Elektroniği normali yok hepsi zehir

Elektronik sigaranın zararlı olması normal sigaranın zararından elbette bir şey azaltmıyor.
Elektronik sigaranın zararlı olması normal sigaranın zararından elbette bir şey azaltmıyor.

Türkiye sigara için yıllık 9 milyar dolar, elektronik sigara için ise 1 milyar dolar harcıyor. Üstelik elektronik sigarada da yasak. Sigaranın toplum ve devlete yıllık maliyeti ise 35 ila 40 milyar doları buluyor. Sigarayı bırakmak iradesinin sergilemek yerine tiryakiler kendilerini elektronik sigara ile aldatıyor. Oysa onun zararı da sigaraya çok yakın. Bir başka ifadeyle e-sigaralar da normal sigara kadar zararlı.

Sigara, nargile gibi tütün ürünlerinin zararları zaten bilinirken son yıllarda buna bir de e-sigara eklendi. Sigaraya göre ‘daha az zararlı’ olduğu iddia edilen elektronik sigaraların zararlarına ilişkin uyarıların ardı arkası kesilmiyor. E-sigaraların da bağımlılık yaptığı hatta ölüme yol açtığı araştırmalarla doğrulanıyor. Az zararlı iddiası ise 2017 yılında İngiltere’de yapıldığı söylenen bir araştırmaya ve 2019 yılında New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan makaleye dayandırılıyor. ABD Sağlık Bakanlığı geçen yıl aralıkta yaptığı açıklamada, ülkede 2017-2018 yıllarında lise öğrencileri arasında elektronik sigara cihazlarının kullanımın yüzde 78 oranında arttığını, lise öğrencilerinin yüzde 27’sinin düzenli olarak elektronik sigara kullandığını duyurmuştu.

GENÇLER E-SİGARAYA YÖNELİYOR

ABD’de 28 Haziran-20 Ağustos tarihlerinde 16 eyalette elektronik sigara kullanan 153 kişi tıbbi olarak henüz tanımlanamayan bir akciğer rahatsızlığı şikayetiyle sağlık merkezlerine başvurmuştu. Hastaların büyük bölümünün ergenlik çağındaki çocuklar ve genç yetişkinler olduğu bildirilmişti. ABD’nin San Francisco eyaletinde geçtiğimiz haziran ayında insan sağlığına etkisinden dolayı elektronik sigaranın üretimi, satışı ve dağıtımı yasaklandı. Türkiye, Brezilya, Arjantin, Katar, Uruguay ve Mısır gibi ülkelerde yasak kapsamında. Sigarayı yasaklamaya ise güç yetiremiyorlar. Zira sigara sektörü çok güçlü ve etkili.

Türkiye gibi ülkelerde ise sigradan gördüğü zarar için tazminat dâvâsı açacak pek kimse yok, olsa da hukuk sistemimizde tazminatlar son derece sınırlı ve güçlü kararlar alacak bir hukuk sistemine de sahip değiliz. Bu nedenle sigaracılar milletin parası ve canını almaya devam ediyor. Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, elektronik sigarada tüketilen aromanın kanser sürecinde rol alabileceği ortaya çıktı. Araştırmada, Türkiye’de, internetten temin edilebilen 11 farklı e-sigara aromasının sağlıklı karaciğer ve solunum yolu hücreleri üzerindeki etkileri tespit edildi. E-sigarada kullanılan sıvı aromaların, insan hücrelerinin çalışma işlevlerini aksattığı da biliniyor.

ÖZENDİRİYORSA YASAKLANIYOR

Tüm bunların yanı sıra işlenmemiş tütün yani açık tütün tehlikesi de normal sigaraların tehlikesini artırıyor. İşlenmişi kadar zehirli olmasına rağmen ucuz olduğu için tercih ediliyor. Sigaraya özendiriciliği artırdığı için geçtiğimiz ay mentollü sigaraların satışına yasak geldi. Daha öncede birçok avrupa ülkesinde aynı gerekçe ile bazı sigaraların satışına yasak getirilmişti.

MİLLETE MALİYETİ

Türkiye sigara için yıllık 9 milyar dolar, elektronik sigara için ise 1 milyar dolar harcıyor. Üstelik elektronik sigara da yasak. Sigaranın toplum ve devlete yıllık maliyeti ise 35 ila 40 milyar doları buluyor. Bu ise her yıl her biri 250 bin liradan olmak üzere 850 bin civarında dairenin dumana verilmesi mânâsına geliyor. Sigarayı bırakmak iradesini sergilemek yerine tiryakiler kendilerini elektronik sigara ile aldatıyor. Oysa onun zararı da sigaraya çok yakın. Sigaranın fıkhî yönü konusunda fıkıhçılar iki farklı görüşe sahip. Ağırlıklı görüş haram derken, az sayıda fıkıhçı ise tahrimen mekruh diyor. Caizdir diyen hiç yok!

SIGARANIN ZARARLARINI YAZDI ÖLDÜRÜLDÜ

Amerikalı kimyacı Rachel Carson, Türkçe’ye ‘Sessiz Bahar’ adıyla tercüme edilen kitabında sigaranın zararlarını anlatmıştı 1960’da. Bu kitabı basmak isteyen 20’den fazla matbaa ateşe verilmişti. Yazar kitabı yüzünden 1962’de öldürülmüştü.