Haftanın Manzarası

Kudüs İslâmî Vakıflar Konseyi, yeni tip korona nedeniyle Mescid-i Aksâ'nın Ramazan ayında da ibadete açılmayacağını duyurdu.
Kudüs İslâmî Vakıflar Konseyi, yeni tip korona nedeniyle Mescid-i Aksâ'nın Ramazan ayında da ibadete açılmayacağını duyurdu.

Bu haftanın manzarasını bizler için Ersin Çelik derledi.

Sağlık Bakanı ‘Ercüment şovu’ bitirdi

Ercüment Ovalı'nın Twitter'daki paylaşımı
Ercüment Ovalı'nın Twitter'daki paylaşımı

Ekibiyle birlikte korona virüse karşı bir takım çalışmalar yapan ancak ne tür çalışmalar yaptığı konusunda twitter’daki gizemli paylaşımlar dışında açıklama yapmayan doktor Ercüment Ovalı, geçtiğimiz hafta yine bir tweet atmış ve gündemi değiştirmişti. Ovalı, ‘1 aydır üzerinde çalıştıklarını’ iddia ettiği bir ilacın adını vererek koronaya karşı mucizevi bir gelişmenin müjdesini verdi. Cuma günkü basın toplantısında Ovalı’nın bu açıklamasına cevap veren Sağlık Bakanı Koca ise

  • “Sözü edilen ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Covid'e özel Türkiye'de bütün bu anlamda çalışma yapan üniversite ve kurumlara çağrıda bulunduk. Bu çalışmanızı bize bildirin dedik. Bize henüz gelmedi. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. İlaç ve aşı işi hem milli hem de stratejiktir, sosyal medya üzerinden açıklama yapılamaz”

diyerek ‘Ercüment şov’a son noktayı koydu.

İnsanlığın fişini çekiyorlar

İngiltere'de bir hemşire, koronavirüs tedavisi gören ve kurtulma ihtimali düşük olan hastaların bağlı oldukları solunum cihazının fişini çektiklerini açıkladı. Londra'daki Royal Free Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde çalışan başhemşire Juanita Nittla,

Solunum cihazının fişini çekmek, duygusal anlamda son derece travmatik ve acı verici. Bazen bir şekilde bir insanın ölümünden sorumlu olduğumu düşünüyorum

dedi. Nittla'ya, meslektaşı olan 50'li yaşlarda bir koronavirüs hastasının tedavisini sonlandırdığını da anlattı. Tedaviyi sonlandırmadan önce hemşirenin kızıyla konuştuğunu aktaran Nittla, "Annesinin hiç acı çekmeyeceği, huzurla uyuyacağı konusunda ona söz verdim" ifadelerini kullandı.

Türkiye’den uçak dolusu Çin’den iki koli

Türkiye, kırktan fazla ülkeye uçak dolusu tıbbi malzeme gönderdi.
Türkiye, kırktan fazla ülkeye uçak dolusu tıbbi malzeme gönderdi.

Koronavirüs salgınında Türkiye dünyaya örnek olacak insani hamleler yapıyor. Salgınla mücadelede zorluk çeken Avrupa ülkelerine tıbbi malzeme desteğinde bulunan Türkiye, kırktan fazla ülkeye uçak dolusu tıbbi malzeme gönderdi. Dünyanın içinden geçtiği bu zorlu süreçte Çin'in Suriye’ye yolladığı iki kolilik yardım kolisi ise sosyal medyada alay konusu oldu. Çin’in insanî cimriliği, Türkiye’nin yardımlarda farkını da ortaya koydu. Pandemi karşısında neredeyse çaresizliğini ilan eden Dünya Sağlık Örgütü de Türkiye’nin gözlerinin içine bakmaya başladı. DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Ryan, "Türkiye her zaman yardım elini uzatmıştır şimdi de uzatıyor" dedi.

