Dünya "normalleşmek" istiyor

Tüm bu kısıtlamalardan bıkan ve normal hayatına devam etmek isteyen insanlar ülkelerinde sokaklara döküldü.
Tüm bu kısıtlamalardan bıkan ve normal hayatına devam etmek isteyen insanlar ülkelerinde sokaklara döküldü.

Koronavirüs salgını iddiası nedeniyle aylarca evde duran, eski hayatlarına geri dönmek isteyen, maske ve mesafe dayatmasıyla haklarının ihlal edildiğini ileri süren insanlar, soluğu sokakta alıyor. Yeni normalin kurallarının kısıtlayıcı olduğunu ileri süren eylemciler, dünyanın birçok yerinde salgın önlemlerini protesto ediyor.

Bolivia'da korona protestoları.
Bolivia'da korona protestoları.

Mart ayından bu yana etkisini tüm dünyada gösteren koronavirüs, normal yaşamı sekteye uğrattı. OHAL’den, sokağa çıkma yasağına, maskeden mesafe dayatmasına kadar farklı önlem ve kısıtlamalarla virüsün yayılması engellenmeye çalışıldı. Tüm bu kısıtlamalardan bıkan ve normal hayatına devam etmek isteyen insanlar ülkelerinde sokaklara döküldü. Nisan ayında başlayan protestolar günden güne farklı ülkelere yayılıyor.

ABD

"Sendika çalışanları bu maske için bedel ödedi"
"Sendika çalışanları bu maske için bedel ödedi"

İlk protesto, 16 Nisan’da ABD’de gerçekleşti. Salgının etkisinin büyük oranda hissedildiği Michigan eyaletinde bazı gruplar, silahla sokağa dökülmüştü. Lansing’deki parlamento binasının önünde eylem yapan grup, karantinanın ve tüm kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulunmuştu.

İspanya

Mayıs ayında ise İspanya’da korona kısıtlamaları araçlarla konvoy yapılarak protesto edilmişti. İspanya’da aşırı sağ parti olan Vox’un destekçileri kısıtlamaları, hükümetin koronavirüs salgınına karşı aldığı tedbir ve izlediği yolun yetersiz olduğunu ifade etmişti. Konvoy halinde şehirde gezen protestocular, Başbakan Pedro Sanchez’e istifa çağrısında bulunmuştu.

İtalya

Takvimler 12 Mayıs tarihini gösterirken, İtalya'nın önemli tatil bölgelerinden biri olan Toscana'da restoran işletmecileri, hükûmetin kararlarını protesto etmişti. Bölgenin başkenti Floransa’daki kent meydanında toplanan Toscanalı işletmeciler, salgından çok etkilendiklerini ve hükümetin kendileri lehine kararlar alması gerektiğini ifade etti.

Hollanda

22 Haziran’da ise Hollanda’da yüzlerce kişi bir araya gelerek, salgın kısıtlamalarını protesto etti.

Lahey kentinin Malieveld bölgesinde bir araya gelen yüzlerce kişi hükûmetin koronavirüs kısıtlamalarına tepki göstermişti. Göstericiler, fizikî mesafe dayatmasının insan tabiatına ters olduğunu söylerken, özgürlüklerinin uygulanan tedbirler nedeniyle ihlal edildiğini de ileri sürmüştü. Polis uyarılarına aldırış etmeyen eylemcilere polis müdahale etmiş, yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Londra

Geçtiğimiz ay Londra'da maske zorunluluğu protesto edilmişti. Hyde Parkt’ta bir araya gelen göstericilerden bazıları "Maskelenmeyeceğim, takip edilmeyeceğim ve zehirlenmeyeceğim" yazılı pankartlar taşımıştı.

Sırbistan

Sırbistan'da salgın engellere karşı protestolar sürüyor.
Sırbistan'da salgın engellere karşı protestolar sürüyor.

Geçtiğimiz ay Sırbistan hükümetinin salgın nedeniyle “yeniden karantina” uygulama kararına yönelik protesto gösterileri devam ediyor. Cumhurbaşkanı Alexander Vucic’in artan vaka sayılarından dolayı “haftasonu sokağa çıkma yasağı uygulanacak” açıklaması üzerine karara tepki gösterenler, parlamento önünde eyleme başladı. Protestolar hükümet karşıtı eylem halini alırken, polis eylemcilere biber gazıyla müdahale etti. Vucic yasaktan vazgeçeceklerini söylese de bu açıklama eylemleri bitirmedi.

Kosova

Kosova'lılar koronavirüsten ötürü yapılan önlemlerin gevşetilmesini talep ediyor.
Kosova'lılar koronavirüsten ötürü yapılan önlemlerin gevşetilmesini talep ediyor.

Kosova’da restoran ve kafe sahipleri, salgın önlemleri nedeniyle olumsuz şartlarda bulunduklarını ifade ederek Başbakanlık binası önünde protesto düzenledi. Başkent Priştine’de 27 Temmuz günü başlayan gösterilerde, işletme sahipleri getirilen önlem ve yasaklar yüzünden işyerlerinin kapanmasından tedirgin olduklarını dile getirdi.

Başbakanlık binası önünde gerçekleştirilen eylemde işletme sahipleri, işyerlerinin gerçek ve maket anahtarlarını yere fırlatarak kararları protesto etti. Taleplerini de dile getiren işletmeler, önlemler gevşetilmese bile yardım yapılması gerektiğini vurguladı.

Pakistan

Pakistan'ın Çaman bölgesinde vatandaşlar salgın nedeniyle geçişlere kapalı olan Afganistan sınırının yeniden açılması için protesto düzenledi.
Pakistan'ın Çaman bölgesinde vatandaşlar salgın nedeniyle geçişlere kapalı olan Afganistan sınırının yeniden açılması için protesto düzenledi.

Pakistan'ın Belucistan eyaletindeki Çaman bölgesinde vatandaşlar salgın nedeniyle geçişlere kapalı olan Afganistan sınırının yeniden açılması için protesto düzenledi. Eylem düzenleyenleri, Afganistan'da çalışan işçiler oluşturdu. Göstericiler barikatları yıkarak zorla sınırı geçmeye çalıştı. Çevreye zarar veren eylemciler, korona hastalarının karantinada tutulduğu bir binayı da yaktı. Olayı bastırmak isteyen polisin açtığı ateş sonucu 4 kişi hayatını kaybetti.

Almanya

Almanya'da korona protestoları.
Almanya'da korona protestoları.

Almanya’nın başkenti Berlin’de 1 Ağustos günü korona tedbirlerini protesto etmek amacıyla binlerce kişi toplandı. Unter den Linden Caddesi'nde toplanan kalabalık, maske ve mesafe dayatmasına uymazken bu tedbirleri de eleştirdi. Çevrede maske takan gazetecilere de tepki gösterildi.

Protestoya katılanların farklı bölgelerden geldiği belirtilirken, toplamda 17 bin kişinin bulunduğu ifade edildi. Berlin polisinden yapılan açıklamada, hijyen kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle gösteriyi düzenleyen kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğu aktarıldı.

  • Yürüyüşe katılanlar ile protestoya aşırı sağcıların katılmasına tepki gösteren karşıt göstericiler arasında arbede yaşandı. Eylem sonrası Alman kamuoyunda siyasetçilerden gelen tepkiler devam ediyor. Protestoları doğru bulan tek parti ise sağ popülist, İslam ve göç karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisi oldu.