Düğün mü yapıyorsun bizi de gör

Gençlerin evlenmemesinde etkili olan ilk neden ekonomik sorunlar dır.
Gençlerin evlenmemesinde etkili olan ilk neden ekonomik sorunlar dır.

Eğer bir düğün yapacaksanız akrabalarınızdan hizmet aldığınız insanlara kadar herkese, biraz da fazlasıyla para vermeniz lazım. Çünkü evleniyorsunuz. Gerçekten evlenirken insanlar para dağıtmak istiyor mu? Sadece evlendiği için kim neden birisine hak etmediği parayı versin ki?

Gerçek Hayat'ın 1005. sayısı
Gerçek Hayat'ın 1005. sayısı

Gençlerin evlenmemesinde etkili olan nedenleri 1005. sayımızda işlediğimizde, evliliği düşünmemenin ilk nedeni olarak ekonomik sorunlar ortaya çıkmıştı. Hem düğün sürecinde yapılan harcamaların abartılı olması hem de beklentileri çok yüksek olan ailelerin bitmeyen talepleri gençlerin evlilikten uzaklaşmasına neden oluyor. Anadolu'da yuva kurana yardım etmek, ihtiyaçlarını elbirliğiyle gidermek bir gelenektir. Modern çağda tüm bu gelenekler unutulmaya yüz tuttu. Çünkü artık evlenenlere kolaylık sağlamaktan çok, onlardan nasıl para kazanacağımızı, bu düğünden bizim çıkarımızın ne olacağını düşünmeye başladık. Geçtiğimiz hafta sosyal medya hesabından nişanında bir kuaförle yaşadığı tuhaf olayı anlatan bir genç kızın yazdıkları, bu olayı ciddi bir şekilde düşünmemize sebep oldu.

Sonra Gençler Niye Evlenmiyor

Kuaföre başörtüsünü yaptırmak isteyen genç kadının anlattıkları hem dikkat çekti hem de diğer insanlarca da desteklendi.

Nişanı için kuaföre gitmek isteyen genç kadına, aradığı kuaförden normal kullanım ve nişanda kullanım için iki ayrı fiyat verildi. Kuaför, normal şal yapımı için 75 lira isterken, nişan için 250 lira istedi. Genç kadın, aynı işleme sadece nişanda kullanılacağı için 3 katı para vermek istemediği için yapılacak işlemi nişanda kullanacağını kuaförden saklayarak hizmetini aldı. Tören tamamlandıktan sonra genç kadının sosyal medya hesabını bulan kuaför, yaptığı başörtüsünün nişanda kullanıldığını görünce dolandırıldığını söyleyerek sosyal medyada paylaşımlara başladı. Kuaför, genç kadını “elimizde güvenlik kamerası görüntüsü” var diyerek tehdit bile etti.

Hangi Adet Hangi Gelenek

Genç kadın, yaptığının doğru olmadığını kabul etse de kuaförlerin aynı işleme, farklı kullanım amaçları yüzünden farklı ücret talep etmesine tepki gösterdi. Kendisine gelen destek mesajlarını ve aynı mağduriyeti yaşayanların iletilerini kendi hesabından paylaştı. Aslında bu sadece kadınların başına gelen ya da sadece kuaförlerde karşılaşılan bir durum değil.

Damat tıraşı geleneği adı altında insanlardan ederinin en az 2 katı para almak hangi adette ve gelenekte kendine yer buluyor acaba?

Üstüne üstlük kuaförün genç kadını güvenlik kamerası görüntüleriyle tehdit etmesi, özel hayatın gizliliğini ihlal ediyor. Adı üstünde güvenlik kamerası olan ve güvenlik amacıyla kullanılan görüntülerin, başka bir amaçla kullanılması kanunen yasak. Hatta bu görüntüleri işyeri sahibinin adli bir durum dışında izlemesi, çoğaltması ve paylaşması da yasak.

Fiyat Hizmet İçin Alınır

Insanların özel ve mutlu günlerinde onları mağdur ederek, hak edilenden fazla para talep ederek keyfini kaçıranlardan herkes yakınsa da “bir kere olacak” diye şikayet etmiyor.
Insanların özel ve mutlu günlerinde onları mağdur ederek, hak edilenden fazla para talep ederek keyfini kaçıranlardan herkes yakınsa da “bir kere olacak” diye şikayet etmiyor.

İnsanların özel ve mutlu günlerinde onları mağdur ederek, hak edilenden fazla para talep ederek keyfini kaçıranlardan herkes yakınsa da “bir kere olacak” diye şikayet etmiyor. Aynısını düğün sonrası kutlama için yemeğe giden yeni çifte, normalden daha fazla fiyat çıkaran lokanta sahiplerini de dahil etmek gerekir. Örnekler uzar gider... Bu işe bir son vermek için ya kendimiz işlerimizi halledeceğiz ya da emsal karar oluşturması için haksız kazançlar üzerinden hukuki süreci başlatarak, bu dolandırıcılığa tepkimizi göstereceğiz.

  • Farklı ücret üzerinden fiyatlandırma yapılmasının hukukta da yeri yok. Normal şartlarda ne kuaför ne lokanta ne fotoğrafçı alınacak hizmet dışında farklı bir fiyatlandırma yapamaz. Çünkü bir hizmetin nerede ve nasıl kullanılacağına dair bir fiyatlandırma biçimi yok. Düğün sonrası lokantaya gitmekle, aç karnını doyurmak için lokantaya gitmek arasında ne tür bir fiyat farkı olabilir, oldukça düşündürücü.

Her fırsatta ahiliği vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonun, meslek gruplarının bu gayri meşru uygulamalarına neden sessiz kaldığı merak konusu. Konfederasyonun ilgili meslek gruplarının haksız uygulamalarına karşı önlem alarak gençlerin mağduriyetini gidermesi gerekiyor.