FETÖ'nün Bank Asya vurgunu

Bank Asya.
Bank Asya.

FETÖ'nün yıllarca haksız kazanç elde ettiği Bank Asya'sı büyük bir vurgun sonucunda ele geçirildi. Bu vurgun, tehlikeli ihanet oluşumunun maddi hamlelerinin tamamını şekillendirdi.

FETÖ, Işık Sigorta’nın ardından bu kez de bankacılık sektörüne adım atar. Üstelik 28 Şubat sürecine rağmen. İlk adı Asya Finans ve daha sonra Bank Asya olarak değişecek olan müessese 24 Ekim 1996’da kurulur ve 1 numaralı hesabın gladyocu Gülen’e ait olduğu duyurulur. Refah-Yol hükümeti zamanına denk gelen bu açılışa Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tansu Çillerdavet edilirken, Başbakan Necmettin Erbakan davet edilmez.16 işadamı tarafından 2 trilyon lira sermaye ile kurulan bankanın ilk Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Kalkavan’dır. Banka’nın kurucuları arasında Selçuk Berksan, Mustafa Kavurmacı, Mehmet Hasırcılar ve Ömer Berksan gibi isimler yer alır.

İçi boşaltıldığı için 2013'te krize girdi

Terör örgütünün bankası içi boşaltıldığı için 2013’de krize girer. Vatikan’ın gizli kardinali Gülen, örgüt mensuplarına Bank Asya’nın iflas etmemesi için para yatırmaları talimatı verir. 29 Mayıs 2015’de TMSF tarafından el konulan bankanın faaliyetleri durdurulur. İncelemeler sonrasında Gülen’in çağrısı üzerine 7 ayda batan bir bankaya örgütün çeşitli katmanlarında görev alan kişilerce 400 bin yeni hesap açıldığı, hesap açanlardan 38 bininin bankanın kapısından bile girmediği tespit edilir. Bunlardan 12 bini ev kadını, 6 bini üniversite talebesidir. Bankaya 15 Temmuz’un en büyük planlayıcılarından firari FETÖ’cü Adil Öksüz’ün 4 milyon lira, 89 bin 797 memurun ise 4.7 milyar lira yatırdığı tespit edilir.

İhsan Kalkavan, Mustafa Kavurmacı, Adil Öksüz.n
İhsan Kalkavan, Mustafa Kavurmacı, Adil Öksüz.n

Amerikalı JP Morgan'dan ödül

Amerikalı JP Morgan’ın ‘mükemmellik ödülü’ verdiği Bank Asya’ya ilişkin yapılan sorgulamalarda terör örgütünün banka üzerinden para akladığı, başta ABD olmak üzere farklı ülkelere para kaçırdığı görülür. Bu da körlerin sağırları yahut soyguncuların hırsızları ödüllendirmesinin bir delilidir.