles isimli bir dergide bir grup emekli ve muvazzaf askerin yayınladığı ‘darbe bildirisiyle’ uyandı. Bazıları hâlen görevde olan ve başını emekli generallerin çektiği grubun bildirisinde, Cumhurbaşkanı Macron uyarılarak “Böyle giderse iç savaş çıkacak, ayağını denk al” deniliyordu. Fransızların ilk tepkisi, bildiriyi hazırlayan askerlere tepki göstermek ve sert siyasi açıklamalar yapmak oldu. Hatta bildirideki isimler hakkında soruşturma açılacağı açıklandı.

Savcılık: Darbe girişimi değil sadece İslam düşmanlığı

Fakat hâdiseler onların söylediği gibi gelişmedi. Gelen tepkiler sonrası emekli ve hâlen görevde olan binlerce asker daha bildiriye destek açıklaması yaptı. Birkaç gün sonra, bildirideki imza sayısı 24 bini geçti.

Fransa’da bunlar olurken, Avrupa’nın diğer amiral gemisi Almanya’da da birtakım subaylar internetin karanlık dehlizlerinde darbe hazırlığı yapıyordu.
Fransa’da bunlar olurken, Avrupa’nın diğer amiral gemisi Almanya’da da birtakım subaylar internetin karanlık dehlizlerinde darbe hazırlığı yapıyordu.

Bir darbe bildirisinin ‘demokratik’ bir ülkede bu kadar rağbet görmesinin nedeni ise, bildirinin içinde gizliydi. Askerlerin bildiride ‘böyle gitmez’ diyerek itiraz ettikleri şey, ülkedeki Müslümanların ve göçmenlerin fazla şımartılmasıydı(!) Hedef Müslümanlar olunca, tartışmalar ve soruşturma tehditleri bir anda zayıfladı. Bildiriden iki hafta sonra da, Paris savcılığı bildiride “nefret, ayrımcılık, şiddet veya suç işleme çağrısı bulunmadığı için soruşturmaya gerek olmadığı” açıklaması yaptı. Yani tüm dünyanın ‘darbe bildirisi’ olarak yorumladığı muhtıra, sadece Müslüman ve göçmenleri tehdit ettiği için sümen altı edildi.

İkinci bir bildiri daha

İlk bildirinin cezasız kalması ve darbe severler tarafından desteklenmesi, iki bin kadar üst rütbeli askere daha da büyük bir cesaret verdi. Valeurs Actuelles dergisinde 10 Mayıs’ta yayınlanan yeni darbe bildirisinde, ‘eski bildiriyi yazanlar hakkında kötü sözler söylemeyin. Onlar savaş kahramanı’ denildi.

Almanya’da Telegram darbesi

Fransa’da bunlar olurken, Avrupa’nın diğer amiral gemisi Almanya’da da birtakım subaylar internetin karanlık dehlizlerinde darbe hazırlığı yapıyordu. Telegram’da "Emekli ve Eski Askerler Grubu" adıyla bir araya gelen yaklaşık 13 bin eski askerin, Merkel’i devirmek ve sokak savaşları başlatmak için çabaladığı ortaya çıktı. Askerlerin, hükümet tarafından alınan karantina kurallarını eleştiren grupların içine sızarak mitinglerde olay çıkarmayı ve devlet kurumlarına saldırılar düzenlenmeyi planladığı açıklandı.

Telegram yazışmalarında "Başkenti kuşatma çemberi altına alarak sonuna kadar savaşmamız gerekiyor" diyen kişi ise, Almanya için Alternatif Partisi (AfD) milletvekili Daniel Freiher von Lützow’du. AfD, bilindiği gibi ırkçı ve faşist biz çizgi izliyor.