FETÖ'nün karanlık yolunun kritik dönemeci: 60lı yıllar (1. dosya)

Terörist başı Fetullah Gülen.
Terörist başı Fetullah Gülen.

Fetullahçı Terör Örgütü'nü tehlikeli bir yapı haline getiren çok sayıda olay olsa da 50li yılların sonu ve 60lı yıllar örgüt için fazlasıyla kritikti. Bu süreçte atılan adımlar karanlık terör örgütünün palazlanmasını sağladı.

Terörist organizasyon için en büyük adımlardan biri Fetullah Gülen'in Edirne'nin en büyük 2. Camiine imam olduğu tarih olan 10.07.1959'da atıldı.

Terörist Gülen, Özel Harp ve CHP’ye intisabın meyvelerini toplamaya başlayarak ‘dayım’ dediği Hüseyin Top’un görev yaptığı Edirne Müftülüğünün emrine verilir. Henüz genç ve aday memur olmasına rağmen, Edirne’nin en mühim ikinci camisi Üç Şerefeli Camii’nde aday imam hatip olarak memurluğa başlatılır.

Örgütlenmenin ilk adımları - 01.01.1960

Modern Hassan Sabbah ileriki yıllarda Türkiye’nin, Türklerin, insanlığın ve İslam’ın başına bela olacak olan terör örgütünün ilk çalışmalarını, Edirne’deki Darul’ül Hadis Camiinde başlatır. Bu süreçte daha sonra büyük destekçisi olacak olan Kaymakam Aydın Bolak ile tanıştırılır.

Fetullah Gülen ve kirli yapılanmasını Hasan Sabbah'ın modern versiyonu olarak değerlendirmek mümkün.
Fetullah Gülen ve kirli yapılanmasını Hasan Sabbah'ın modern versiyonu olarak değerlendirmek mümkün.

Aydın Bolak ve Türk Petrol Vakfı - 1960

Burs vererek pek çok gencin devşirilmesine yol açmakla itham edilen, Türk Petrol Vakfı’nın başkanlığını da yapacak olan Aydın Bolak ile aralarında bir hukuk gelişir. Daha sonra Aydın Bolak ile FETÖ elebaşısının yolları hiç ayrılmayacaktır.

Mitçi Yaşar Tunagür müftü oluyor - 24.08.1960

Mason Manevi Cihazlanma Derneğinin üyelerinden, MİT Müsteşarı Fuat Doğu’nun elemanı Yaşar Tunagür, Edirne Müftülüğüne tayin edilir. İsmail Kazdal’ın ‘Serencam’ adlı eserinde MAH/MİT mensubu olduğunu yazdığı Yaşar Tunagür, MİT Genel Sekreterliğine getirilecek olan Hurşit Kemal Cantürk’ün Kabataş Lisesinden sınıf arkadaşıdır. Tunagür’ün aynı liseden arkadaşlarından biri de eski Başbakanlardan Naim Talu’dur.

Kaldırılan hemen her taşın altından çıkmakta olan Yaşar Tunagür, Süleyman Demirel’in kardeşi Hacı Ali Demirel’in en samimi dostudur. Demirel tarafından Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı’na atanan Yaşar Tunagür, 1949’da polis memuru Ispartalı Mehmet Ustaoğlu’nun kızı Pakize Ustaoğlu ile evlenir. Fiilen çalışmadığı hâlde ayda bin lira maaşla GİMA’da işe alınır. Gülen’in bir an bile emrinden çıkamadığı Yaşar Tunagür’e bir sohbet esnasında, Süleyman Demirel’in masonluğu sorulur. Tunagür’ün zabıtlara geçen cevabı hayli ilginçtir: “Demirel beni değil, ben Demire’li idare ediyorum!” Bu sözler, Tunagür ile Demirel’in bağlı oldukları gayri meşru veya gizli bir örgütte Demirel’den daha kıdemli olduğuna işaret ediyor olabilir.

Terörist başının yol arkadaşı: Yaşar Tunagür.
Terörist başının yol arkadaşı: Yaşar Tunagür.

TBMM ve Senato’da en çok tartışma konusu yapılan kişilerden biri de Yaşar Tunagür’dür. TBMM arşivinde hakkında yüzlerce sayfa bilgi vardır. Pek çok rapora konu edilmiştir. 8 Ekim 1962’de Diyanet İşleri eski Başkan Yardımcısı Yaşar Tunagür konusundaki gizli oturum ile 5 Nisan 1984’te gerçekleşen ve konusu dahi “gizli” tutulan oturum tutanakları ne yazık ki hâlâ açıklanmış değil.

Dahhâk-i Zalim 19 Yaşında

Yıl: 1961

İlk yazılarını 1960’da yazmaya başlar. DGM Savcılığı, 1982 yılında hakkında yaptığı soruşturmada terörist F. Gülen’in ‘M. Abdulfettah Dahhâk’ mahlasını kullandığı ve bu rumuzlu yazıların Gülen tarafından yazıldığını tespit eder. Arapça “gülen” demek olan ‘Dahhâk’ aynı zamanda İran’da Müslüman Türkleri acımasızca, testere ile ortadan ikiye keserek katleden, İran halkına tarifi güç zulümleri keyifle yapan Şah Cemşit’e verilen isimdir. Şah Cemşit, ‘Dahhâk-i zalim’ diye de anılır. Gülen’in kullandığı 10’dan fazla mahlastan bazıları şöyle: A. Fettah Şahin, Enver Aydın, Abdülfettah Şahin, Abdulhay Nasih, Hikmet Işık, İbn-i Ramiz, M. F. Şahin. Örgütü içinde kendisi için kullanılan tanımlamalar ise şöyle: HE (Hoca Efendi), Kâinat İmamı, Başyüce, Mehdi, MM (Mehdi- Mesih), Asrın Kurtarıcısı, Kahtani, Dayı, Patron, Kitap Yazarı, Kaptan, Asrın Âlimi, Çağın Âlimi, Âlim Zat, Asrın Hatibi, MED/ MFD (Mesih Fethullah Dahhak), Zamanın Sahibi, Kayınpeder ve Dede.