  • Türkiye pandemi ilan edildikten sonra ilk olarak Çin’e yardım göndermişti. Ardından da İspanya, İtalya, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Bosna Hersek, Kosova, İngiltere ve sonra son olarak da Somali’ye bir uçak dolusu tıbbî malzeme yollandı.

Üretimde ‘seriye’ bağladık

Kovid-19 hastasına temel solunum desteği sağlama özelliğine sahip cihaz, solunum yetmezliği çeken diğer hastalar için de kullanılabilecek.
Kovid-19 hastasına temel solunum desteği sağlama özelliğine sahip cihaz, solunum yetmezliği çeken diğer hastalar için de kullanılabilecek.

Koronavirüsün yayılması ile ciddi önlemler alan Türkiye hastalığın tedavisinde etkin olan cihazların üretiminde de önemli aşamalar kat ediyor. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Makina ve Kimya Endüstrisi’nde tamamen yerli ve millî imkanlarla mekanik solunum cihazı üretildiğini açıkladı. Bakan Akar, "Cihazın seri üretimine en kısa sürede geçmeyi planlıyoruz. Hedefimiz haftada 500 mekanik solunum cihazı üretmek" dedi. Nefes darlığı ve kandaki oksijen oranı düşüklüğünden dolayı ağırlaşan bir Kovid-19 hastasına temel solunum desteği sağlama özelliğine sahip cihaz, solunum yetmezliği çeken diğer hastalar için de kullanılabilecek.

Muhtarın mahalleye ihaneti

Van'ın Başkale ilçesine bağlı Örmetaş Mahallesinde İstanbul'dan gelen bir kişide Kovid-19 tespit edilmiş ve mahalle karantinaya alınmıştı. Fakat mahallede yaşayan 8 kişinin daha koronavirüs olduğu anlaşılınca büyük bir skandal ortaya çıktı.

  • Muhtar Mikail Duman'ın mahalledeki karantinanın kalkması için İstanbul'dan gelen Kovid-19'lu hastaları sakladığı belirlendi. Ekiplerden bilgi gizleyen ihmalkâr muhtar Başkale Kaymakamlığı tarafından görevinden uzaklaştırılırdı.

İstanbul'dan Van'a gelen ve içinde Kovid-19 taşıyan 4 yolcunun bulunduğu otobüsü Van Valiliğine bildirerek hastaların Erzincan'da otobüsten indirilerek hastaneye sevk edilmesini sağlayan Edremit ilçesi Doğanlar Mahallesi Muhtarı İbrahim Öndil'e ise valilik tarafından teşekkür belgesi verildi.

Kandil başlarına yıkıldı

Şam Kapısı'nın bulunduğu bölgeden geçen vatandaşlar sızan ışık altında objektife böyle yansıdı.
Şam Kapısı'nın bulunduğu bölgeden geçen vatandaşlar sızan ışık altında objektife böyle yansıdı.

Terör örgütü PKK’nın Irak’taki üssü Kandil’e düzenlenen hava harekatında 18 terörist öldürüldü. Millî Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Irak'ın kuzeyindeki Kandil bölgesinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen bölücü terör örgütü mensubu 18 PKK'lı teröristin düzenlenen hava harekatıyla etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Aksa Yine Boynu Bükük

Kudüs İslâmî Vakıflar Konseyi, yeni tip korona nedeniyle Mescid-i Aksâ'nın Ramazan ayında da ibadete açılmayacağını duyurdu. Şam Kapısı'nın bulunduğu bölgeden geçen vatandaşlar sızan ışık altında objektife böyle yansıdı. Avustralyalı fanatik Yahudi Dennis Michael Rohan, 21 Ağustos 1969'da Mescid-i Aksâ'ya girerek, Kıble Camisi'nin mihrabı ve bin yıllık minberini yakmış, bunun üzerine Aksâ ilk kez ibadete kapatılmıştı. Mescid-i Aksâ, İsrail güçlerince çeşitli bahanelerle zaman zaman ibadete kapatılıyor.

