FETÖ'nün kıtalar arası uçuşları nasıl sürdü?

FETÖ, kıtalararası uçuşlarıyla ihanet senaryolarını hayata geçirmek için uğraşıyor.
FETÖ, kıtalararası uçuşlarıyla ihanet senaryolarını hayata geçirmek için uğraşıyor.

Turgut Özal’ın mahremine tecavüz eden kâtil, bu korsan ziyaretin ardından bir gün sonra Los Angeles’tan Avustralya’ya uçtu. Buradaki örgütlenmesi için Sydney'de yaptığı bir konuşma fazlasıyla etkili oldu. Terörist başının kıtalar arası uçuşları bunlardan sonra da devam etti.

Turgut Özal'ın Houston'daki hastane odasına sinsi bir katil gibi sızarak korkunç bir fotoğraf veren terörist başı bir gün sonra Los Angeles’tan Avustralya’ya uçar. Buradaki örgütlenmesine ise 9 Mayıs’ta Sydney’deki bir camide yaptığı konuşma ile başlar. 11.05.1992 tarihinde ise Avustralya’dan yeniden New York’e geçer. 19 Mayıs’ta ise New York’tan bu kez de Brüksel’e uçar. Ardından Hollanda ve Almanya’ya. Sonra da Türkiye’ye döner.

FETÖ elebaşısı Gülen vaazlar vererek Almanya’da örgütleşmenin ilk adımlarını atmıştı. 1995 yılında ise örgüt, Almanya Stuttgart’da eğitim merkezi görüntüsü altında faaliyet gösteren “Das Bildungshaus“ isimli ilk resmi derneğini kurar. 1995’te başlayan kurumsallaşma; etüt merkezleri, eğitim dernekleri, kreşler ve iş adamları dernekleri ile devam eder.

Kirli ağ, dünyanın birçok noktasına yayıldı

Günümüzde sadece Almanya’da yaklaşık 150 etüt merkezi olduğu bilinmekte. 2003 yılında ise örgüt, etüt ve eğitim merkezlerini bir ileri boyuta taşıyarak, Almanya’da eğitim verecek özel okullar açmaya başlar. Almanya’nın denklik sunduğu bu okullar, büyük şehirlerde faaliyet göstermeye başlayarak, 2016’da sayı olarak 24’e ulaşır. Fakat bu okulların üçü 2016 sonrasında öğrenci bulamadığı için kapanır. Bir diğeri ise sponsorların desteğini çekmesi üzerine iflasını bildirir. Eğitim ve etüt merkezleri gibi, FETÖ’ye ait özel okullar da, yıllarca örgütün hem malî, hem de insan kaynağına dönüşerek, yapının ve iletişim ağının genişlemesine yol açar.

150 etüt merkezi, 20 özel okul, örgüte hibe edilmiş sayısız öğrenci yurdunun yanı sıra, FETÖ’nün STK olarak çeşitli dallarda faaliyet gösteren 300 oluşuma daha sahip olduğu bilinmekte. Bunlardan biri ise, Almanya’daki örgüt yapılanmasının ana oluşumu ve merkezi haline gelen, 2013’te Berlin’de kurulmuş Diyalog ve Eğitim Vakfı (Stiftung für Dialog und Bildung). Yöneticisi olarak gösterilen Ercan Karakoyun ise, FETÖ’nün Almanya’daki sözcüsü olarak biliniyor.