Dünya pandemiyle uğraşırken,İsrail Filistin’i gasp ediyor

Tel Aviv’de binlerce kişinin katıldığı ‘Yahudi, Arap Mitingi’nde ABD’de polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden George Floyd’un son sözlerine atıfta bulunularak “1948’den bu yana nefes alamıyoruz” pankartı açıldı.
Tel Aviv’de binlerce kişinin katıldığı ‘Yahudi, Arap Mitingi’nde ABD’de polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden George Floyd’un son sözlerine atıfta bulunularak “1948’den bu yana nefes alamıyoruz” pankartı açıldı.

Demokratlar’ın başkan adayı Joe Biden, İsrail’in ilhak planını desteklemediğini daha önce açıklamıştı. Amerika’da yaşanan siyahilere şiddet olayları sebebiyle Trump’ın koltuğunun gidici olduğu varsayımından hareket eden bu rapora göre, Trump giderse yerine gelmesi muhtemel olan Biden, ilhak planını desteklemeyecek. Bu da İsrail’in on yıllardır uyguladığı işgalciliğine engel teşkil etmiş olacak.

Joe Biden
Joe Biden

İsrail’le ABD arasında imzalanan sözde Ortadoğu Barış planı adı altında, Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerleriyle ilgili sinsi plan, bir süre rafa kalktı gözükse de, bugünlerde yeniden gündeme geldi. Deutsch Welle’nin haberine göre, İsrail İstihbarat Bakanlığı, İsrail’in işgali altında bulunan Filistinlilere ait Batı Şeria topraklarının derhal ilhak edilmesi için zamanlamanın uygun olduğunu değerlendiren bir rapor yayınladı. Söz konusu raporda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın desteği dile getirildi ve kasım ayında yapılacak ABD Başkanlık seçimlerinde yerine seçilecek başkanın desteğiyle ilgili şüpheler yer aldı.

Demokratlar'ın başkan adayı Joe Biden, İsrail'in ilhak planını desteklemediğini daha önce açıklamıştı. Amerika’da yaşanan siyahilere şiddet olayları sebebiyle Trump’ın koltuğunun gidici olduğu varsayımından hareket eden bu rapora göre, Trump giderse yerine gelmesi muhtemel olan Biden, ilhak planını desteklemeyecek. Bu da İsrail’in on yıllardır uyguladığı işgalciliğine engel teşkil etmiş olacak.

Korona Oyunundan İstifade

Alman haber ajansı DPA'nın eline geçen rapora göre, ilhakın başlamasıyla Ürdün ve Batı Şeria'da ağır şiddet hâdiselerinin yaşanmayacağı belirtiliyor. Raporda dikkat çeken bir başka konu ise, Filistin halkının güncel dertleri sebebiyle muhtemel bir ilhakı büyük oranda umursamayacak, uluslararası toplum da korona oyunu ile meşgul olduğu için tepki göstermeyecek.

  • ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde “Ortadoğu barış planı”nda, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hâkimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.

Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz'dan itibaren ilhak planını kabine veya meclisin onayına sunabilecek.

İlhak Planı Hız Kazandı

Plan, Birleşmiş Milletler yetkilileri ve Arap ülkelerinin yanı sıra Yahudi akademisyenler ve İsrail vatandaşları arasında da tartışma konusu. Gelen itirazlar üzerine Netanyahu planın ertelenebileceğini duyurmuştu. Bu raporla birlikte İsrail’in planı hızlandıracağı anlaşılıyor.

‘1948’den Bu Yana Nefes Alamıyorz’

İsrail’in ilhak planı Tel Aviv’de protesto edildi.
İsrail’in ilhak planı Tel Aviv’de protesto edildi.

İsrail’in gayri meşru ilhak planını devreye sokacağı duyulunca, başta İsrail’in Başkenti Tel Aviv’de olmak üzere, Filistin’in çeşitli bölgelerinde protestolar yapıldı. Tel Aviv’de binlerce kişinin katıldığı ‘Yahudi, Arap Mitingi’nde ABD’de polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden George Floyd’un son sözlerine atıfta bulunularak “1948’den bu yana nefes alamıyoruz” pankartı açıldı.

Uluslararası hukuka aykırı olan İsrail’in ilhak planı, iki devletli çözümün de sonunu getirmiş olacak. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) 14 ülke, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhakıyla uluslararası hukuku ihlal edeceği endişesini paylaşırken, konseyin daimi üyesi ABD bu konudaki sessizliğiyle uluslararası toplumda yalnız kaldı. Siyonist siyonistliğini yapıyor, her fırsatı değerlendirip, Filistin’i işgal etmeyi sürdürüyor. Asıl soru, Müslüman toplumların ne yaptığı?