Hapishaneler boşalmadan anlaşma yok

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistinli Esirler Günü dolayısıyla yayımladığı yazılı mesajında, İsrail'den cezaevlerindeki Filistinlileri serbest bırakmasını istedi. Tutukluları "özgürlük savaşçıları kahramanlar" olarak nitelendiren Abbas, mesajında şu ifadeleri kullandı: "İsrail hapishaneleri boşaltılmadan son barış anlaşmasına kesinlikle imza atmayacağımıza ilişkin vaadimizi yeniden tekrar ediyoruz. Kahraman esirlerimiz ve ailelerinden vazgeçmemiz için yapılan hiçbir baskıya boyun eğmeyeceğiz. Onların onurlu bir hayat yaşamaları için gereken tüm desteği sağlamaya devam edeceğiz."

‘Evde kalın’ diye bakanı görevden aldı

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro

Korona “salgını”nı “küçük bir grip” olarak nitelendiren Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, salgınla mücadele için halka “evde kalın” çağrısı yapan Sağlık Bakanı Luiz Henrique Mandetta’yı görevden aldı. Bolsonaro, sosyal mesafeye uymaları ve kendilerini izole etmeleri konusunda halka tavsiyede bulunan Mandetta’yı daha önce de eleştirmişti.

Alçaklık diz boyu

irüsten 11, ihlalden 12 kişi öldü!

35 kişinin sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği belirtildi. Açıklamada, bu kişilerden 12'sinin yasağı ihlal gerekçesiyle polis ekiplerince öldürüldüğü ifade edildi.
35 kişinin sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği belirtildi. Açıklamada, bu kişilerden 12'sinin yasağı ihlal gerekçesiyle polis ekiplerince öldürüldüğü ifade edildi.

Afrika ülkesi Kenya'da Kovid-19 salgını nedeniyle ilan edilen sokağaçıkma yasağını ihlal eden 12 sivil, polis ekiplerince öldürüldü. Kenya hükümetine bağlı Polis Gözetim Kurumundan yapılan açıklamada, 35 kişinin sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği belirtildi. Açıklamada, bu kişilerden 12'sinin yasağı ihlal gerekçesiyle polis ekiplerince öldürüldüğü ifade edildi. Hükümetten konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı. Kovid-19'un yayılmasını önlemek amacıyla ülke genelinde 19.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Ülkede şu ana kadar 234 Kovid-19 vakası görülürken, 11 kişi hayatını kaybetti.

Suudi Arabistan ‘Gerçek Hayat’tan korktu

Özgürlüğün hiçbir türüne tahammül edemeyen Suudi Arabistan, Türkiye’deki milli yayınların internet sitelerine erişimi sınırları içinde engelledi.
Özgürlüğün hiçbir türüne tahammül edemeyen Suudi Arabistan, Türkiye’deki milli yayınların internet sitelerine erişimi sınırları içinde engelledi.

Özgürlüğün hiçbir türüne tahammül edemeyen Suudi Arabistan, Türkiye’deki milli yayınların internet sitelerine erişimi sınırları içinde engelledi. TRT ve Anadolu Ajansı gibi devlet yayınlarının da aralarında olduğu pek çok haber sitesiyle birlikte Gerçek Hayat dergisinin internet sitesi de bu sansürden nasibini aldı. Ülkesine sağlıklı ve ‘gerçek’ bilginin girmesine tahammül edemeyen Suud ailesi, Türkiye’de özgürce ‘fitne’ yapan ve Suudi Arabistan dahil Türkiye karşıtı her ülkenin çıkarları için tetikçiliğe soyunan ‘sol’ ve ‘Kemalist’ yayınları ise sansürün kapsamı dışında bıraktı. Sözcü, Birgün, Cumhuriyet gibi Türkiye aleyhine çalışan gazetelerin internet sitelerin Suudi Arabistan’daki yayınları ‘özgürce’ devam ediyor.