Hayat kalitemiz mutfakta başlıyor

Hayatlarına yön verenler; mutluluklarını, zenginliklerini, sağlıklarını, güzelliklerini ve başarılarını da aslında mutfağa borçludurlar.
Hayatlarına yön verenler; mutluluklarını, zenginliklerini, sağlıklarını, güzelliklerini ve başarılarını da aslında mutfağa borçludurlar.

En küçük kızımın bir ay boyunca mutfak işlerini ve görevlerini üstleneceğini söylemesi benim için çok sevindirici bir fikirdi. Mutfakta yemekleri hazırlayacak, alışveriş ve temizlik yapacaktı. Kızım, yemek yapmayı ve mekânı yönetmeyi öğrenmek istediği için kalan ev işlerini bize bırakacaktı. Yeryüzünde bizimle birlikte öğrenmesinden daha iyi bir şey olamaz. Ona karşı nazik olacağımıza ve yemek kötü olduğunda sabredeceğimize güveni tam.

Bir ay çabuk geçti

Kızıma banka kartını uzatırken gülümsedim. Ona tamamen seçme, karar verme, alışveriş yapma ve istediği yemeği yapma özgürlüğünü bırakmaya karar verdim. Asla müdahale etmeyecektim.

Tecrübenin etkilerini ve yönlendirmelerim olmadan nasıl davranacağını görmek istedim. Ben de bunun bana verdiği rahatlığın ve bir ay bile olsa mutfak sorumluluklarım olmadan günlerimin tadını çıkarmak istedim.

Kızım geçmişte mutfaktan tamamen uzak değildi. Mutfakta çeşitli görevleri vardı. Ama tüm mekânı yönetmek ve karar vermek her zaman benim elimdeydi. Bu ise hepimiz için tamamen yeni.

Bir ay çok çabuk geçti. Daha uzun sürmesini dilerdim. Tatillerin ne kadar eğlenceli ve tatlı olduğu tarif edilemez. Ancak bu, kâinatın ve hayatın bir kuralı.

Netice ne oldu?

- Tam bir ay boyunca çok sayıda yeni yemek denedik. Bazılarının isimlerini bile aklımızda tutamadık. Çin, Hindistan, Kore tarifleri; doğu ve batı ülkelerinin yemekleri... Bazılarının tadını hiç beğenmesek de hepsi güzel deneyimlerdi.

- Soframızda pek çok tatlı tabağı bulduk. Tabii ki bu ay bittiğinde hepimiz kilo almış olduk.

- Kızım, zamanını organize etmeyi; eğitimi, işi ve mutfak arasında denge kurmasını sağlayan birçok yol ve program buldu.

- Yemek için ayırdığımız bütçe arttı ve her zamankinden daha fazla para harcadık.

- Sanıyorum ki kızım mutfağın iş hacmini ve değerini anladı. Genelde benim sessizce yüklendiğim görevi fark etti.

Mutfak bizi nasıl etkiler?

Beden sağlığımız mutfaktan başlar.

Tabii ki, hislerimizin beden sağlığımız üzerinde çok fazla etkisi var. Ancak gücümüz, enerjimiz ve sağlığımız üzerinde yediğimiz yiyeceklerin büyük etkisi bulunmaktadır. Bu da demek oluyor ki mutfaktaki kişi, çeşitliliğin ve iyi besin maddelerini seçmenin önemini fark etmeli. Hiç tereddüt etmeden hastalıklara neden olan ve vücudu yoran besinlerden uzak durmalı. Vücut yorulursa ruh, duygu ve düşünceler de yorulur.

Ev bütçesi mutfağın önemli bir bölümünü belirler.

Belki de pek çok erkek, kadınların özellikle yiyecek depolama ve saklama konusunda ve genellikle fiyatı düşük olan mevsimlik ürünleri seçerek hâne bütçesini azaltan işlerini fark etmiyor. Bu gibi konularda çok becerikli kadınlar var. Pek çok tatlı ve yemeği kendileri yaparlar. Hayat kalitesini iyileştirme konusunda oldukça önemli olan diğer konularda ailenin kullandığı bütçeyi azaltırlar. Kadınlar bu konuda ustadır.

Rızık bereketi, mutfak sırlarından biri

Bu da kadınların becerilerinden biridir. Annelerimiz ve ninelerimiz bu konulara ihtimam göstermiştir:

  • - Nimeti saklamak ve asla yemeği atmamak.
  • - Yeme içmeye başlarken besmele çekmek.
  • - Aynı sofrada beraber yemek yemek.
  • - Allah’ın bize verdiği nimetlere hamd etmek.

Evler, annelerimiz ve ninelerimizle beraberken bereketle doluydu.

Büyükanne eli değmiş yemek başkadır

Sevgiyle pişirilen yemekler içimizi sevgiyle doldurur.

Kızımın benden ninesinin yaptığı gibi çorba yapmamı istediği günü hiç unutmam. Annemden tarifi almıştım ve ölçüye tam olarak uydum. Ancak annelerin çok iyi bildiği fark, ninelerin sevgiyle pişirdiği yemeklerin daha lezzetli olmasıdır. Bence bedenlerimiz bunu hissediyor ve bundan etkileniyor.

Fit olmak ve güzellik mutfağın sırlarından biri

Fazla kilolara sebep olan yemekleri yediğimiz için aldığımız fazla kilolardan kurtulmak üzere spor kulüplerine ve havuzlara çok para ödüyoruz. Aynı şekilde estetisyenlere ve cilt bakımına da çok para harcıyoruz. Buradan anlıyoruz ki, mutfaktaki kişinin bu konuyu düşünmesi ve âile üyelerini sağlıklı ve mutlu edecek doğru kararları vermesi gerekiyor. Şekerden, karbonhidrattan ve diğer zararlı yiyeceklerden uzak, sağlıklı ve iyi yiyeceklerle beslendiğimizde güzel vücutlara ve parlak, çekici ciltlere sahip oluruz.

Erken yaşlanma da mutfakta başlar

Pek çok araştırma ve çalışma bunu ispat ediyor. Her gün yeni araştırmalar bize, yediğimiz yiyecek türünün ve içtiğimiz içeceklerin yaşlanma zamanını belirlemede en büyük etkiye sahip olduğunu söylüyor. Yemeklerimize iyice dikkat edersek gençliğimizi daha uzun muhafaza edebiliriz.

Mutfak, annelerin sorumluluklarından biridir. Tüm aile bireylerinin hayatlarına yansır. Hayatlarına yön verenler; mutluluklarını, zenginliklerini, sağlıklarını, güzelliklerini ve başarılarını da aslında mutfağa borçludurlar. O halde mutfağın ehemmiyetini, hayatı mutfaktan eli, aklı ve yüreğiyle yöneten o kadının kıymetini bilelim