Doğum kontrol hapları intiharı tetikliyor

Doğum kontrol haplarını kullanan kadınların hormonlu doğum kontrol ilacı kullanmayanlara oranla yüzde 23 oranında daha fazla antidepresan kullandıkları belirlenmiş.
Doğum kontrol haplarını kullanan kadınların hormonlu doğum kontrol ilacı kullanmayanlara oranla yüzde 23 oranında daha fazla antidepresan kullandıkları belirlenmiş.

Kadınların sıklıkla başvurduğu doğum kontrol haplarının intiharı tetiklediği ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar bu hapı kullanan kadınların intihar ve depresyona meyilli olduklarını gösteriyor. Sağlık Bakanlıkları, doğum kontrol haplarının içine bu riske dair bilgilendirici uyarılar koymayı planlıyor.

Mart ayında Türk basınında çıkan bir haberde Sağlık Bakanlığının doktorlara, doğum kontrol haplarının intiharı artırdığına ilişkin bir mektup gönderdiği ifade edilmişti. Bakanlık, mektupta Avrupa İlaç Ajansı’nın yaptığı açıklamadan hareketle doğum kontrol haplarının, “depresif duygu durumu ve depresyon gibi yan etkilerinin” olduğu aktarılmış, ilaçların bilgi ve kullanma talimatı bölümlerinde “intihar düşüncelerine yol açabilir” uyarılarının ekleneceği duyurulmuştu. Bu hapların özellikle hormonlu doğum kontrol ilaçları olduğunun altı ayrıca çizilmişti.

ANTİDEPRESAN KULLANDIRIYOR

Depresyon ile hamilelikten hormonla korunma arasındaki ilişki 2016 yılında Danimarka’da yapılan bir araştırmayla ortaya koyulmuş durumda. 15-34 yaşları arasındaki bir milyondan fazla Danimarkalı kadının 13 yıllık sağlık verileri toplanmış. Bu verilerin değerlendirilmesi sonrası östrojen ve progesteron bulunan doğum kontrol haplarını kullanan kadınların hormonlu doğum kontrol ilacı kullanmayanlara oranla yüzde 23 oranında daha fazla antidepresan kullandıkları belirlenmiş.

Sadece progesteron içeren hapları kullananlarda bu oran yüzde 34’e çıkmış. 20 yaşındaki gençlerin doğum kontrol hapından diğer yaş gruplarına göre daha fazla olumsuz etkilendikleri de araştırmanın sonuçları arasında yer alıyor.

BAŞKA HASTALIKLARA DA YOL AÇIYOR

Aynı araştırma grubu 2018 yılında hormonlu doğum kontrolüyle intihar arasındaki bağlantıyı araştırmış. Araştırma, hormonlu koruma yapmamış ve 15 yaşını doldurmuş yarım milyon kadınla yapılmış. Hormonlu doğum kontrolü yapanlarda intihar riskinin bu yönteme başvurmayanlardan üç kat fazla olduğu ortaya çıkmış. İlk intihar girişiminde bulunma riski de bir kat fazla çıkmış. Depresyon gibi intihara da en fazla 20 yaşın altındakilerde rastlanmış.

Bu çalışma ile intihar doğrudan ilişkilendirilmese de ciddi bir tehlike ortaya koyması açısından önemli bulunuyor.

En ilginci ise doğum kontrol hapıyla zihin sağlığı arasındaki ilişkinin her kadında aynı şekilde ortaya çıkmayışı. 2002 yılındaki bir araştırmaya göreyse kadınların neredeyse yüzde 94’ü doğum kontrol hapından memnun. Uzun zaman önce yapılan bu araştırma, hapların oluşturduğu tehlikenin boyutunu maalesef değiştirmiyor.

2016 yılındaki başka bir araştırmaya göre hap kullanmayan 10 bin kadından sadece 30’unda, doğum kontrolünü hormonla yapan 10 bin kadından ise sadece 45’inde depresyon teşhis edilmiş. Doğum kontrol haplarının sadece depresyon ve intihar gibi riskleri yok. Farklı birçok hastalık bu haplardan kaynaklanabiliyor.

Bu durumda doğum kontrol hapı kullanmak; yağmurdan kaçarken doluya tutulmak anlamına geliyor.